Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

«Ώρα μηδέν» για την Ε. Α. Σ Έβρου...



Στην... απόλυτη χρεοκοπία φαίνεται να οδηγείται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, το μέλλον της οποίας είναι αβέβαιο και μπορεί να περιγραφεί με πολύ μελανά χρώματα, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ο «θανάσιμος εναγκαλισμός» της Α. Τ. Ε, στην οποία οφείλει 4,4 εκ ευρώ, απειλεί να «ανατινάξει» την Ε. Α. Σ, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει εκποιήσει μέρος της αστικής ακίνητης περιουσίας της έναντι 5,45 εκ., ευρώ, μειώνοντας κατά το ήμισυ το συνολικό χρέος των 9, περίπου, εκ. ευρώ προς όλους τους οφειλέτες, εντούτοις αντιμετωπίζει προβλήματα με τα κεφάλαια κίνησης, για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε προμηθευτές και τους 70 εργαζόμενους (45 μόνιμοι και 25 εποχικοί) οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 12 μήνες!
Στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το πρωί της Δευτέρας, 13 Οκτωβρίου, στη νομαρχία Έβρου, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Ε. Α. Σ Έβρου και ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κιτσικίδης μαζί με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Ευάγγελο Γαλαζούλα, κατέθεσαν «πρόταση επιβίωσης» 5 σημείων, στην οποία συμφώνησαν ο νομάρχης, Νίκος Ζαμπουνίδης και οι βουλευτές Έβρου, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Ντόλιος, και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Αποφασίστηκε επίσης να «κλειστεί» ραντεβού με τον πρόεδρος της Α. Τ. Ε, κ. Μηλιάκο, προκειμένου να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση και να εξευρεθεί λύση για την επιβίωση της Ε. Α. Σ Έβρου.
Η «πρόταση επιβίωσης» περιλαμβάνει: 1. Τη μείωση του ποσού των 4,4 εκ. ευρώ προς την Α. Τ. Ε, από τα ποσά που έχουν προστεθεί από τόκους και ποινές και ρύθμισή του με ευνοϊκούς όρους, περίοδο χάριτος και εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. 2. Την παράταση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων με 25ετία, μέχρι 31-12-2012, για να μειωθεί περαιτέρω το λειτουργικό κόστος της οργάνωσης. 3. Μέριμνα για το πλεονάζον προσωπικό που δε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αλλά θα απολυθεί, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα απορρόφησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 4. Τη χορήγηση, από την Αγροτική Τράπεζα, χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ώστε να μπορεί να παίξει παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση τιμών, προς όφελος των αγροτών. 5. Ρύθμιση των παλαιότερων υποχρεώσεων, χωρίς προσαυξήσεις στον ΕΛΓΑ.
Η Ε. Α. Σ Έβρου «προέκυψε» το Νοέμβριο του 2000 μετά τη συνένωση των Ενώσεων Αλεξανδρούπολης, Φερών, Σουφλίου, με στόχο να λειτουργήσει ως «μοντέλο ανάπτυξης» αλλά τελικά φαίνεται να λειτουργεί ως «αρνητικό μοντέλο μεταρρύθμισης του συνεταιριστικού χώρου» αφού το μόνο που έγινε ήταν να... συγχωνευτούν οι Ενώσεις και να γιγαντωθούν τα προβλήματα!
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons