Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

«Χορεύοντας» πάνω από τα… αποκαΐδια του παλιού σταθμού…



Στους ρυθμούς της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης «χορεύουν» ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ. σ, Άγγελος Παπαϊωάννου, πάνω από τις… στάχτες του ιστορικού παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Νέας Ορεστιάδας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 9 Οκτωβρίου.
Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμαρχος, αναφέρεται στο «ιστορικό», από το 1998 μέχρι σήμερα, με ακριβείς ημερομηνίες σε μια εμφανή προσπάθεια αποποίησης των όποιων ευθυνών και μετακύλισής τους, αποκλειστικά και μόνο στους… «προηγούμενους».
Παράλληλα αναφέρεται στις «κινήσεις του» για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων. Όπως υποστηρίζει, «ένα μήνα πριν την πυρκαγιά, απέστειλε επίσημο αίτημα παραχώρησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 (αρ. πρωτ. 22632), στο οποίο, αναφέρει:«…Θα παρακαλούσαμε να εξετάσετε την παραχώρηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στους συμπολίτες μας. Γνωρίζοντας ότι ο Δήμος μας σε προηγούμενη συνεργασία για το ίδιο θέμα δε μπόρεσε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το έργο «Αποκατάσταση – Επανάχρηση κτιρίων παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ορεστιάδας σε ερευνητικό κέντρο για την προστασία του Περιβάλλοντος και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», δεσμεύεται ότι σε περίπτωση παραχώρησης θα εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα από το Δ΄ ΚΠΣ, σε διαφορετική περίπτωση θα το χρηματοδοτήσουμε από πόρους του Δήμου». Παράλληλα, στις 15 Οκτωβρίου 2008 (αρ. πρωτ. 25747), ο κ. Μουζάς έστειλε νέα επιστολή στον Ο. Σ. Ε., ζητώντας την παραχώρηση του σταθμού Χειμωνίου, «για να μην έχει κι αυτός την ίδια τύχη», όπως ανέφερε, εξηγώντας ότι «ο Δήμος ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει και να χρησιμοποιήσει το κτίριο του σταθμού για πολιτιστικές δράσεις και τη δημιουργία περιοδικού εκθεσιακού χώρου, μετά την εσωτερική ανακαίνιση και την κατάλληλη διαμόρφωσή του».
Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Δεκεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Γεώργιος Γιαννούσης, υπογράφει δύο έγγραφα, με τα οποία ζητά τη σύμφωνη γνώμη των θυγατρικών του ΟΣΕ και απευθυνόμενος στο Δήμο Ορεστιάδας αναφέρει τα εξής:
«Πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το Ν. 2671/98 (άρθρο 6 παρ. 1), ο ΟΣΕ δεν δύναται να παραχωρεί ιδιοκτησία του άνευ ανταλλάγματος (αντιπαροχή, ανταλλαγή, αυτοχρηματοδότηση ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο). Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να μας γνωρίσει ο Δήμος αν είναι διατεθειμένος να προβεί στην αγορά του παλαιού σταθμού σε τιμή που θα προκύψει από εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώροι του παλαιού σταθμού αφενός μεν δεν είναι απαραίτητοι για τη σιδηροδρομική υποδομή, αφετέρου δε, δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν κατ’ άλλο τρόπο για λογαριασμό του ΟΣΕ».
Τέλος, από την πλευρά του ο δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς, τονίζει ότι επανέρχεται άμεσα «στο αίτημα της παραχώρησης, ακόμη και με ανταλλαγή ή χρηματική αποζημίωση εύλογου ύψους», καθώς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι απόγονοι των Καραγατσιανών, των Αδριανουπολιτών και των άλλων προσφύγων, θα σταθούν αλληλέγγυοι σ’ αυτή την προσπάθεια» και πως «το ίδιο αναμένει από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων και των υπολοίπων δημοτών».

Παπαϊωάννου: ανέλπιδα προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών…
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Άγγελος Παπαϊωάννου, με γραπτή του δήλωση, παρατηρεί ότι διαπιστώνεται «τελευταία, στα επιλεγμένα από τον δήμαρχο μαζικά μέσα ενημέρωσης, μια ανέλπιδα προσπάθεια του δημοτικού άρχοντα, να μεταφέρει την ευθύνη της καταστροφής του κτιρίου του ΟΣΕ που προήλθε από πυρκαγιά, στους προγενέστερους δημάρχους» και πως ο νυν δήμαρχος «προσπαθεί να αποποιηθεί ευθύνες που τον βαραίνουν, γιατί μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, δεν διασφάλισε στοιχειωδώς την αποφυγή της καταστροφής από πυρκαγιά του εν λόγω κτιρίου».
Όπως τονίζει, ο κ. Μουζάς, «γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή και ειδικά ο χώρος του ΟΣΕ ήταν χώρος υψηλού κινδύνου αφού σύχναζαν χρήστες ναρκωτικών, ακόμη και διερχόμενοι λαθρομετανάστες , τους οποίους με μία απλή υπηρεσιακή συνεργασία με τα αρμόδια γι’ αυτό όργανα της πολιτείας, θα μπορούσε να τους παρακολουθεί και να τους διώχνει, και να αποφευχθεί με αυτόν τον απλό τρόπο η δυσάρεστη για την ιστορία αυτής της πόλης εξέλιξη».
Όσο αφορά αυτά που του, καταλογίζει ο νυν δήμαρχος, υπογραμμίζει πως «ο κύριος Αναγνώστου, δήμαρχος Ορεστιάδας 1997-1998, τριάντα μέρες πριν παραδώσει στον ήδη εκλεγμένο με 56 % Άγγελο Παπαϊωάννου από τις εκλογές του Οκτωβρίου 1998, υπογράφει στις 30 Νοεμβρίου συμφωνητικό με τον ΟΣΕ -το ηθικό δικαίωμα δεν το εξετάζω αν έπρεπε ή όχι -,ΟΜΩΣ υιοθετήσαμε ως νέα δημοτική αρχή την κίνηση του προκατόχου μας και πήραμε συγκεκριμένες και όχι αόριστες πρωτοβουλίες. Συντάξαμε μελέτη αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας το περισσότερο βάρος στην αξιοποίηση των ιστορικών για τους Καραγατσιανούς πρόσφυγες , κτιρίων του ΟΣΕ. Για τρία χρόνια προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε ως δήμος την παραχώρηση των κτιρίων για να τα εντάξουμε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ( Interreg) όπως κάναμε και για την παλιά βυζαντινή εκκλησία της Παταγής που εντάχθηκε και επί των ημερών της Δημαρχίας Τζότζολα υιοθετήθηκε και ανακατασκευάστηκε. Οι διοικούντες τότε τον ΟΣΕ δεν μας παραχώρησαν τα κτίρια…»
»Διαπιστώνοντας μετά από τρία και πλέον χρόνια ότι τα ενοίκια που δίναμε στον ΟΣΕ δεν ήταν αξιοποιήσιμα σταματήσαμε την καταβολή τους και ορθώς έπραξε και ο κύριος Τζότζολας στην συνέχεια και δεν κατέβαλλε τα μισθώματα».
Στο… δια ταύτα, ο κ. Παπαϊωάννου αναρωτιέται «αν μπορεί άραγε να αναλογιστεί ο κύριος δήμαρχος εάν ήταν σε ισχύ το συμφωνητικό με τον ΟΣΕ , πόσο θα μας κοστολογούσε τις ζημιές που προήλθαν από την πυρκαγιά; Διότι απλά όλη η ευθύνη θα ήταν δική μας και το κόστος δικό μας. Μπορεί άραγε να φανταστεί ο κύριος δήμαρχος ότι και πάλι θα έπαιρνε δάνειο χιλιάδων ευρώ, γιατί μπορεί οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του δήμου να μη κατάσχεσαν το δημαρχιακό αυτοκίνητο , αλλά ο ΟΣΕ δεν θα του χαριζόταν. Μπορεί άραγε; Ιδού το ερώτημα».
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons