Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

«Πλιάτσικο» σε καταστήματα και στη μνήμη του Αλέξανδρου…


Αυτή τη φορά το «πλιάτσικο» δεν ήταν σε εμπορικά, πολυκαταστήματα, αντιπροσωπείες ή ακόμα και… περίπτερα (!) στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά το «πλιάτσικο» (όχι και μοναδικό τις τελευταίες ημέρες) έγινε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 16χρονου μαθητή που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα Εξάρχεια το βράδυ του Σαββάτου, και στη συγκέντρωση- πορεία που διοργάνωσαν στη Νέα Ορεστιάδα (κάνοντας το καθήκον τους και φορώντας το «καπέλο» τους) οι εκπαιδευτικοί φορείς (καθηγητών, δασκάλων), το ΠΑ. Μ. Ε και φοιτητές της ΠΚΣ…Σε τι αποσκοπούσε; Ανεξάρτητα από το λόγο που διοργανώθηκε, μάλλον, όπως αποτυπώθηκε τελικά στους λίγους ανύποπτους συμμετέχοντες, στόχος ήταν το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών. Εδώ, μέχρι και πως για τη δολοφονία του μαθητή ευθύνεται ο… καπιταλισμός πληροφορηθήκαμε! Σιγά μη φταίει η… Coca Cola, σύντροφοι…
Τελικά φαίνεται πως δεν έχουν καθόλου άδικο οι συνδικαλιστικοί φορείς των αστυνομικών, που υποστηρίζουν πως το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αλέξη γίνεται… «σπέκουλα» από τα κόμματα.
Η πορεία που ξεκίνησε από το 1ο λύκειο και κατέληξε στη πλατεία Δασίου ήταν «συντεταγμένη, περιφρουρημένη και… συνεννοημένη», προφανώς, με την αστυνομία, έτσι ώστε η μεν (αστυνομία) να απουσιάζει και οι δε (συμμετέχοντες στην πορεία) να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία (εκεί που γίνονται οι χοροί, τα πανηγύρια και οι παρελάσεις) και όχι μπροστά στο κτίριο που στεγάζει την αστυνομική διεύθυνση. Όχι, βέβαια, να καταλήξει εκεί για να «προκληθεί κάτι»-αυτό μας έλειπε- αλλά έτσι, για το… γαμώ το και για να φανεί πιο… αληθινός ο λόγος που διοργανώθηκε η συγκέντρωση-πορεία…Η λέξη «μπάτσος» και ό,τι σύνθημα μπορούσε να την περικλείει είχε αποκλειστεί και απαγορευτεί από το ΠΑ. Μ. Ε και τα όσα φώναζαν, κυρίως οι φοιτητές, είχαν εγκριθεί προηγουμένως από τον «ινστρούχτορα».
Μετά από κανένα μισάωρο που κράτησε η όλη «διαδικασία» (πορεία και συγκέντρωση) οι συμμετέχοντες διαλύθηκαν ησύχως, άλλοι για κανένα τσίπουρο κι άλλοι για να σχολιάσουν την «κυριαρχία» τους και να «μετρήσουν» τα εκτιμώμενα «κέρδη» τους…
Τελικά, η χθεσινή και αυθόρμητη πορεία των μαθητών σχολείων της Νέας Ορεστιάδας ήταν, αναμφισβήτητα, η πιο αληθινή έκφραση αντίδρασης για τη δολοφονία του Αλέξη, αφού όταν αποφάσισαν να εμπλακούν οι «οργανωμένοι» και «έμπειροι» ενήλικες, απέδειξαν ότι δε μπορούν να αρνηθούν μια οπορτουνιστική «λιχουδιά».
Δυστυχώς, αποδεικνύεται πως το σύνολο των κομμάτων και των ελεγχόμενων από αυτά φορέων, αδυνατεί ή δεν θέλει να εξηγήσει την «έκρηξη» των τελευταίων ημερών, να την προσεγγίσει κοινωνικά και με βάση τις πραγματικές διαστάσεις και αρκούνται στο να επιρρίπτουν ευθύνες στην… αστυνομία, στην έλλειψη σχεδίου, στους κουκουλοφόρους και να ξορκίζουν τις καταστροφές και το πλιάτσικο. Με «έωλες» πολιτικές και επαναλαμβανόμενα- χιλιοειπωμένα συνθήματα επιχειρούν να προσεγγίσουν τη νέα πραγματικότητα και τους νέους, οι οποίοι αντιδρούν σε ένα κράτος που τους «σκοτώνει», τους έχει στο περιθώριο, πτυχιούχους και άνεργους, με μέλλον αμφίβολης προοπτικής.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons