Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

«Πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας ο προϋπολογισμός του 2009…


«Τελικά… πέρασε ή δεν πέρασε;» Με το… ερωτηματικό αυτό ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, που συνήλθε «αυτοδίκαια», για να συζητήσει το θέμα του προϋπολογισμού για το 2009. Κατά την ψηφοφορία, από τους 17 δημοτικούς συμβούλους(απουσίαζαν οι κύριοι Σκαρλατίδης, Μωρικίδης, Τζότζολας, Χαμαλίδης), οι 10 ψήφισαν υπέρ, οι 6 κατά και ένας απείχε (ο κ. Καντζιάρης). Ήταν όμως «αρκετοί» οι 10 ψήφοι ή χρειαζόταν 11; Η μειοψηφία υποστήριζε ότι απαιτούνται 11 ψήφοι για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός ενώ η παράταξη της πλειοψηφίας, που φάνηκε να τα.. χάνει προς στιγμήν, εξέφραζε την άποψη ότι ήταν αρκετοί οι 10 ψήφοι για να «περάσει». Χρειάστηκαν αρκετά τηλέφωνα και μετά από μισή περίπου ώρα επιβεβαιώθηκε, δια στόματος του δημάρχου, ότι «ο προϋπολογισμός έχει περάσει»…
Ο… περιπετειώδης, όπως εξελίχθηκε, προϋπολογισμός του 2009 του δήμου Ορεστιάδας ανέρχεται σε 17.260.613 ευρώ και είναι πλήρως ισοσκελισμένος, όσο αφορά έσοδα- έξοδα. Από τα πλέον σημαντικά που περιλαμβάνει είναι η πρόβλεψη διάθεσης ποσού 90 χιλιάδων ευρώ για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, ενώ όσο αφορά τα δημοτικά τέλη, δεν προβλέπονται αυξήσεις στη νέα χρονιά. Σε αυτά που… ξεχάστηκαν και δεν προβλέφθηκαν είναι οι πιστώσεις που θα συμβάλλουν στη στήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη Νέα Ορεστιάδα, που θα στηρίξουν τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, ενώ και για εκπόνηση μελετών προβλέπονται πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες ετοιμότητας που προκύπτουν από το Ε. Σ. Π. Α.
Πάντως, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Άγγελος Παπαϊωάννου, υποστήριξε πως «ο προϋπολογισμός είναι άκυρος γιατί δεν καταρτίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, για να ψηφιστεί στη συνέχεια, αλλά ήρθε καταρτισμένος και τον εισηγήθηκε ο κ. Παπαντωνίου».
Αξιοσημείωτη είναι και η θέση που εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Δ. Ε. Υ. Α. Ο, Αθανάσιος Καντζιάρης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα απέχει της ψηφοφορίας γιατί έχει πολλές και σοβαρές ενστάσεις για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας βασικές, κατ’ αυτόν, παραλείψεις. Η διαφοροποίησή του από τη «γραμμή της παράταξης και του δημάρχου» και μάλιστα σε ένα κορυφαίο θέμα, όπως αυτό του προϋπολογισμού, ήταν ευθυτενής σα… βολή όπλου και για πρώτη φορά εκφράστηκε τόσο καθαρά και… ξάστερα εντός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση ενός θέματος. Αν στην «καθαρή θέση» του κ. Καντζιάρη προσθέσει κανείς και τις κατ’ επιλογή και συνείδηση απουσίες των κ. κ. Σκαρλατίδη, Μωρικίδη, τότε εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ… ανθηρά και ρόδινα για την πλειοψηφούσα παράταξη.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο συγκλήθηκε μετά από έγγραφη «υπενθύμιση» των παρατάξεων μειοψηφίας προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που «πάτησαν» στο «γράμμα του νόμου» του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ο οποίος ορίζει πως το θέμα του προϋπολογισμού στα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να έρχεται προς «συζήτηση και ψήφιση» πριν το τέλος του Νοέμβρη, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του δήμου Ορεστιάδας, διαφορετικά το δ. σ. συνέρχεται «αυτοδίκαια» την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη προκειμένου να καταρτίσει και στη συνέχεια να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons