Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Επιχείρηση συμψηφισμού ευθυνών για το Βατοπαίδι «βλέπει» ο Φωτιάδης….


Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στην Αλεξανδρούπολη ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Φωτιάδης. Ο κ. Φωτιάδης επιχείρησε μια εκτενή αναφορά στην ιστορική, νομική και πολιτική διάσταση του θέματος των ανταλλαγών, κάνοντας λόγο για επιχείρηση συμψηφισμού των δικών της ευθυνών με αυτών στελεχών του ΠΑ. ΣΟ. Κ.
Η άποψη του κ. Φωτιάδη, όπως κατατέθηκε στη συνέντευξη τύπου είναι πως, τελικά, «τα πράγματα είναι πολύ απλά, τελείως διαφορετικά και απόλυτα κατανοητά», κι έχουν ως εξής:
«Τον Μάρτιο του 2004 παραδώσαμε στην κυβέρνηση της Ν. Δ.
Πρώτο: μια αναπομπή για την επανεξέταση των γνωμοδοτήσεων κάτω από το πρίσμα των προσκομισθέντων από τους τοπικούς φορείς νέων πραγματικών και νομικών στοιχείων που δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την λήψη των γνωμοδοτήσεων (Οκτώβριος 2003) γεγονός που κατέστησε νομικά ανενεργές τις γνωμοδοτήσεις και
Δεύτερο: μια δίκη που έγινε τον Νοέμβριο του 2003, αποδεδειγμένα πια κερδισμένη, με αντιδίκους την Μονή και τον Υπουργό Οικονομικών, που αναγνωρίζει την κυριότητα του Δημοσίου στην Βιστωνίδα.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραιτήθηκε από την κερδισμένη από το Δημόσιο δίκη και προχώρησε στις γνωστές ανταλλαγές για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχει η ίδια.
Η αρχή της νομιμότητας αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατικά ευνομούμενης πολιτείας. Από το έτος 1938 μόνο αρμόδιο για να γνωμοδοτεί για την ύπαρξη κυριότητας του Δημοσίου επί ακινήτων είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, που ανέκαθεν αποτελείται μόνον από δικαστές, μέχρι το 2000 της τακτικής δικαιοσύνης (εφέτες) και του Νομικού Συμβουλίου, από δε το 2000 και μετά μόνον του Νομικού Συμβουλίου.
Οι έγκριτοι και περιβεβλημένοι συνταγματικής προστασίας δικαστών, Νομικοί Σύμβουλοι, έχοντας από το νόμο αρμοδιότητα την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και έμπειροι όχι μόνον λόγω της υψηλής νομικής παιδείας τους, αλλά και της μακροχρόνιας ενασχόλησής τους με τα νομικά ζητήματα κυριότητας, απεφάνθησαν ομόφωνα με εκτενή και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για την μη ύπαρξη κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
Τις ομόφωνες αυτές γνωμοδοτήσεις έκανα δεκτές, όπως είχα καθήκον και όπως έπραξα και έπρατταν οι πριν και μετά από μένα Υπουργοί για όλες χωρίς εξαίρεση τις ομόφωνες αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου ( 650 τον αριθμό μόνο το χρονικό διάστημα 1998-2005).
Σημειωτέων ότι η προηγούμενη γνωμοδότηση του 1998 με τα αυτά νομικά επιχειρήματα, εκδόθηκε από διαφορετική σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με Πρόεδρο Εφέτη και μέλη δικαστές της τακτικής δικαιοσύνης και του Νομικού Συμβουλίου.
Μετά την προσκόμιση νέων πραγματικών και νομικών στοιχείων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, που αποτελούσαν και τις θέσεις όλων των φορέων του Νομού, ανέπεμψα και τις 3 γνωμοδοτήσεις (1998, 2002) στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο προκειμένου «να επανεξετασθούν κάτω από το πρίσμα των προσκομισθέντων νέων στοιχείων που δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την λήψη των σχετικών γνωμοδοτήσεων».
Είναι αυτονόητο και για τους ελάχιστα γνωρίζοντας νομικά, ότι επαναπεμφθέντων των γνωμοδοτήσεων προς επανεξέταση, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, καμία νόμιμη επίκλησή τους δεν μπορεί να γίνει.
Υπενθυμίζω επίσης ότι μετά την αναπομπή δικάστηκε τον Νοέμβριο 2003 αγωγή αναγνωριστική κυριότητας της Μονής κατά του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο εναντιώθηκε με νομικά και πραγματικά επιχειρήματα ταυτόσημα αυτών των τοπικών φορέων.
Παρά την παραίτηση της Ν. Δ. από την κερδισμένη δίκη, με εντολή του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου, η υπέρ του Δημοσίου απόφαση δημοσιεύτηκε πρόσφατα και δικαιώνει το Ελληνικό Δημόσιο.
Χρειάζονται μήπως και άλλες αποδείξεις για το ότι επί ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν παραχωρήθηκαν δικαιώματα κυριότητας στην Μονή, αλλά αντίθετα αμφισβητήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου της Κομοτηνής τα επικαλούμενα δικαιώματα της και στην αντιδικία αυτή κέρδισε ο Υπουργός Οικονομικών που παραστάθηκε στην δίκη τον Νοέμβριο του 2003;
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Διεθνή ΄Εκθεση ξεκάθαρα στήριξε τις ενέργειες των Υπουργών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Τα πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Εξεταστικής Επιτροπής βεβαιώνει ότι ο Απόστολος Φωτιάδης ˝ είχε επιτυχώς και πλήρως προστατεύσει τα δικαιώματα του Δημοσίου έναντι της Μονής Βατοπαιδίου ˝.
΄Όλα τα προβεβλημένα κορυφαία στελέχη της κεντρικής καθοδήγησης του κόμματος μας στις δημόσιες εμφανίσεις τους με πάθος και τεκμηριωμένα επιχειρήματα στήριξαν την ορθότητα των ενεργειών μας. Αν είχαν την παραμικρή αμφιβολία δεν θα το έπρατταν, αφού θα κινδύνευαν να εκτεθούν πολιτικά. Προσωπικά δημόσια τους ευχαριστώ».Τέλος, ο κ. Φωτιάδης έκανε αναφορά στην τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση υποστηρίζοντας ότι «η αρχή του τέλους της Ν. Δ. έχει αρχίσει. Η διαμαρτυρία του λαού μετατράπηκε σε αγανάκτηση. Η χιονοστιβάδα των συσσωρευμένων επί 5 χρόνια προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις...» και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας....ΔΗΛΑΔΗ...κάτι σαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας...
....ήτοι παρ'τ'αυγό κι κούριφτο..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons