Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

«Τρεχάτε ποδαράκια μου» για το τμήμα «διαιτολογίας και επιστήμης τροφίμων»...



- Η... εκκίνηση εδόθη από τον αφέτη (σ. σ. τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) και ο «αγώνας» για τη Νέα Ορεστιάδα είναι να «πιάσει» τα χρονικά όρια για την... ετοιμότητα ενόψει ίδρυσης 3ου τμήματος του Δημοκριτείου, στη βορειότερη, νεώτερη και... μικρότερη έδρα του Θρακικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Η αποδοχή από τη Σύγκλητο, της πρότασης του Πρύτανη, Κωνσταντίνου Σιμόπουλου, για την ίδρυση τμήματος «Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων» στη Νέα Ορεστιάδα σηματοδοτεί την απαρχή μια έντονης και σοβαρής προσπάθειας που θα πρέπει να ακολουθήσει για την, τελική, επίτευξη του στόχου.
Η πρόταση λοιπόν του Δ. Π. Θ θα πρέπει να «προκριθεί» από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ. Α. Π. Ε) και στη συνέχεια από το υπουργείο Παιδείας, παίρνοντας και το, απαραίτητο, «πολιτικό Ο. Κ» Φυσικά, θα πρέπει η πρόταση να περιλαμβάνει και όλες τις προϋποθέσεις που αφορούν τις αναγκαίες υποδομές ενώ θα πρέπει το Πανεπιστήμιο και οι κοινωνικοί εταίροι (δήμος, νομαρχία, φορείς) να αποδείξουν την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του νέου τμήματος αλλά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εκτιμά πως εντός του πρώτου διμήνου του 2009 θα είναι «έτοιμο» από την πλευρά του ενώ οι υπόλοιπες «δοκιμασίες» (σ. σ. Σ. Α. Π. Ε, υπουργείο Παιδείας) θα απαιτήσουν, περίπου 6 με 8 μήνες για να ολοκληρωθούν. Ουσιαστικά, μέχρι το τέλος του 2009 θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα ώστε το νέο τμήμα να συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το Μάρτιο του 2010. Αν όλα πάνε καλά, οι 100-150 φοιτητές του τμήματος «Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων» θα «εμφανιστούν» στη Νέα Ορεστιάδα τον Σεπτέμβριο του 2010...


Βοήθεια και συμπαράσταση από όλους ζήτησε ο Πρύτανης...
- «Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φυσικά το Πανεπιστήμιο θα πρέπει πλέον να αποδείξουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης του τμήματος και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του. Θα πρέπει να συμβάλλουμε άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, μετά την «έγκριση» ίδρυσης 3ου τμήματος του Δ. Π. Θ, στη Νέα Ορεστιάδα. Σημείωσε παράλληλα πως θα ζητηθεί από τους φορείς (δήμο, νομαρχία) να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμπαρασταθούν στην όλη προσπάθεια, τι μπορούν να «δώσουν», δηλαδή, είτε αυτό αφορά κτίρια, υποδομές ή εκτάσεις... «Μέχρι τώρα είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και με τη νυν», είπε ο Πρύτανης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, αφού η απόφαση της Συγκλήτου, ουσιαστικά ήταν μόνο η αρχή...Όσο αφορά την Αλεξανδρούπολη, στην οποία επρόκειτο αρχικά να «κατευθυνθεί» το τμήμα της διαιτολογίας, σημείωσε πως εκτιμήθηκε ότι το συγκεκριμένο τμήμα ταιριάζει περισσότερο με αυτά της Νέας Ορεστιάδας και για την Αλεξανδρούπολη προτείνεται η ίδρυση τμήματος «Κλινικής Ψυχολογίας», το οποίο θα είναι και μοναδικό στην Ελλάδα...

«Ικανοποίηση», «συναίνεση» αλλά και.. .κριτική...
«Ικανοποιημένος» από την εξέλιξη του θέματος της ίδρυσης 3ου τμήματος του Δ. Π. Θ στη Νέα Ορεστιάδα εμφανίστηκε ο δήμαρχος, Δημήτρης Μουζάς. «Είναι αποτέλεσμα συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα», υποστήριξε ο δήμαρχος εκτιμώντας πως όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως έχουν αποδείξει για το θέμα του πανεπιστημίου, θα συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει για την θετική κατάληξη του θέματος.

«Υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη», υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ. σ, Γρηγόρης Τζότζολας, υπογραμμίζοντας πως «δε χωράνε μικροπολιτικές για το θέμα αυτό. Θα προσπαθήσουμε όλοι για την επίτευξη του στόχου. Το θέμα αυτό μας ενώνει όλους», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των υποδομών και της αξιοποίησης της έκτασης που έχει αγοράσει το Δ. Π. Θ για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, έτσι ώστε να μην «υπάρχει πανσπερμία κτιρίων και υποδομών στην πόλη...»
«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται και για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία για τη σύγκλιση του διευρυμένου δ. σ. για το θέμα του αποκλεισμού της Νέας Ορεστιάδας από τη διεύρυνση του πανεπιστημίου και προχωρήσαμε στην έκδοση ψηφίσματος», ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ. σ, Άγγελος Παπαϊωάννου. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, πρέπει ενωμένοι να προσπαθήσουμε για να πείσουμε τον υπουργό για την αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου τμήματος ενώ ο δήμος θα πρέπει να ετοιμάσει τις υποδομές που απαιτούνται», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Λευτέρης Χαμαλίδης, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «δε στάθηκε αντάξια» καθώς «εδώ και 2 χρόνια δεν έκανε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή ενώ δεν στήριξε τον θεσμό του πανεπιστημίου, στη Νέα Ορεστιάδα». «Ουσιαστικά πρωτοβουλίες πήρε η μειοψηφία του δ. σ. και έθεσε διεκδικητικά το θέμα στη Σύγκλητο ώστε να περιλάβει τη Νέα Ορεστιάδα στη διεύρυνση του Δ. Π. Θ», επεσήμανε ο κ. Χαμαλίδης, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας δε σταματάει εδώ αλλά τώρα ξεκινά» και πως «πρέπει να συνταχτεί το δυνατότερο ο φάκελος διεκδίκησης, σε συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου αλλά και εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα»...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons