Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ας μη «γκετοποιήσουμε» και «ιδρυματοποιήσουμε» το ειδικό σχολείο...


Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο θέτει το Π. Α. ΜΕ. των Εκπαιδευτικών βορείου Έβρου που θεωρεί ότι η επιλογή της στέγασης του Ειδικού Σχολείου στις παλαιές σχολικές εγκαταστάσεις του Σοφικού «”μυρίζει” γκετοποίηση και ιδρυματοποίηση» των παιδιών-μαθητών με ιδιαίτερα προβλήματα.
Μολονότι η αντίδραση ( με τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης) του συνδικαλιστικού φορέα άργησε λίγο, αφού πέρασε αρκετός καιρός από τότε που εξαγγέλθηκε η λύση «Σοφικό», κατά την επίσκεψη Στυλιανίδη, και μάλιστα έχουν ήδη εγκριθεί τα 5 εκ. ευρώ για το έργο ανακατασκευής των εγκαταλελειμμένων σχολικών εγκαταστάσεων του χωριού για τη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου Ορεστιάδας, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι είναι ο μόνος φορέας, συνδικαλιστικός ή μη, που παίρνει θέση για το θέμα και εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για τα παιδιά-μαθητές με ειδικές ανάγκες βρίσκονται 12 χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Ορεστιάδα, την πόλη-έδρα του Ειδικού Σχολείου, απόσταση που «πολλαπλασιάζεται» στο άπειρο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα παιδιά, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν την ανάγκη της απομόνωσης, αλλά της ομαλής-στο μέγιστο δυνατό- ένταξής τους στην κοινωνία. Και αυτό, βέβαια, μόνο με τη συναναστροφή τους με τα παιδιά των κοινών σχολείων μπορεί να συμβεί. Έτσι τα «λέει» η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη και αυτό δικαιούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Συνεπώς, όλοι εμείς, οι δήθεν ή μη ευαίσθητοι στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μόνο να συνταχθούμε μπορούμε με την απαίτηση να δημιουργηθεί μία νέα, σύγχρονη σχολική μονάδα που θα φιλοξενήσει τα παιδιά αυτά. Μία σχολική μονάδα που θα παρέχει κάθε διευκόλυνση και όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για την μόρφωσή τους, αλλά και θα βρίσκεται δίπλα σε ένα μη «Ειδικό», κοινό σχολείο, ώστε, πραγματικά να μπορούν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ένταξης και προσαρμογής τους στο κοινωνικό σύνολο.
Το Π. Α. ΜΕ των Εκπαιδευτικών «καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να πάρουν θέση, να μην αποδεχτούν τη λύση «Σοφικού» και να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο κτίριο για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου, μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας, δίπλα σ’ ένα από τα σχολεία της, για να διευκολύνεται η συνεργασία, η συναναστροφή και η επικοινωνία με τα παιδιά του κοινού σχολείου, έτσι ώστε να συνδιοργανώνουν από κοινού συλλογικές δραστηριότητες ( καλλιτεχνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές ) για να ενισχύεται η αλληλοαποδοχή και να διευρύνεται το πεδίο και η δυνατότητα κοινωνικής αναγνώρισης και εργασιακής αποκατάστασης».
Ακόμη, εντύπωση προκαλεί η «ευκολία» που ο δήμος Ορεστιάδας «απεμπόλησε» το ειδικό σχολείο που λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Νέα Ορεστιάδα, «συμφωνώντας» ουσιαστικά να μεταφερθεί σε άλλο δήμο λες και ήταν «κάτι» που ήθελε να «ξεφορτωθεί»!
Αντί να διεκδικεί περισσότερες εκπαιδευτικές δομές, βελτίωση των υποδομών, μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, νέα πανεπιστημιακά τμήματα, «απομακρύνει» και ήδη λειτουργούσες μονάδες!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κλασικη αντιδραση συνδικαλισταραδων
κόντρα σε όλα.
τό μόνο που τους νοιάζει η τσέπη τους
που να τρέχουμε στα Σοφίκα τώρα.
Για τα παιδια που θα έχουν ενα συγχρονο κτήριο και την αγάπη ενος οικισμου ολόκληρου ουτε κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιογράφοι-κανάλια και διάφοροι
που θέλετε να το παίζετε "λειτουργοί" της ενημέρωσης,δεν είστε μόνο για κουτσομπολιά,σχόλια και προπαγάνδα
(με λίγα λόγια ,όπως είπε και ο Πάγκαλος να μην είστε μόνο τριράκια)αλλά να ενημερώνετε σωστά τους πολίτες σχετικά με τους νόμους
οταν αυτοί καταστρατηγούνται.Ολοι δεν μπορούν να έχουν τους νόμους στα σπίτια τους και οι σκοπιμότητες να θέλουν να περάσουν και να ερμηνεύσουν κατα πως τους συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Συντάσομαι με την πολύ σοβαρή πρόταση του ΚΚΕ παρ ότι δεν ασπάζομαι τις πολιτικές του θέσεις. Ως τόσο στην περίπτωση αυτή εχει δίκιο και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.Δεν πρέπει το ειδικό σχολείο να πάει εκτός ιστού της πόλης.Πρέπει να είναι κοντά σε αλλο σχολείο ακόμη κοντά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις πχ κολυμβηρήριο,κλειστό γυμναστήριο.Και μη ξεχνάμε οτι το γυμνάσιο του Σοφικού έκλεισε γιατί τα παιδιά πηγαν σε γυμνάσια του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας και ΟΧΙ γιατί μας τελείωσαν τα παιδια στην περιοχή αυτή. Κρίμα να τα πάτε τα παιδιά εκεί που τα υγειη δεν πάνε.

Ανώνυμος είπε...

kala pou einai o dhmarxos orestiadas daskalos...oime kai ali ali..

Ανώνυμος είπε...

απο τη μεγαλη του ικανοτητα εχασε ενα σχολειο απο την πολη του

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΣ????
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΡΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ!!!
Η ΤΟΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ --ΣΟΡΡΥ--
ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ,ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το λιγώτερο,ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ,η μεταφορά ενος Σχολείου που λειτουργει στην πόλη μας εδω και μια 20ετία και μάλιστα σε ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ...
Ο Δήμος Ορεστιάδας (εννοω ΑΠΑΝΤΕΣ τους Δημοτικους Συμβουλους),συναίνεσε ή ολα εγιναν εν αγνοία του!!!! Και στις δυο περιπτώσεις οφείλουν Τουλάχιστον ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ..ΓΙΑΤΙ;

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις ανώνυμε .Ένας δήμαρχος όταν επιτρέπει να του παίρνουν ένα ολόκληρο σχολείο από την επικράτεια του ,όταν αυτός είναι μάλιστα και εκπαιδευτικός, τι να κάνουν οι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Για να μη τους αδικούμε 'όλους, άκουσα στο ΔΣ να λέει η αντιπολίτευση "δεν είναι προς το συμφέρον των παιδιών η μεταφορά στο Σοφικό" .Άρα συζητήθηκε στο ΔΣ το θέμα, αλλά ο δήμαρχος έδωσε την συναίνεση του για το ΣΟΦΙΚΌ. Εξ ολοκλήρου η ευθύνη του κ. Μουζά

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

12:04

κάνε DNA για να δείς αν ειναι ο πατέρας σου ή ο νονός σου..ή μάλλον ρώτα τη μάνα σου!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 16-2-2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 4.08μμ
ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΞΚΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ;
ΕΥΓΕ ΣΟΥ! ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ" ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

εχεις γεμίσει σε όλα τα σχόλια την μαλακία σου και εχει το θράσος να μιλάς για ΄ποιότητα!!!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons