Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

«Απρόθυμες» οι τράπεζες να στηρίξουν τις Μ. Μ. Ε μέσω του Τ. Ε. Μ. Π. Μ. Ε...


Κατά γενική παραδοχή, η απροθυμία των Τραπεζών να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και, για μία έστω φορά, να παρακάμψουν την αδηφάγα και υψηλών κερδών πολιτική τους, αποτελεί την κύρια αιτία της δυσκαμψίας που παρατηρείται στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από το Τ. Ε. Μ. Π. Μ. Ε. (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).
Και ενώ στο σύνολό τους οι Ελληνικές Τράπεζες υπέγραψαν να συμμετέχουν στη διαχείριση του προγράμματος, ελάχιστες είναι αυτές που πραγματικά το «τρέχουν» όπως πρέπει, αφού το μικρό κέρδος τους από αυτήν την ιστορία, καθιστά μη δελεαστική τη διαμεσολαβητική διαδικασία που συμφώνησαν να αναλάβουν.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, δεν «μάσησε» τα λόγια του και κατονόμασε τα Τραπεζικά Ιδρύματα που ασχολούνται με σοβαρότητα με τα αιτήματα που δέχονται. «Μόνο η Αγροτική Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα ανταποκρίνονται», δήλωσε και παρατήρησε ότι «δυστυχώς, οι περισσότερες τράπεζες δεν έδειξαν το κοινωνικό πρόσωπο που θα έπρεπε να δείξουν».
Εκτός, όμως, από την απροθυμία των Τραπεζών, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό σημείο που κάνει το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ «όνειρο απατηλό»: είναι αυτό που σχετίζεται με το κριτήριο που τίθεται αναφορικά με την κερδοφορία των αιτούντων επιχειρήσεων κατά την τελευταία τριετία. Η πλειοψηφία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, όπως καταγγέλλουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, επειδή δεν πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.
Το θέμα τέθηκε από όλους σχεδόν του Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας στην Εθνική Συνομοσπονδία του κλάδου (Ε. Σ. Ε. Ε.), αναγκάζοντας τη διοίκηση του Οργάνου να ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ να αναπροσαρμόσουν προς όφελος των επιχειρήσεων τους όρους υπαγωγής στο πρόγραμμα ενίσχυσης, κάτι που μάλλον θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύτηκε το υπουργείο.
Η Ε. Σ. Ε. Ε. πρότεινε αντί της κερδοφορίας της προηγούμενης τριετίας να ελέγχεται ο συμψηφισμός εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να διευκολυνθούν από την ευνοϊκή δανειοδότηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περισσότερα από 8.000 αιτήματα έχουν ήδη προωθηθεί από τις Τράπεζες στο ΤΕΜΠΜΕ, από τα οποία το Ταμείο απέρριψε μόλις 11, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι δικαιούχες επιχειρήσεις, «παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη καταβολή των εγκριθέντων ποσών».
Επιπλέον, ο κ. Αρμενάκης εκτίμησε ότι «στο επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση του αριθμού των αιτήσεων που θα υποβληθούν», γεγονός που επιβεβαιώνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κλάδος.
«Μας λένε ραχοκοκαλιά της οικονομίας και για πάρα πολλά χρόνια “βάζαμε ώμο” για να τη στηρίξουμε, όμως, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αποφασίσουν να μας βοηθήσουν, θα βάλουμε λουκέτα και δεν θα μείνει…κοκαλάκι από τη ραχοκοκαλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Στάθης Μακρίδης, μεταφέροντας την ελπίδα των συναδέλφων του ότι οι πρωτοβουλίες της Ε. Σ. Ε. Ε. για αλλαγή ορισμένων όρων υπαγωγής στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΤΕΜΠΜΕ, θα γίνουν δεκτές προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons