Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Εσωκομματικές “κόντρες” στη Ν. Δ με “φόντο” την κτηνοτροφία...


Θέλουν να... κρυφτούν αλλά η χαρά (βλ. εσωκομματικός ανταγωνισμός;) δεν τους αφήνει! Για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο λόγος, που με αφορμή τα μέτρα για την κτηνοτροφία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέρεται να έχουν επιδοθεί σε “εσωτερικούς ανταγωνισμούς” και “γκρίνια” για τις κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές. Τη μια ημέρα, επτά κυβερνητικοί βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα το Μάξιμο Χαρακόπουλο και το “δικό” μας, Σταύρο Κελέτση, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για το κονδύλι των 100 εκ. Ευρώ, που προορίζονταν κυρίως για τα κτηνοτροφικά προϊόντα από το σύνολο του πακέτου στήριξης των 500 εκ. Ευρώ, και για την εκκρεμότητα εξειδίκευσης των μέτρων. Την άλλη ημέρα, 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δημοσιοποιούν υπόμνημα 14 σημείων, με ημερομηνία σύνταξης στις 17 Φεβρουαρίου, στηρίζοντας τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη υπογραφή είναι του Ιορδάνη Τζαμτζή (υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ενώ το υπόμνημα υπογράφει και ο, επίσης, “δικός” μας βουλευτής, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Οι δύο αυτές “κινήσεις”, με διαφορά μιας ημέρας, σίγουρα ταράζουν τα “εσωκομματικά νερά”, τα οποία βέβαια η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ως... ήρεμα αλλά αποδεικνύεται πως μόνο ήρεμα δεν είναι και η δυσαρέσκεια από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, παραμένει και... περιμένει ευκαιρία έκφρασης, όπως τώρα με επίκεντρο τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
Η ερώτηση των “7”....
Στην ερώτηση που κατέθεσαν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι “7” βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Xαρακόπουλος, Tσιάρας, Kασαπίδης, Σταυρογιάννης, Kελέτσης, Γιαννάκης και Kαρπούζας), ρίχνοντας “έμμεσες βολές” στην ηγεσία του, ζητούν την εξειδίκευση των μέτρων για τους κτηνοτρόφους, υπογραμμίζοντας πως “παρήλθε ήδη ένας μήνας από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου για τη διάθεση κονδυλίου προς τους κτηνοτρόφους και πως ο κλάδος εκφράζει ανησυχία παρακολουθώντας την «ανάλωση» του μεριδίου των 100 εκ. ευρώ, που ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι θα διατεθεί για τις αποζημιώσεις της ζωικής παραγωγής, τελικά καλύπτει άλλες ανάγκες. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη να εξειδικευτούν άμεσα τα μέτρα για τον κόσμο της κτηνοτροφίας, που «αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των τοπικών κοινωνιών πολλών περιοχών της χώρας».
Το υπόμνημα των “36”...
Όσο αφορά το “υπόμνημα των 36”, που έχει αποδέκτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επελέγη να δημοσιοποιηθεί μία μόλις ημέρα μετά την κατάθεση ερώτησης προς το ίδιο υπουργείο από την ομάδα επτά βουλευτών της Ν.Δ. για το ίδιο ζήτημα! «Η κτηνοτροφία στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», είναι η πρώτη διαπίστωση του υπομνήματος, με το οποίο οι “36” ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Οι βουλευτές προτείνουν στο υπόμνημά τους την κατάργηση του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων για τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ένταξη των κτηνο-πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στο Τ. Ε. Μ. Π. Μ. Ε., την επιδότηση του ζωικού κεφαλαίου από τον Αναπτυξιακό νόμο, την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση του ανοίγματος των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή αλλά και των παράνομων ελληνοποιήσεων σε κρέας και γάλα και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ζητείται η «στήριξη των κτηνοτρόφων με ενίσχυση 50 ευρώ ανά πρόβατο ή κατσίκι και 250 ευρώ ανά αγελάδα ή χοιρομητέρα», καθώς και η «προείσπραξη επιδοτήσεων από την Αγροτική Τράπεζα ή και χορήγηση νέου άτοκου δανείου με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».«Οι προτάσεις μας αυτές πιστεύουμε ότι θα δώσουν μία “ανάσα” στους κτηνοτρόφους και θα στηρίξουν ουσιαστικά την κτηνοτροφία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στο υπόμνημά τους.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons