Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

«Άνιση» μεταχείριση της Αν. Μακεδονίας- Θράκης στο πρόγραμμα νέων αγροτών…


Απλές πράξεις αριθμητικής έκαναν οι βουλευτές του ΠΑ. ΣΟ. Κ. των νομών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια Α. Μ.-Θ. αδικείται από την κατανομή που έγινε για το μέτρο «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Η κατανομή που έγινε με την Κ. Υ. Α. 704/2008 «δίνει» στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 7,2 εκ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να μοιραστούν πέντε νομοί, με 611.000, συνολικά, κατοίκους και με ποσοστό αγροτικού πληθυσμού 43%. Η ίδια Κ. Υ. Α., «δίνει» στην Περιφέρεια Κρήτης, με τέσσερις νομούς, 600.000, συνολικά, κατοίκους και ποσοστό αγροτικού πληθυσμού 30%, το ποσό των 16 εκ. ευρώ!!!
Με αυτά τα στοιχεία θεμελιώνουν το αίτημά τους οι βουλευτές του ΠΑ. ΣΟ. Κ. της Α. Μ.-Θ. για επανεξέταση των κριτηρίων με τα οποία έγινε η κατανομή και, βέβαια, ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, την αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Η Περιφέρεια Α. Μ.-Θ., με δεδομένη πλέον τη μεγάλη εγκατάλειψη της υπαίθρου κυρίως από νέους, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα απαξίωσης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα…», σημειώνουν οι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Γιώργος Ντόλιος. Επισημαίνουν, δε, και «τη γεωγραφική θέση της περιφέρειας και τη σημασία της στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής» και κρίνουν «απαραίτητη την ενίσχυση της ανάπτυξης της περιοχής και την οικονομική στήριξη των κατοίκων της, ιδιαίτερα των νέων αγροτών».

«Μαύρα» μαντάτα στον τομέα της οικοδομής…

«Μαύρα χάλια» παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα του 2008 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Α. Μ.-Θ. βρίσκεται στην κορυφή του «αρνητικού» πίνακα που καταγράφει την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας της περασμένης χρονιάς.
Μείον 26,6% είναι-σε ποσοστά-η πτώση, και ακολουθούν στη δεύτερη «μάυρη» θέση η Περιφέρεια Αττικής, με μείον 24,1% και στην τρίτη θέση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με μείον 20,4%. Στο «μείον», πάντως, βρίσκονται οι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με μοναδική εξαίρεση την Πελοπόννησο, που καταγράφει θετικό πρόσημο και ποσοστό αύξησης 2,9%. Εν τω μεταξύ, η «κατρακύλα» της οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται να έχει και…πιο κάτω, αφού ήδη τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2009 είναι πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα περυσινά και τα μαντάτα για τη συνέχεια καθόλου αισιόδοξα δεν είναι…
Η οικονομική κρίση είναι εδώ, στο μυστρί και στο μπετό…
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons