«Θετικά και... ελπιδοφόρα» είναι τα μηνύματα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας, κλιμάκιο του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να «σχηματίσει γνώμη» και να καταθέσει, στη συνέχεια, γνωμοδοτική έκθεση συμπερασμάτων για την αναγκαιότητα ή μη της κατασκευής εκθεσιακού χώρου και άλλων απαραίτητων υποδομών στην περιοχή. Η... ξενάγηση στο χώρο έγινε από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο, Διαμαντή Τριαντάφυλλο και τον έφορο προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, Δημήτρη Μάτσα.
Τα μέλη του κλιμακίου φέρεται να εντυπωσιάστηκαν από τα ευρήματα και η «τάση» που φαίνεται να διαμορφώθηκε ήταν προς την ικανοποίηση του αιτήματος για την κατασκευή ενός μουσείου που θα φιλοξενήσει τα σημαντικότατα ευρήματα του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας. Η κατασκευή μουσειακού χώρου στη θέση του τύμβου θα συμβάλει στην προστασία, προβολή και ανάδειξη των μοναδικών για την Ελλάδα ευρημάτων, τεσσάρων καύσεων, πέντε αμαξών και δεκαπέντε αλόγων. Στην έκθεση, εκτός από τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, που θα διατηρήσουν στο έδαφος την εντυπωσιακή ανασκαφική εικόνα, θα παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αντικείμενα των καύσεων σε προθήκες και θα γίνουν ανασυνθέσεις των αμαξών με τα πρωτότυπα εξαρτήματα. Επίσης, η πρώτη, προτεινόμενη μελέτη που υπάρχει για το έργο, προβλέπει πλούσιο εποπτικό υλικό για τους τύμβους της Θράκης, την αποτέφρωση των νεκρών, τον ενταφιασμό αλόγων και αμαξών, την τεχνολογική εξέλιξη των αμαξών από την προϊστορική περίοδο ως τα νεότερα χρόνια κ. ά..
Η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου της Μικρής Δοξιπάρας, περιλαμβάνει, εκτός του εκθεσιακού χώρου, την κατασκευή βοηθητικών χώρων (εργαστήριο συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναψυκτήριο, πωλητήριο), φυλακίου, πάρκινγκ και ένα οίκημα για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, όπως έχει εκτιμηθεί από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, ανέρχεται στα 5,1 εκ. ευρώ.
Η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ και η... πολιτική βούληση, δια στόματος του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, έχει καταγραφεί και δηλωθεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος του έργου, Διαμαντής Τριαντάφυλλος και ο δήμαρχος Κυπρίνου, Μιχάλης Στράντζελης. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή και να δει από κοντά τα σημαντικά ευρήματα του τύμβου, που είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο.
Αξιοσημείωτο είναι πως η επισκεψιμότητα, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ανέρχεται σε 2 χιλιάδες άτομα το μήνα, παρά το γεγονός ότι, ουσιαστικά, ο αρχαιολογικός χώρος είναι ακόμη... εργοτάξιο. Προσθέστε και το γεγονός ότι ο δρόμος των 1.700 μέτρων, που οδηγεί στον τύμβο, ακόμη δεν έχει ασφαλτοστρωθεί!
Τρίτη 10 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Μπορεί ο Στράντζαλης να σηκώσει αυτό το βάρος του πολιτισμού ;Εκτός και αν καλέσει σε βοήθεια το ...μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού της Ορεστιάδας την ..ΡΟΡΟ. Είναι και υπουργός sory αντιδήμαρχος έργων που μπορεί να κάνει ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης για το μουσείο.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολούνται με το θέμα των αρχαιοτήτων της Δοξιπάρας, σε όσους το στήριξαν και το στηρίζουν.
Πρέπει όλοι οι παράγοντες του Νομού να βοηθήσουν στην απαίτηση από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα τα έργα που απαιτούνται και να φροντίσουν άμεσα για την κατασκευή σωστού δρόμου για τον αρχαιολογικό χώρο.
Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο και σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται εκεί.
ΓΖ
Δημοσίευση σχολίου