Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Στο... περίμενε η Σαμοθράκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...


Τίποτε άμεσο δεν ήταν σε θέση να…τάξει ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνος Καμμένος, στον κόσμο της Σαμοθράκης αναφορικά με το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, όπως προέκυψε στη συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελέτση. Ο κ. Καμμένος, όλο κι όλο, ενημέρωσε τον εβρίτη βουλευτή ότι το υπουργείο συνεχίζει να αναζητά ένα πλοίο που θα βολεύει τις ανάγκες της Σαμοθράκης αλλά θα μπορεί και να…βολεύεται στο λιμάνι της Σαμοθράκης, αφού μεγάλα πλοία δεν μπορούν να «δέσουν» στην Καμαριώτισσα.
Του είπε, ακόμα, ότι υπάρχει η έγκριση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να επιδοτηθεί η γραμμή ως άγονη, με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως, ενώ, παράλληλα, έχει ζητηθεί επειγόντως και η προέγκριση από το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών για την πίστωση της επιδότησης, ώστε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση των δρομολογίων σε ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Μετά από αυτά, στον κ. Κελέτση απέμεινε μόνο να υπενθυμίσει ότι η κατάσταση με τη θαλάσσια συγκοινωνία του νησιού, που είναι αποκομμένο για 15, περίπου, ημέρες από την Αλεξανδρούπολη, είναι δύσκολη, εφιστώντας, παράλληλα, την προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου να βρει λύση που θα είναι μόνιμη και συνεχής…
Συνεδριάζει το απόγευμα, εκτάκτως, το δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης
Εν τω μεταξύ, οι συνεδριάσεις και οι συσκέψεις με θέμα το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη συνεχίζονται, με επόμενη προγραμματισμένη αυτήν του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, στις 6 σήμερα το απόγευμα στο «Samothraki Village». Όσοι θα βρεθούν εκεί, πάνε με στόχο να προκύψει ένα κοινό, ενιαίο και καλά συντονισμένο μέτωπο, που θα διεκδικήσει σθεναρά να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία, με τρόπο, όμως, που δεν θα αφήνει περιθώρια για «παιχνίδια» και πισωγυρίσματα στο καθεστώς αποκλεισμού του νησιού από το υπόλοιπο κόσμο.

Προς τα πού…κοιτάει ο αγωγός; Οέο;
Όχι, στο παραπάνω ερώτημα, αυτό του τίτλου, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση. Δηλαδή, κανείς δεν είναι, ακόμη, σε θέση να γνωρίζει εάν ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα καταλήγει δυτικά ή ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Αυτό σημαίνει ότι κανένας «συναγερμός» δεν μπορεί ακόμη να χτυπήσει στους οικισμούς της μίας ή τη άλλης πλευράς, αφού είναι «ιστορικά» τεκμηριωμένο ότι σε αυτήν τη χώρα ισχύει ένας κανόνας: ό,τι ύποπτο και κακό να βρίσκεται τουλάχιστον μία πιθαμή από τον…πισινό μας!
Μολονότι, λοιπόν, το φλέγον ερώτημα για τον προσανατολισμό της απόληξης του αγωγού δεν έχει δοθεί, υπήρξαν άλλα τεχνικά θέματα που εξετάστηκαν στη σύσκεψη που έγινε εχθές στη νομαρχία Έβρου αναφορικά με τη χάραξη του έργου.
Υπήρχε διαθέσιμη η πρώτη πρόταση χάραξης, του 2001, οι εμπλεκόμενες Διευθύνσεις της νομαρχίας έδωσαν τα δικά τους στοιχεία, μπήκε και η παράμετρος του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων που θα γίνουν, οπότε υπήρχε ένα πρώτο υλικό για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της τοπικής Επιτροπής Διαβούλευσης του αγωγού με τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας και της εταιρείας που ανέλαβε μέρος της χάραξής του.
Και αφού ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Ζαμπουνίδη ότι εξετάζονται ακόμη οι δύο πλευρές απόληξης του αγωγού, ανατολικά ή δυτικά της Αλεξανδρούπολης, το βάρος έπεσε σε υπενθυμίσεις του τύπου: «θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, η οποία σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς φορείς θα καταθέσει τεκμηριωμένα την πρότασης της για την χάραξη του αγωγού». Επ’ αυτού, δεν υπήρξε διαφωνία από μέρους της εκπροσώπου της Κοινοπραξίας, πόσο μάλλον από μέρους του εκπροσώπου της εταιρείας που θα εκτελέσει το έργο της χάραξης, ενώ υπήρξε η διαβεβαίωση (από την πλευρά της Κοινοπραξίας) ότι όλα τα στοιχεία που της κατατέθηκαν θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπ’όψιν στη διαμόρφωση της επιλογής που θα γίνει αναφορικά με την απόληξη του πετρελαιαγωγού. Την επιλογή αυτή, τα μέλη της τοπικής Επιτροπής Διαβούλευσης και όλοι εμείς, θα την μάθουμε, πιθανότατα, μέχρι το τέλος του μήνα…
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons