Τον…παραγκωνισμό τους από τους αυτοδιοικητικούς “του κέντρου της Αθήνας” φοβούνται οι αιρετοί του Έβρου, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους εν όψει της μετάβασης στο νέο μοντέλο που προωθείται για τα αυτοδιοικητικά συλλογικά όργανα, όπως αυτό προβλέπεται από το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Οι πρώην Τ. Ε. Δ. Κ. και η πρώην Κ. Ε. Δ. Κ. Ε. μεταλλάσσονται σε Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και σε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η γενική συνέλευση θα αποτελείται από 125 μέλη, εκ των οποίων οι 22 δήμαρχοι, και το διοικητικό της συμβούλιο θα είναι 25μελές. Όσον αφορά τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, θα αποτελείται από 500 συνολικά μέλη, από τα οποία οι 300 περίπου, είναι οι δήμαρχοι όλων των Καλλικρατικών δήμων της χώρας.
Εκείνο που φοβούνται οι αυτοδιοικητικοί της περιφέρειας, είναι πως στην Κ. Ε. Δ. Ε. θα κάνουν “κουμάντο” οι του “Αθηναϊκού κέντρου” και για το λόγο αυτό καλούν τον υπουργό Εσωτερικών να διασφαλίσει την ισορροπημένη συμμετοχή της περιφέρειας στη διοίκηση και στον έλεγχο του κεντρικού αυτοδιοικητικού οργάνου της χώρας.
Εχθές, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της πρώην Τ. Ε. Δ. Κ. Έβρου, που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες, ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, Χρήστος Τοκαμάνης, στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο αυτή, τονίζοντας πως «θα πρέπει να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή παρουσία αυτοδιοικητικών της περιφέρειας στο κεντρικό όργανο που θα δημιουργηθεί».
Ο ίδιος διέβλεψε τον κίνδυνο, η Κ. Ε. Δ. Ε. «να διοικείται και να ελέγχεται πλήρως από την Αθήνα» και για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη ο υπουργός Εσωτερικών να λάβει τα μέτρα του, αφού όπως ανέφερε ο κ. Τοκαμάνης, «πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου