Φουντώνει η συζήτηση για τον κίνδυνο “λουκέτου” που απειλεί τα εργοστάσια Ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας και των Σερρών, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό απομακρύνεται, και για τα δύο ζαχαρουργεία, αφού οι αριθμοί “δείχνουν” ότι είναι ασύμφορη η πρόταση που “έπεσε” για μεταφορά των ζαχαρότευτλων στο εργοστάσιο του Πλατέως. Έτσι, τα εργοστάσια θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους, και φέτος, αν και η παραγωγική περίοδος (καμπάνια) δεν θα ξεπεράσει τις 20 ημέρες για αυτά του β. Έβρου και των Σερρών. Στον Έβρο, έχουν σπαρθεί 15 χιλιάδες στρέμματα, από τα οποία εκτιμάται ότι θα παραχθούν 100 χιλιάδες τόνοι ζαχαρότευτλα. Στις Σέρρες καλλιεργούνται 16 χιλιάδες στρέμματα και περίπου 30 χιλιάδες στο Πλατύ. Συνολικά δηλαδή, η καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τα 60 χιλιάδες στρέμματα, έκταση που απέχει πολύ από τον αρχικό στόχο των 150 χιλιάδων.
Στη Βουλή, με ερώτηση Αμμανατίδου, η συζήτηση περί “λουκέτου” των εργοστασίων
Τα σενάρια “λουκέτου”, πάντως, έφτασαν μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Η βουλευτής στην ερώτησή της έκανε λόγο για «λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν στο κλείσιμο των δύο εργοστασίων (Σερρών & Νέας Ορεστιάδας), αφού η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων δεν κρίνεται επαρκής για να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης που θα επέτρεπαν τη λειτουργία των δύο μονάδων».
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ερώτησή της η κα. Αμμανατίδου, «οδηγεί στην ανεργία 164 εργαζόμενους και μετατρέπει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης “σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης”».
Καταλήγοντας, η βουλευτής ερωτούσε με ποια μέτρα και με ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «να προλάβει το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, πως θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτά και με ποια κίνητρα θα παραμείνουν στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλου οι παραγωγοί».
Η ερώτηση απαντήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος τόνιζε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ένταξης της τευτλοκαλλιέργειας σε “Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης” και παροχής τεχνικής στήριξης προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τη νέα ΚΑΠ, προωθεί τη διεύρυνση της στήριξης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του τομέα. Επιπλέον, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης επιδιώκει τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης και για το λόγο αυτό προχώρησε σε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής των τευτλοπαραγωγών.
Ηρώ Διώτη: «Προφανώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζει σε…άλλη χώρα»
Η συγκεκριμένη απάντηση του υπουργείου, πάντως, φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που, αυτήν τη φορά, διά της βουλευτού Λάρισας, κας. Διώτη, υποστηρίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να ζει σε…άλλη χώρα!!! Η ίδια επισημαίνει σε σχόλιό της ότι «το ενδεχόμενο κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης στις Σέρρες και στη Νέα Ορεστιάδα θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ολόκληρης της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Υποστηρίζει, τέλος, ότι «το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα το υπουργείο και η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι ο περιορισμός της φετινής σποράς σε 60.000 στρέμματα», που σύμφωνα με την ίδια, οδηγεί σε “λουκέτο” τα δύο ζαχαρουργεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου