Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Φράχτης προσβολή, φράχτης βαρβαρότητα, φράχτης στίγμα...



Κατάφερε και προσέλκυσε περισσότερους από 200 ακροατές, χωρίς καν να “διαφημιστεί” ιδιαίτερα η διάλεξή του στη Νέα Ορεστιάδα.
Μίλησε με θέμα “άνθρωποι και φράχτες”, όχι σαν προικισμένη με υψηλότατο IQ ιδιοφυΐα , ούτε σαν τετραπέρατο μυαλό που καθηλώνει με την εξυπνάδα του τους λιγότερο ευφυείς, αλλά σαν ένας “μέσος” άνθρωπος που έβαλε κάτω τη λογική, και χωρίς καν να τη στύψει, αντιλήφθηκε αμέσως το αυτονόητο. Ότι δηλαδή είναι τεράστια ανοησία να φαντάζεται κάποιος πως στήνοντας έναν “τοίχο” 10 χιλιομέτρων σε μία γραμμή συνόρων που ξεπερνά τα 170 χλμ., θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα,δήθεν, εμπόδια σε εκείνους που προηγουμένως πέρασαν πολλές άλλες, πολύ πιο μεγάλες δυσκολίες, μέχρι να “σκοντάψουν” σε ένα “φράχτη” 2,5 μέτρων ύψους.
Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός ήρθε στη Νέα Ορεστιάδα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, μίλησε στο θέατρο Διόνυσος για περισσότερες από δύο ώρες και στη συνέχεια συνομίλησε για άλλη μία ώρα με το κοινό, το οποίο, σημειωτέον, τον παρακολούθησε καθηλωμένο, με απόλυτο σεβασμό.
Τι ήταν όμως αυτό που “εξέπεμπε” επί τρεις ώρες “κρατώντας” αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου; Το “κέρασμά” του. Ο ιδιοφυής “κέρασε” το μέσης ευφυίας μεν, υψηλής ευαισθησίας δε κοινό του, από ένα γεμάτο δίσκο με χιούμορ, αμεσότητα, απλότητα λόγου και επιχειρήματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Πως μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας “φράχτης” στερείται ορθολογικής σκέψης;
Όποιος σκέφτηκε το “φράχτη” ως εμπόδιο για τους μη νομίμως κινούμενους μετανάστες, ξέχασε ότι υπάρχουν και...σκάλες! Αυτός που φαντάστηκε ότι μία τέτοια κατασκευή είναι ικανή να δείξει STOP στους ανθρώπους αυτούς, ξέχασε ότι πολύ σύντομα το σήμα του STOP θα αντικατασταθεί από σηματάκια με βελάκια που θα δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν μέχρι να βρουν ένα άνοιγμα, μία “πόρτα”. Δυστυχώς, βέβαια, η επόμενη “ανοιχτή πόρτα” που θα βρουν θα είναι υδάτινη. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο του ρίσκου για τη ζωή τους, ανεβάζει όμως και τις ταρίφες των διακινητών που θα έχουν να διεκπεραιώσουν πιο δύσκολες αποστολές για να τους περάσουν από τη μία πλευρά του ποταμού στην άλλη. “Ο φράχτης δεν είναι λύση ούτε για το επίπεδο “εξυπνάδας” των μυρμηγκιών...”
Πως μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας “φράχτης” έρχεται να επιβαρύνει με εκατομμύρια ευρώ την ήδη βουλιαγμένη ελληνική οικονομία; Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής αυτού του έργου, παρότι η Ε. Ε. ξεκαθάρισε πως δεν δίνει ούτε τσακιστό ευρώ για τη δημιουργία ενός “τείχους”, που και “ξεπερασμένο” θεωρείται και ασύμβατο με κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πως μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας “φράχτης” προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις ανθρώπινες αξίες εκείνων που βρίσκονται από την “ασφαλή” και “νόμιμη” πλευρά ενός “τείχους” βαρβαρότητας;
Πως μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας “φράχτης” δεν συνάδει με τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, που τα ήθελε όλα ανοιχτά με θέα τον ορίζοντα και χωρίς υποψία εσωστρέφειας; “Οι Έλληνες έκτισαν τον Παρθενώνα, ναούς, θέατρα. Ποτέ δεν έκτισαν φράχτες...”
Πως μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ένας “φράχτης” θα στιγματίσει μία ολόκληρη περιοχή, μία ολόκληρη πόλη; “Θα λέμε σε ένα παιδί να ζωγραφίσει την Ορεστιάδα και αυτό θα ζωγραφίζει και έναν τοίχο...” “Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πάνω στο “φράχτη” και μία πινακίδα που θα γράφει “welcome to Orestiada...”
Και τελικά, τι θα απαντήσουμε στο παιδί που αύριο θα μας ρωτήσει: “Μαμά, μπαμπά, σε τι συναίνεσες; γιατί έκανες ή άφησες να γίνει ένα λάθος που εγώ σήμερα πρέπει να γκρεμίσω;”
Ο Νίκος Λυγερός υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι “πρέπει όλοι να πάρουμε σήμερα θέση, διαφορετικά, κατά έναν τρόπο, τα ονόματά μας θα είναι γραμμένα πάνω σε αυτό το βάρβαρο κατασκεύασμα”. Υπενθύμισε επίσης, πως όπως και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, έτσι και σε αυτήν την υπόθεση, η ουδετερότητα δηλώνει ουσιαστικά ταύτιση με το θύτη...
Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσους και πόσο ουσιαστικά προβλημάτισε τους υπέρμαχους του “φράχτη” ο Νίκος Λυγερός, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η διάλεξή του “ακούστηκε”, συζητήθηκε, σχολιάστηκε...Κι αυτό ακόμα, κέρδος είναι. Για όλους μας... 

Ακούστε ηχογραφημένα αποσπάσματα της ομιλίας του Νίκου Λυγερού στη Νέα Ορεστιάδα: 
                                       
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons