Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

“Ασταμάτητες” μεταναστευτικές ροές...


Κοντά 8 χιλιάδες (7.902 για την ακρίβεια) περισσότεροι μετανάστες, συγκριτικά με το 2010, πέρασαν το 2011 από τον Έβρο, άλλοι κυνηγημένοι από καθεστώτα, πολέμους κι άλλοι απελπισμένοι που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο... Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την περιοχή που «εποπτεύει» η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, πέρασαν 28.231 άτομα (περίπου 8 χιλιάδες λιγότερα από πέρυσι), ενώ από την περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 26.759 μετανάστες (περίπου 16 χιλιάδες περισσότεροι σε σχέση με το 2010!). Για την ακρίβεια των αριθμών, λοιπόν, 54.990 “ψυχές” πάτησαν στον Έβρο-πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό της διαδρομής τους προς τον... "ονειρικό" δυτικό κόσμο.
Δυστυχώς, τα στοιχεία δε μένουν μόνο σε αυτά τα νούμερα, αφού υπάρχουν και άλλοι, μακάβριοι αριθμοί. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι δεν τα κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και άφησαν την τελευταία τους πνοή, παγωμένοι ή πνιγμένοι, κάπου κοντά στο ποτάμι. Ανάμεσά τους και μία μάνα με το δωδεκάχρονο παιδί της, που εντοπίστηκαν παγωμένοι στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, στην παρέβρια περιοχή των Φερών.

Και μέσα σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, υπάρχουν πάντα και οι καταγγελίες των Διεθνών Οργανισμών που συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα να βελτιώσει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των Κέντρων Κράτησης. Είναι όλοι εκείνοι που αφού πέρασαν μερικές μέρες ή μερικούς μήνες μέσα στους χώρους αυτούς, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Για αίτηση χορήγησης ασύλου δε γίνεται λόγος, αφού πριν καν φτάσουν στην Ελλάδα, τους έχουν ενημερώσει να μη δοκιμάσουν την τύχη τους, γιατί το άσυλο στην Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση για όποιον το ζητήσει.
Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα, γιατί υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που βλέπουν βήματα προόδου στο συγκεκριμένο θέμα. Παρατηρητές των διαδικασιών ασύλου θεωρούν επιτυχία το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Ορεστιάδα, μετανάστης που πέρασε από συνέντευξη, θα πάρει άσυλο και θα αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας.  
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών επιλέγει για επόμενο προορισμό της την Αθήνα, με την ελπίδα ότι από εκεί θα βρουν τρόπο για να φτάσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Προφανώς και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η Αθήνα καταλήγει, τελικά, να είναι το τελευταίο στάδιο του “εγκλωβισμού” τους στην Ελλάδα, αφού οι πόρτες για οποιαδήποτε άλλη, πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, είναι καλά σφραγισμένες.
Παραμένοντας στην Ελλάδα, διαπιστώνουν καθημερινά, ότι μόνο η εξαθλίωση τους έχει απομείνει, δεδομένου ότι καμία δομή του κράτους για τη διαχείριση του προβλήματος, δε λειτουργεί, ούτε κάποια σοβαρή ενέργεια δε γίνεται για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες που τους καταδίκασαν να “παγιδευτούν” στην Ελλάδα.
Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει σε δομές και δράσεις, αλλά, κυρίως, τίθεται το ερώτημα: γιατί η Ελλάδα δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Ταμείων που της διαθέτουν μέχρι και 170 εκ. ευρώ για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό της πρόβλημα; Από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2011, η χώρα μας είχε «τραβήξει» μόλις 95.000 ευρώ από τα διαθέσιμα!!! Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αξιοποιήσει, τουλάχιστον φέτος, τα 90 εκ. ευρώ που αναλογούν για το 2012.
Όλα αυτά, πάντως, οδηγούν τους διεθνείς οργανισμούς που δίνουν τα στοιχεία, αλλά και την ίδια την ελληνική κοινωνία που τα πληροφορείται, να διερωτώνται αν αυτή η τακτική της ανικανότητας είναι τυχαία ή σκόπιμη, προς την κατεύθυνση να δείχνουν τα πράγματα όσο χειρότερα γίνεται, ώστε να έχει δικαιολογία η πολιτεία να δηλώνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons