Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

40% αύξηση των σιτιζόμενων, το τελευταίο 6μηνο, στην “Τράπεζα Αγάπης” Νέας Ορεστιάδας!


Όταν η κρίση βγαίνει από το κάδρο της τηλεόρασης και από αναφορά σε αριθμούς και ακατανόητες οικονομικές έννοιες γίνεται εφιαλτική πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους, τότε μόνο μπορεί κάποιος να δει τη σκληρή αλήθεια που διαμορφώνεται παντού γύρω μας…
Αυτήν την αλήθεια βλέπουν καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν, κατά τόπους, την ευθύνη των συσσιτίων απόρων και οικονομικά αδυνάτων, που ξαφνικά βρέθηκαν σε θέση να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε μία μερίδα φαγητό.
Τα συσσίτια δεν είναι πλέον μία πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από φορείς μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η σίτιση ανθρώπων που στην κυριολεξία δεν έχουν να φάνε, εξαπλώνεται ως ανάγκη και σε μικρότερες πόλεις και κοινωνίες της επαρχίας, εκεί όπου μέχρι πρότινος τέτοια ζητήματα δεν υπήρχαν, γιατί, πολύ απλά, οι ελάχιστοι άποροι “καλύπτονταν” από το ενδιαφέρον του όποιου συγγενή, ή γείτονα που μπορούσε και έδινε ένα πιάτο φαΐ.
Όταν όμως αυξήθηκε πολύ και συνεχίζει καθημερινά να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρέθηκαν ξαφνικά να στέκονται με απόγνωση μπροστά σε μία άδεια κατσαρόλα, τότε οι «μηχανισμοί» αλληλεγγύης και συνανθρωπιάς της γειτονιάς δεν ήταν δυνατό να θρέψουν τόσα στόματα…

Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία των συσσιτίων που διοργανώνονται καθημερινά από τις δύο Μητροπόλεις του νομού Έβρου (Διδυμοτείχου- Ορεστιάδας-Σουφλίου & Αλεξανδρούπολης), μπορεί να συμπεράνει εύκολα ότι η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.
Στην «Τράπεζα Αγάπης» που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στη Νέα Ορεστιάδα με ευθύνη της Μητρόπολης Διδυμοτείχου- Ορεστιάδας και Σουφλίου, η αύξηση των ατόμων που σιτίζονται καθημερινά ξεπέρασε το 40% μόνο το τελευταίο εξάμηνο!!!    
Ο αριθμός των σιτιζομένων έφτασε πλέον τους 65, ενώ 17 μερίδες φαγητού που παρασκευάζουν καθημερινά οι εθελόντριες της «Τράπεζας Αγάπης», διατίθενται σε παιδιά του Ειδικού Σχολείου Ορεστιάδας, οι γονείς των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, 10-15 πακέτα τροφίμων αποστέλλονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε μοναχικά άτομα, ηλικιωμένους αλλά και οικογένειες, που επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στα βασικά για την επιβίωσή τους.
Αξίζει να υπογραμμιστεί η προσφορά των 35 εθελοντριών του προγράμματος σίτισης που υλοποιεί η τοπική Εκκλησία, οι οποίες, διαδοχικά, έχουν την ευθύνη του μαγειρέματος του φαγητού που προσφέρεται.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αναγκών στήριξης οικονομικά ασθενών ατόμων και οικογενειών, οδήγησε τη Μητρόπολη εδώ και λίγο καιρό στην επέκταση του συσσιτίου και στο Διδυμότειχο, όπου ήδη σιτίζονται 20 άτομα, ενώ, όπως και στην «Τράπεζα Αγάπης» της Νέας Ορεστιάδας, ο αριθμός εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη να εγγραφούν στις λίστες σιτιζομένων, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Ίδια είναι η εικόνα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου η εκεί Μητρόπολη επίσης διοργανώνει συσσίτια, με τα οποία, πλέον, εξυπηρετεί 250 άτομα. 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons