Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διάκριση μαθητριών από τον Έβρο σε διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας για το ρατσισμό και την ξενοφοβία...



Δύο μαθήτριες από τον Έβρο, από το Γενικό Λύκειο Νέας Βύσσας και το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, περιλαμβάνονται στους 43, συνολικά, μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν για εκθέσεις, ζωγραφικές, άρθρα αλλά και συνεντεύξεις, στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο. Η. Ε για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων. Ο φετινός, 17ος διαγωνισμός, με θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα», συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών , τυγχάνοντας μεγάλης ανταπόκρισης στην περιφέρεια, με τον αριθμό των επιλεγμένων έργων που προκρίθηκαν να φθάνει τα 200. Ειδικά βραβεία απέσπασαν, επίσης, η ομαδική εργασία μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, του ελληνικού σχολείου στο Αννόβερο της Γερμανίας, της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, αλλά και η συμμετοχή του πολωνικού σχολείου στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν και 39 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου, τη Μακρινίτσα, τη Μυτιλήνη και την Κρήτη, οι οποίοι αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, αφίσες και χειροτεχνίες.
«Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να πει ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεχώρισαν με τη δημιουργικότητα, την ευστοχία και την ευαισθησία τους. Οι μαθητές κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις παίρνοντας "θέση" ενάντια στο ρατσισμό, αφού προηγουμένως συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και την τοπική κοινωνία» ανέφερε η υπεύθυνη τομέα ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Καίτη Κεχαγιόγλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού..
Οι διακριθέντες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
Τέλος, όσο αφορά την αξιολόγηση των συμμετοχών, αυτή πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών - Μελετών (Ι.Π.Ε.Μ.) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
- Διαβάστε εδώ την έκθεση της μαθήτριας από το Γενικό Λύκειο Νέας Βύσσαςhttp://www.unhcr.gr/fileadmin/Greece/mathitikosDiagonismos/2011/Bthmia/Nikoloydi_Lykeio.pdf 
- Διαβάστε εδώ την έκθεση της μαθήτριας από το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
http://www.unhcr.gr/fileadmin/Greece/mathitikosDiagonismos/2011/Bthmia/Loukidou_Gym.pdf 
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons