Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

“Δράση” ενημέρωσης- καταγγελίας, από την Α. Σ. Ο, για την κατάσταση στα κέντρα κράτησης...


Δράση” ενημέρωσης των πολιτών και καταγγελίας των πρακτικών- τακτικών που ακολουθούνται στα κέντρα κράτησης μεταναστών- προσφύγων του Έβρου, υλοποίησε η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, το απόγευμα της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου 2011, στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας. Τα μέλη της Α. Σ. Ο διένειμαν “καταγγελία” στην οποία αναφέρονται στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κέντρα κράτησης, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή κρατουμένων προσφύγων- μεταναστών στο Φυλάκιο, την άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, τον υποσιτισμό, τον ανύπαρκτο προαυλισμό, την έλλειψη χώρων υγιεινής, την αδιαφορία των τοπικών αρχών να “δουν” το πρόβλημα, που φτάνει στα όρια της συγκάλυψης για τις συνθήκες που επικρατούν στα, σύγχρονα, στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στην καταγγελία της Ανοιχτής Συνέλευσης αναφέρεται:


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
"Εμείς, οι κρατούμενοι στο Φυλάκιο, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας από έξω. Δεν έχουμε πρόσβαση στα άλλα κελιά, δεν έχουμε καθαρό αέρα, το νερό είναι βρώμικο, το φαγητό φτάνει ίσα-ίσα για να επιβιώσουμε, δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω.
Όταν κάποιος είναι άρρωστος, δεν μπορούμε να πάμε στο γιατρό για βοήθεια. Ξανά και ξανά, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, καθώς οι τουαλέτες είναι βρώμικες. Θέλουμε να φύγουμε από αυτή τη φυλακή. Η αστυνομία μας χτυπάει ξανά και ξανά, στα χέρια μας, στα πόδια μας, μας βρίζουν ασταμάτητα. Κανείς δεν απαντάει στο ερώτημά μας για το τι θα γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που έχουν τρελαθεί, και ακόμα δεν μπορούν να φύγουν. Είμαστε πολλοί άνθρωποι, με διαφορετικές εθνικότητες, σε ένα κελί.
Δεν έχουμε διαπράξει κανένα έγκλημα, και δεν έχουν επιλέξει αυτή τη μοίρα. Έχουμε εγκαταλείψει τον πόλεμο, την καταπίεση και τη φτώχεια για να φτάσουμε στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες. Κάποιος να μας πει τι μας περιμένει, τι θα συμβεί σε μας.
Εμείς, οι κρατούμενοι από το Φυλάκιο, είμαστε ευγνώμονες που οι άνθρωποι μας ακούν τώρα."
- - -
Οι πρόσφατες επιστολές- μαρτυρίες- καταγγελίες κρατουμένων μεταναστών στο κέντρο κράτησης του Φυλακίου (που προστίθενται σε παλιότερες), για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, υγιεινής, περίθαλψης, τον υποσιτισμό των κρατουμένων, την έλλειψη πόσιμου νερού, την ανεπαρκή καθαριότητα, το μεγάλο αριθμό ατόμων στα κελιά, τον ανύπαρκτο προαυλισμό, έφεραν για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα τον ρατσιστικό και απάνθρωπο τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών - προσφύγων από το ανύπαρκτο ελληνικό κράτος και την υποκριτική στάση της Ε. Ε.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ που εγκαταλείπουν τις πατρίδες του εξαιτίας πολέμων, επεμβάσεων, εμφύλιων συγκρούσεων (όπου πάντα βάζουν το χεράκι τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, όπως πρόσφατα στη Λιβύη...), τυραννικών καθεστώτων, φτώχειας, που το μόνο “έγκλημα” που έχουν κάνει είναι να προσπαθούν να ξεφύγουν απ' αυτά που τους κατατρέχουν και απειλούν τη ζωή τους, κρατούνται για εβδομάδες, μήνες, χωρίς κανείς να τους δίνει καμία απάντηση για την “τύχη” που τους περιμένει, την οποία άλλοι κρατούν στα χέρια τους...
Η “δημοκρατική” και “πολιτισμένη” Ευρώπη, ξέχειλη από υποκρισία, αντιμετωπίζει το “μεταναστευτικό ζήτημα” όχι πολιτικά, αλλά ξεκάθαρα κατασταλτικά. Σήμερα δεν χρειάζεται φθηνά εργατικά χέρια....Το κεφάλαιο και οι τράπεζες έχουν άλλα προβλήματα...
Σύνορα κλειστά. Όσοι καταφέρουν και περάσουν τον ποταμό Έβρο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, όσοι “ελευθερώνονται” ζουν σε “ανοιχτές φυλακές- γκέτο”...Απέναντι στη συνεχιζόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ελληνική και ευρωπαϊκή απάντηση είναι ακόμα περισσότερη καταστολή.
Φράχτης, αντιαρματική τάφρος, ελικόπτερα, αυτοκινούμενα επιχειρησιακά κέντρα, νέα τζιπ, θερμικές κάμερες και...44 σκυλιά...Η πρόσφατη παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης των Συνόρων για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης, στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Σεπτεμβρίου 2011, από τον υπουργό Προ(στασίας)- Πο(λίτη), βρίθει καταστολής και απουσίας πολιτικής.
Η δύναμη κατοχής της Frontex έχει αρχίσει και πυροβολεί (σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Χουριέτ στο τέλος Αυγούστου, που ανέφερε πως από πυρά της Frontex σκοτώθηκε μετανάστης στην περιοχή Οζούνκιοπρού της Αδριανούπολης που προσπαθούσε να περάσει με βάρκα στην Ελλάδα), οι ανθρωποφύλακες στο Φυλάκιο και τα άλλα κέντρα κράτησης “σωφρονίζουν” δια της ράβδου τους “διοικητικούς παραβάτες” που ζητούν λίγο καθαρό αέρα ή ιατρική βοήθεια. Η “κατάσταση” ξεφεύγει όσο η “κρίση” τους βαθαίνει. Ο Λοβέρδος, σε αγαστή σύμπνοια με το ΛΑΟΣ, παρουσίασε τους μετανάστες ως “υπεύθυνους” για τη μαύρη τρύπα των νοσοκομείων”, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί τη μετανάστευση “ασύμμετρη απειλή”. Τα αστικά κόμματα στοχοποιούν τους μετανάστες. Οι ρατσιστικές- φασιστικές επιθέσεις αυξάνονται. Η προσπάθειά και ο στόχος “τους” είναι εμφανής. Αντί η κοινωνία, που βρίσκεται σε καθεστώς σοκ από τη ληστρική επίθεση που δέχεται το λαϊκό εισόδημα, να “επιτεθεί” στην καθεστωτική και δοσίλογη κυβέρνηση, επιτίθεται στον πλέον “αδύναμο κρίκο”, τους μετανάστες...
Η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, με βάση και αναφορές που έχουν γίνει από συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο “μεταναστευτικό ζήτημα” (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Γιατροί χωρίς Σύνορα κ. α) αλλά και από καταγραφές μεταναστών που έχουν βιώσει τη “φιλοξενία” στα κέντρα κράτησης, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ:
- Την ανύπαρκτη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τον τιμωρητικό χαρακτήρα της παραμονής όσων αιτούνται άσυλο για άγνωστο χρονικό διάστημα στις φυλακές.
- Τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κέντρα:  
- Τον υποσιτισμό των κρατουμένων 
- Τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής 
- Την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (δεν υπάρχουν γιατροί, ψυχολόγοι κλπ) 
- Την έλλειψη νομικής κάλυψης (δικηγόροι, μεταφραστές) 
- Την έλλειψη πόσιμου νερο
- Την έλλειψη χώρων υγιεινής και την ανεπαρκή καθαριότητα αυτών 
- Τον μεγάλο αριθμό ατόμων στα κελιά (3 άτομα ανά κρεβάτι) 
- Την έλλειψη προσωπικού χώρου (ακόμα και για περπάτημα) 
- Τον ανύπαρκτο προαυλισμός (1 φορά το μήνα) 
- Την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας (ξυλοδαρμοί, ύβρεις, ομαδικά καψόνια) από τους ανθρωποφύλακες 
- Την αδιαφορία των τοπικών αρχών και τη συγκάλυψη των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ίδια και αναφαίρετα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως “χρώματος”, θρησκείας και εθνικότητας και καταπατώνται από τους ίδιους που θεσπίζουν το νομικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι πρέπει να τους προστατεύει.
Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας και της έλλειψης χρημάτων για υγεία, πρόνοια, παιδεία, μισθούς και συντάξεις. Στην Ελλάδα της “εσωτερικής πτώχευσης και στάσης πληρωμών”, της ληστρικής επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ξοδεύονται τεράστια ποσά για επάνδρωση στρατιωτικών αποστολών σε εμπόλεμες χώρες (από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες).
Συντασσόμενοι με τις προτάσεις οργανώσεων και συλλογικοτήτων, ΖΗΤΑΜΕ:

1. Ενεργοποίηση σχεδίου για τη στήριξη ατόµων µε αναγνωρισµένο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.
2. ∆ιασφάλιση του δικαιώµατος της ευχερούς και έγκαιρης πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.
3. Λήψη µέτρων για την εγγύηση της ίσης απόλαυσης των ατοµικών και κοινωνικών δικαιωµάτων από τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική τους ένταξη.
4. Να µην καταστρατηγείται η αρχή της µη κράτησης των αιτούντων άσυλο.
5. Να εφαρµόζεται ο νόµος ως προς τον δικαστικό έλεγχο της παράτασης της τρίµηνης διοικητικής κράτησης.
6. Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.
7. Εξασφάλιση κατάλληλης στέγασης, επαρκούς σίτισης, ένδυσης και διανοµής ειδών προσωπικής υγιεινής, του δικαιώµατος προαυλισµού, της πληροφόρησης για το σύστηµα κράτησης και για το δικαίωµα αίτησης ασύλου, της απρόσκοπτης επικοινωνίας µε τον έξω κόσµο και µε δικηγόρο.
8. ∆ιασφάλιση της συνεχούς ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε όλους, καθώς και της ειδικής φροντίδας για ευάλωτες οµάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι νεοαφιχθέντες.
9. Ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες µετά την κράτησή τους.
10. Μη κράτηση των ανηλίκων – αύξηση των χώρων φιλοξενίας, διασφάλιση ότι θα είναι πλήρως στελεχωµένα µε κατάλληλο προσωπικό και άµεση και ασφαλής µετάβαση των ανηλίκων στους χώρους αυτούς µε τη συνοδεία ενηλίκων κατάλληλα εκπαιδευµένων.
11. Άµεση ενηµέρωση του Εισαγγελέα Ανηλίκων για κάθε ανήλικο που µπαίνει και διαβιεί στη χώρα.
12. Εφαρµογή του θεσµού του επιτρόπου για κάθε ανήλικο µε στόχο την προστασία του και ενίσχυση του

Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αξιοπρέπεια

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons