Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

“Ανοίξτε τώρα το δάσος”, πάρτε πρωτοβουλίες για τη μονάδα...



Στο “πρώτο βήμα”, που είναι το άμεσο άνοιγμα του παρόχθιου δάσους των Καστανεών και η “απόδοσή” του και πάλι στους πολίτες, συμφώνησαν πολίτες, νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στην πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στο χώρο του αναψυκτηρίου στις Καστανιές, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Οικοτουριστική Μονάδα και το Παρόχθιο Δάσος.

Όσο για την οικοτουριστική μονάδα που βρίσκεται εντός του περιφραγμένου δάσους και έχει εγκαταλειφθεί ημιτελής από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ έχουν δαπανηθεί 3 εκ. Ευρώ περίπου, οι προτάσεις παρουσίασαν μια...ποικιλία διαφορετικών κατευθύνσεων και στοχεύσεων. Όπως το να γίνει προσπάθεια ένταξης της ολοκλήρωσης του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς η Κ. Ε. Δ έχει αποστείλει μια σχετική μελέτη στην περιφέρεια, “προς ένταξη στο ΕΣΠΑ”, να ανατεθεί σε ιδιώτη η ολοκλήρωση της μονάδας με αντάλλαγμα μακροχρόνια μίσθωση, με συμφέροντες όρους ή ακόμη και να παραχωρηθεί η διαχείριση της έκτασης και της οικοτουριστικής μονάδας στο δήμο.

Εξαρχής τονίστηκε από τα μέλη των διοργανωτών πως η Πρωτοβουλία δεν έχει κανένα σκοπό και στόχο να υποκαταστήσει θεσμούς ή φορείς, αλλά θέλει να “ξεμπλοκάρει” το θέμα που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια και να διεκδικήσει μια λύση με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μάλιστα, υπάρχουν παιδιά των Καστανεών ηλικίας 12-15 ετών που δεν έχουν μπει ποτέ στο παρόχθιο δάσος του χωριού τους!
“Η περιοχή που σήμερα είναι περιφραγμένη, ήταν το κύριο μέρος της κατασκήνωσης του Άρδα, είχε ελεύθερη πρόσβαση και ορισμένες ελαφρές υποδομές. Στα σχέδια είχαμε να γίνει επέκταση των υποδομών αυτών σε όλο το παρόχθιο δάσος, μέχρι τα Ρίζια. Δεν θέλαμε υποδομές τύπου Οικοτουριστικής Μονάδας. Πιστεύω ότι ήταν λάθος η επιλογή δημιουργίας της μονάδας, ο τόπος δεν είχε ανάγκη από αυτό το έργο, ενώ ήταν λάθος και η χωροθέτησή του, λόγω των πλημμυρών”, είπε ο πρώην κοινοτάρχης Καστανεών, Χάρης Κουσινίδης. Εκτίμησε μάλιστα πως “το έργο θα έχει την κακή τύχη των δημοσίων υποδομών, που συχνά εγκαταλείπονται, μέχρι που στο τέλος, εμφανίζεται κάποιος ιδιώτης και το παίρνει τζάμπα.
Αυτό το έργο πρέπει να το διαχειριστεί η τοπική κοινωνία και όχι “δήθεν” επενδυτές.” Σημείωσε επίσης, πως πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα, ένα της μονάδας κι ένα του δάσους. Ο δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες ενώ θα πρέπει να ανοίξει, άμεσα, ο χώρος του δάσους. “Το δάσος πρέπει να αποδοθεί άμεσα στους νέους. Ο δήμος πρέπει να βάλει τα μηχανήματα να ανοίξει το χώρο και να βάλει κάποιες απλές υποδομές στο χώρο”, κατέληξε ο πρώην κοινοτάρχης Καστανεών.
Στο ιστορικό των προσπαθειών που έκανε ο δήμος Βύσσας, στάθηκε ιδιαίτερα ο πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Σιανκούρης, που επιτέθηκε σε μια “ομάδα αλητών μηχανικών της Κ. Ε. Δ.” για την αρνητική εξέλιξη στο θέμα της προκήρυξης- διαγωνισμού για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή. Ο πρώην δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα: “Είχαμε σχέδια, ως δημοτική αρχή, για το έργο αυτό, ξεκινήσαμε επαφές με την Κ. Ε. Δ. Το αίτημά μας για μετακίνηση της μονάδας σε άλλο σημείο δεν έγινε δεκτό από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία από την αρχή μας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει ούτε ένα ευρώ να διαθέσει για το συγκεκριμένο έργο. Και ενώ είχαμε συμφωνήσει τελικά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κ. Ε. Δ. να προχωρήσουμε σε ιδιώτη επενδυτή, θεωρώντας ότι αυτή θα ήταν η μοναδική λύση για να ξεμπλοκάρει το θέμα, μπλέξαμε με μία ομάδα αλητών μηχανικών της Κ. Ε. Δ., που πάντα έβαζε “φρένο”. Οι αλήτες αυτοί, που εκείνο το διάστημα είχαν να ασχοληθούν με τα του Βατοπεδίου, με ξεγέλασαν με τη συμπεριφορά τους και με τον τρόπο τους. Ακόμη και την προκήρυξη που είχαν βγάλει τελικά, για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή, την έκαναν άκρως αποτρεπτική, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ποτέ ενδιαφερόμενος. Φεύγοντας, τους είχα απειλήσει ότι θα βάλω γκρέιντερ του δήμου να ρίξουν την περίφραξη για να ανοίξει ο χώρος αυτός”. Ο κ. Σιανκούρης ανέφερε επίσης πως “η ιδέα να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ είναι αστεία”, αφού, όπως εκτίμησε καμία υπηρεσία θα ασχοληθεί με αυτό. Η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει μόνο από ιδιώτη επενδυτή και εκτιμώ ότι μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βρεθεί λύση”, κατέληξε ο πρώην δήμαρχος Βύσσας.
Πονεμένη ιστορία” χαρακτήρισε τον Άρδα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας, Σταμάτης Γκατζίδης, θέτοντας σε ευρύτερη βάση τη συζήτηση ενώ χαρακτήρισε “θετικές τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν προβλήματα και αναζητούν λύσεις”. “Δεν είναι μόνο το δάσος, είναι τα 20 χιλιόμετρα από το Θεραπειό μέχρι τις Καστανιές. Είναι ότι ο Άρδας έχει βιαστεί επανειλημμένα με τις αμμοληψίες, με τα τσιμέντα που έχουν “πέσει” σε διάφορα σημεία, με ενέργειες που έχουν επιπτώσεις στην πανίδα του ποταμού”. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “το θέμα του Άρδα έχει μείνει πίσω, μπροστά στα άλλα, μεγάλα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία”. Τόνισε δε πως “και για τα μεγάλα και για τα επιμέρους, θα πρέπει να σημαδέψουμε το θηρίο στην καρδιά, στους πολιτικούς και στην πολιτική που τα δημιουργεί”. Όσον αφορά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Γκατζίδης ξεκαθάρισε: “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση του έργου και την εκμετάλλευση του δάσους από ιδιώτες. Εμείς θα επιμείνουμε ότι αυτά θα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα του δήμου, που πρέπει να τα αξιοποιήσει”. Ειδικά δε για το έργο της οικοτουριστικής μονάδας, υποστήριξε ότι “δεν ήταν λαϊκή απαίτηση. Τέτοια έργα έγιναν, μόνο και μόνο για να φάνε λεφτά εργολάβοι και διάφοροι άλλοι ιδιώτες”. Καταλήγοντας, συμφώνησε ότι σε “πρώτη φάση πρέπει να ανοίξει το δάσος, να καθαριστεί και να δοθεί για τον κόσμο”, ενώ διαβεβαίωσε πως η παράταξή του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία για να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες, στις Καστανιές.
“Την αξιοποίηση της οικοτουριστικής μονάδας, είτε από το κράτος είτε από ιδιώτη” ζήτησε η δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας και πρώτην πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καστανεών, Ελένη Χάψαλη, προκειμένου, όπως είπε, “η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών”.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μαυρίδης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, εξέφρασε την επιφύλαξή του για την εμπλοκή ιδιώτη επενδυτή, με την έννοια ότι θα απαιτήσει και χρήματα για πρόσβαση στο χώρο, τονίζοντας ότι εκείνο που σίγουρα πρέπει να γίνει, είναι “να ανοίξουν τουλάχιστον εκείνα τα εκτάρια που δεν φιλοξενούν τα σπιτάκια της μονάδας”.
Όσο αφορά την πιθανότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ τη χαρακτήρισε “απίθανη”, εκτιμώντας πως ίσως θα ήταν καλύτερα να διεκδικήσει την εκμετάλλευσή του ο δήμος, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. “Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο δάσος. Είναι λυπηρό να μη διεκδικούμε” και ζήτησε να “φύγει” η μονάδα και το δάσος από την Κ. Ε. Δ και να περιέλθουν στο δήμο, να φύγουν άμεσα τα σύρματα της περίφραξης γιατί είναι επικίνδυνα για τους πολίτες και τα παιδιά, καλώντας όλους σε... “αφύπνιση”.
“Οι πρωτοβουλίες των πολιτών αναδεικνύουν τις αδυναμίες”, σημείωσε ο Λευτέρης Χαμαλίδης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ Ορεστιάδας, υποστηρίζοντας ότι “αυτός ο χώρος δε μπορεί να λειτουργήσει από το δήμο ή την περιφέρεια”. Τόνισε επίσης πως “θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα του Άρδα και η Οικοτουριστική μονάδα να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό”, στο πλαίσιο ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας του Άρδα”, ενώ ζήτησε “σοβαρότητα” και την “κατάθεση μιας αξιόπιστης πρότασης”. Τάχθηκε υπέρ της πρόταση εύρεσης “ενός καλού ιδιώτη επενδυτή” που θα ολοκληρώσει τη μονάδα, η οποία θα του “δοθεί” με λογικούς όρους καθώς “για να δώσει κάποιος 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο (όσο “ζητούσε” η ΚΕΔ) θα πρέπει να είναι παλαβός”...Υποστήριξε επίσης πως το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο και θα πρέπει να αναδειχθεί, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο περιφερειακό.
“Η κίνηση της Πρωτοβουλίας μας φέρνει προ των ευθυνών μας”, είπε από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Γκουγκουσκίδου, σημειώνοντας πως “οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Έβρου έχουμε συζητήσει το θέμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης της περιοχής, ωστόσο, ακόμη, δεν έχουμε καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Εκείνο που προέχει είναι να αναζητήσουμε τη μελέτη του έργου (σ.σ της ΚΕΔ), να δούμε εάν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο θα πρέπει να δούμε και τι μελέτες υπάρχουν και τι μπορεί να γίνει για την ολοκληρωμένη ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής του Άρδα”.
Την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας των Καστανεών να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει η μονάδα, ώστε να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα της περιοχής, εξέφρασε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καστανεών, Μαρία Λιάχα. “Για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί” είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης της ολοκλήρωσης του έργου σε κάποιο πρόγραμμα.
“Ωραία όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα αλλά άμεσα ένα είναι το αίτημα. Ανοίξτε το δάσος ΤΩΡΑ”, τόνισε πολίτης που συμμετείχε στη συζήτηση ενώ μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας, υποστήριξε πως “για την κατάντια αυτή δε μιλάμε για λάθη και παραλείψεις, αλλά για ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού που δεν υλοποιήθηκε με στόχο την παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτη. Πρότεινε δε τη μετακύλιση της οικοτουριστικής μονάδας και του δάσους στο δήμο ή την περιφέρεια από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικά αναγκαίου”.
Από άλλους πολίτες υπογραμμίστηκε η αντισυνταγματικότητα της περίφραξης και “αποκοπής” του παρόχθιου δάσους, καθώς η ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και δάση είναι αναφέρετο Συνταγματικό δικαίωμα...
Ως ιδιαίτερη “εύστοχη” μπορεί να χαρακτηριστεί η παρατήρηση πως εάν το ποσό των 100.000 ευρώ που δίνει η Κ. Ε. Δ. ετησίως στην εταιρεία security, τo διέθετε για το έργο, το μεγαλύτερο μέρος της Οικοτουριστικής Μονάδας θα είχε ολοκληρωθεί και θα μπορούσε να λειτουργήσει ήδη με τα πρώτα “σπιτάκια” και τις κύριες υποδομές.
Φυσικά, από την εκδήλωση- συζήτηση απουσίαζε η δημοτική αρχή Ορεστιάδας, κάτι που στηλιτεύτηκε από αρκετούς συμμετέχοντες- ομιλητές αλλά θα πρέπει να θεωρείται ως...λογική επιλογή. Για να συμμετέχει κάποιος, σε μια τέτοια συζήτηση, θα πρέπει κάτι να έχει να πει, να έχει κάνει ή να προτείνει. Δεν ήταν καμία μουσικοχορευτική εκδήλωση, πανηγυράκι (χωρίς καμία μομφή για τη σημαντικότητα των πανηγυριών) να “χαιρετίσει” και να εισπράξει χειροκρότημα για τις “αερολογίες” που είπε...Κατά τα άλλα “δημοτική αλληλεγγύη”, “εθελοντισμός”, “ενεργοί πολίτες”, “πρωτοβουλίες”...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons