Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Έλλειψη χρηματοδότησης- παύση ιατρικής φροντίδας στους μετανάστες στο Φυλάκιο και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης...



Χωρίς τα ιατρικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας λειτουργούν από το τέλος Ιουλίου το Κέντρο Κράτησης του Φυλακίου του δήμου Ορεστιάδας και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σουφλίου, Τυχερού, Φερών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μετανάστες που “φιλοξενούνται” σε αυτά να είναι χωρίς ιατρική φροντίδα ενώ “υγειονομικά εκτεθειμένοι” είναι και οι αστυνομικοί- φύλακες. Ο λόγος της διακοπής παροχής ιατρικής φροντίδας είναι...οικονομικός αφού λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, το υπουργείο Υγείας διέκοψε το πρόγραμμα στους συγκεκριμένους χώρους.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες αφού καθημερινά περισσότεροι από 250 μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά και έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες από τη Συρία, περνούν τα σύνορα και φτάνουν στους χώρους κράτησης.

Το “κενό” παροχής ιατρικής φροντίδας, στο Φυλάκιο και τα κρατητήρια των τριών τμημάτων συνοριακής φύλαξης του Έβρου, καλύπτουν εδώ και λίγες ημέρες, δύο γιατροί και ένας ψυχολόγος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παρέχοντας ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη, αν και η μέχρι τώρα παρέμβασή τους αφορούσε στη διανομή φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής, συνθηκών διαβίωσης κ. α. Στο κέντρο του Φυλακίου παρέχουν ιατρική φροντίδα, σε καθημερινή βάση, ένας γιατρός κι ένας ψυχολόγος ενώ ένας γιατρός επισκέπτεται τα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης ανά δύο ημέρες. «Βλέπουμε μία αναμφισβήτητη ανάγκη για τις ομάδες μας να βρίσκονται εκεί, καθώς κανένας άλλος δε βρίσκεται σε θέση αυτήν τη στιγμή να φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης της Οργάνωσης, Ιωάννα Περτσινίδου, απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό. Εξέφρασε παράλληλα την “ευχή” η ελληνική πολιτεία να “αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για μια μόνιμη λύση”.
Όπως επισημαίνουν οι Γ. Χ. Σ, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων εντούτοις δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους αυτούς.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons