Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ένα σιντριβάνι, πηγάδι - σταγόνα ελπίδας, στο όνομα των αγνοουμένων και νεκρών μεταναστών στα περάσματα του Έβρου


Την...αξιοπρέπεια σε αυτούς που “χάθηκαν” στα νερά του ποταμού Έβρου, στα ναρκοπέδια της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στους ταξιδιώτες της φυγής από τα δεινά των πολέμων ή και της “αναζήτησης καλύτερης τύχης”, που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν ανώνυμα στον ομαδικό τάφο στο Σιδηρώ Σουφλίου ή δεν βρέθηκαν ποτέ και αγνοούνται, θέλει να “επιστρέψει” το Δίκτυο Welcome to Europe, που διοργανώνει την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 (6 το απόγευμα), εκδήλωση- δράση στο δρόμο Προβατώνα - Τυχερού. Στη διάρκειά της θα φτιαχτεί ένα “συντριβάνι μνήμης” που θα θυμίζει ότι, κάπου, “εκεί πέθαναν άνθρωποι στο όνομα της δήθεν προστασίας της ασφάλειας της Ευρώπης”. Ένα “συντριβάνι” που θα δίνει σταγόνες ελπίδας στο μακρύ δρόμο του ταξιδιού των μεταναστών.

Στην “πρόσκληση” για την αυριανή δράση, το Δίκτυο Welcome to Europe, αναφέρει:
Ο Τζόν έχασε τη σύζυγο του Τζέιν και η Ταχέρα τον σύζυγό της Bαχίρ. Στον Έβρο, στην προσπάθεια να αναζητήσουν μία ασφαλή ζωή στην Ευρώπη. Οι δύο τους εκπροσωπεύουν τους εκατοντάδες άλλους που πνίγηκαν τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, έχασαν τη ζωή τους από νάρκες ή είναι αγνοούμενοι. Οι νεκροί θάβονται ανώνυμα. Το 2010 ανακαλύψαμε στο Σιδηρώ ένα ομαδικό τάφο στον οποίο δεν μπορεί κάποιος καν να βρει/αναγνωρίσει τα πτώματα.
Θέλουμε να δώσουμε στους νεκρούς πίσω την αξιοπρέπειά τους. Κανείς νεκρός, κανείς αγνοούμενος δεν πρέπει να μείνει ανώνυμος. Στις 30.08.2011 θα φτιάξουμε μαζί με τους ανθρώπους που έχασαν εκεί τους δικούς τους ένα σιντριβάνι μνήμης. Οι νεκροί πρέπει να μας προειδοποιούν ότι εκεί πέθαναν άνθρωποι, στο όνομα της δήθεν προστασίας της ασφάλειας της Ευρώπης.
Σας καλούμε να δείξετε στον Τζον Καμπούε Νιάγκα , στην Ταχέρα ότι δεν είναι μόνοι τους. Θα φέρουμε στις μνήμες μας τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τις ιστορίες τους. Στους διερχόμενους πρόσφυγες αυτό το σιντριβάνι θα δίνει μία σταγόνα ελπίδας για το δρόμο τους.
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011, ώρα 18.00, Προβατώνας, Δρόμος προς Τυχερό.”
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons