Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς...


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των υπουργών Οικονομικών αλλά και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου, αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα της εγκατάστασης μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στη Θράκη. Το ενδιαφέρον έγκειται στη διαπίστωση εάν τα “λόγια” του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για το ζήτημα του χρυσού, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας- Θράκης, στην οποία είχε παραστεί και μιλήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2011, έχουν πράγματι “βαρύτητα” ή αν οι... fast track διαδικασίες για την “προώθηση επενδύσεων” (ότι να' ναι κι όπου να' ναι) τον έχουν υπερκεράσει, οπότε, όσο και να' ναι, υπάρχει κι ένα θέμα... “Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε. Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε”, είχε πει αυτολεξεί ο πρωθυπουργός, σε μια, εντυπωσιακή ομολογουμένως, ομιλία για το ρόλο της αιρετής περιφέρειας, η οποία, τελικά, φαίνεται να διαψεύδεται στην πράξη...Να, καλή ώρα, στο θέμα του φράχτη, το περιφερειακό συμβούλιο είπε ένα βαρβάτο “όχι” αλλά ο υπουργός Προ-Πο την “τρέχει” τη... διαβούλευση και το “έργο”...

Στην ερώτησή της, η κα. Αμανατίδου, ζητά να ενημερωθεί για το εάν θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το θέμα του χρυσού και εάν θα “σεβαστεί η κυβέρνηση τη θέληση των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην καταστροφική για την περιοχή, εξόρυξη χρυσού”.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως “οι έντονες ανησυχίες των κατοίκων για την κυβερνητική κινητικότητα ενισχύονται από την εγγραφή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρόβλεψης για έσοδα που θα προκύψουν από μεταλλευτικά δικαιώματα, το 2013, από την περιοχή Σαπών και από την ανακοίνωση διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα διαπραγματευτεί τα μεταλλευτικά δικαιώματα από την πλευρά του ελληνικού κράτους”. Τονίζει επίσης πως η “κινητικότητα” που παρατηρείται οδήγησε τόσο το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας- Θράκης όσο και το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, να επαναβεβαιώσουν την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη.
Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Πασχαλίδου, αναφέρεται:
“Μείζον ζήτημα προκύπτει και για την περιοχή της Θράκης ύστερα από τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού ΠΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια της σκανδαλώδους έγκρισης της ΜΠΕ ( Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την εξόρυξη χρυσού στη Βορειο-Ανατολική Χαλκιδική, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπονόησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λειτουργήσει με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο και στην υπόθεση της Θράκης. Οι έντονες ανησυχίες των κατοίκων για την κυβερνητική κινητικότητα ενισχύονται από την εγγραφή στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρόβλεψης για έσοδα που θα προκύψουν από μεταλλευτικά δικαιώματα το 2013 από την περιοχή των Σαπών Έβρου και από την ανακοίνωση διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλου που θα διαπραγματευτεί για μεταλλευτικά δικαιώματα από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Η παραπάνω κινητικότητα οδήγησε τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης να επανεπιβεβαιώσουν, με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο και ομόφωνα το δεύτερο, την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Μια τέτοια δραστηριότητα θα ακυρώσει κάθε έννοια ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, μετατρέποντας την σε «κρανίου τόπο». Η μονοσήμαντη, περιορισμένης διάρκειας και άναρχη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για τους φυσικούς πόρους της περιοχής και καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Παράλληλα, η κοινωνία της Θράκης, με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, ανησυχεί για ενδεχόμενη αιφνιδιαστική απόφαση έγκρισης της μελέτης παρά την ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης τον Φεβρουάριο του 2011 προς τους περιφερειακούς συμβούλους και τον θρακιώτικο λαό πως:«Αν δεν θέλετε εσείς μια τέτοια δραστηριότητα εμείς δε θα την επιβάλουμε».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί :
1.Ισχύουν οι δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού για το ζήτημα ;
2.Θα σεβαστεί η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΚΑ τη θέληση των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην καταστροφική για την περιοχή εξόρυξη χρυσού ;”
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons