Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

περιμένει ευρωπαϊκή έγκριση του προγράμματος και "ξεκινά" ο φράχτης...



Την είδηση ότι ο «φράχτης» θα κατασκευαστεί, και μάλιστα πολύ σύντομα, “έβγαλε” πρωί-πρωί, σήμερα, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Όπως εξήγησε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση του προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων, που κατέθεσε η Ελλάδα, στο οποίο έχει ενταχθεί και η κατασκευή του “φράχτη” στο χερσαίο τμήμα (12,5 χιλιομέτρων) των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, στον Έβρο, και ειδικότερα στην περιοχή της Βύσσας, για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες, η χρηματοδότησή του θεωρείται πλέον εξασφαλισμένη και το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δημοσιοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου ώστε να ανοίξει η διαδικασία της κατάθεσης προσφορών, για την ανάθεσή του.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπουτσής μίλησε και για την υλοποίηση του «Εθνικού Προγράμματος Αντιμετώπισης της Λαθρομετανάστευσης», το οποίο, όπως είπε, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται με 230 εκ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα κινήσουμε γρήγορα, για την εκταμίευση και απορρόφησή τους», τόνισε ο κ. Παπουτσής, επισημαίνοντας πως «ταυτόχρονα, υπάρχει και η κοινή δέσμευση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που προβλέπει ότι όπου γίνονται Κέντρα Κράτησης ή Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για το “screening’, θα γίνονται και έργα περιβαλλοντικά, τα οποία, κατά προτεραιότητα, θα χρηματοδοτούνται από το “πράσινο ταμείο”.
Όσον αφορά τα 14 Κέντρα Κράτησης Μεταναστών που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπουτσής τα “μάζεψε” λίγο καθώς διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για 14 νέα Κέντρα, αλλά, κυρίως, για Κέντρα που ήδη λειτουργούν, συν ορισμένα νέα, που θα δημιουργηθούν». Στο σύνολο τους, πάντως, όπως εξήγησε ο υπουργός, η αρμοδιότητα για τα Κέντρα Μεταναστών θα μεταφερθεί από την Αστυνομία στη νεοσύστατη Υπηρεσία Κέντρων Υποδοχής.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons