Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τα Κέντρα Κράτησης δεν είναι λύση αλλά ούτε και η ξενοφοβία και η τυφλή ρατσιστική βία επιτρέπεται να θεωρούνται απαντήσεις



Του Σταύρου Βαβία
περιφερειακού συμβούλου

Η συζήτηση γύρω από την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα θέτει την περιοχή μας, για ακόμα μια φορά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πολύς λόγος γίνεται για την δημιουργία νέων δομών κράτησης και φιλοξενίας αλλοδαπών εισερχομένων στην ελληνική και κατά συνέπεια και την ευρωπαική επικράτεια.
Σε ότι αφορά ιδιαιτέρως τον τόπο μας, την Θράκη και συγκεκριμένα την περιοχή του Έβρου, δεχόμαστε παραδοσιακά το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος της διαχείρισης της μετανάστευσης, εξαιτίας της νευραλγικής μας θέσης ως ευρωπαικό κοινό πλέον σύνορο.
Πολλά νέα μέτρα πληροφορούμαστε κατά καιρούς, ότι αναδύονται στην ατζέντα των αρμοδίων κεντρικών οργάνων. Σήμερα φαίνεται, ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στην δημιουργία νέων χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Στην περιοχή μας δηλαδή, όπου ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και από την οποία διέρχεται ο κύριος όγκος αλλοδαπών εισερχομένων στην χώρα.
Τίθεται λοιπόν μοιραία το ερώτημα, αν η κεντρική αυτή χάραξη συνάδει με τις τοπικές προτεραιότητες και με τις δυνατότητες μας σε τοπικό επίπεδο.
Θα θέλαμε καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε ξενοφοβική κορώνα, άλλωστε ο τόπος μας ανέκαθεν ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, κοινοτήτων και εθνοτήτων. Αυτόν τον χαρακτήρα άλλωστε προβάλλουμε σταθερά ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας.
Εντούτοις είμαστε αντίθετοι με την δημιουργία νέων δομών κράτησης και την επέκταση των υφιστάμενων κέντρων στον Έβρο, ο οποίος ήδη επιβαρύνεται από τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την γεωγραφική του θέση.
Θεωρούμε ότι τα νέα αυτά σχέδια θα καταστήσουν την περιοχή μας ένα απέραντο στρατόπεδο και θα ανακόψουν και τις τελευταίες ελπίδες ορθολογικής και αειφόρου ανάπτυξης. Ζητούμε στο πλάισιο αυτό την αλληλεγγύη των υπολοίπων περιοχών της χώρας στα πλαίσια μιας ορθολογικής κατανομής του φορτίου, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το επωμιστούν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής μας.
Πάγια αντίληψή μας είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας, δεν θα πρέπει να στηρίζεται στην δημιουργία δομών κράτησης αλλοδαπών, ούτε μόνο σε έργα που σχετίζονται με την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Επιθυμούμε στο πλάισιο αυτό την στήριξη της πολιτείας στην ανάπτυξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της γεωργίας και της υπαίθρου μας, επιθυμούμε την διαπολιτισμική ανταλλαγή με τους γείτονές μας και την διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας, με την δημιουργία βίζας για τους Τούρκους υπήκοούς διάρκειας μέχρι 6 ωρών, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη πνευματική δυναμική. Επιθυμούμε τέλος να μην καταστούμε ένα ατέλειωτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, υποσκάπτωντας οποιαδήποτε άλλη προοπτική ανάπτυξης.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons