Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Καμία ενέργεια χωρίς συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τα κέντρα κράτησης…



Την αίσθηση ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, εάν, προηγουμένως, δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, αποκόμισαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί του Έβρου, μετά την 3ωρη συνάντηση που είχαν εχθές το απόγευμα με τον Χρήστο Παπουτσή.
Το κλίμα της συνάντησης, βεβαίως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν ήταν απολύτως ήρεμο, αφού υπήρξαν και στιγμές έντασης (αποχώρησε κάποια στιγμή ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης), με τους φορείς να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι  «η συνεισφορά της περιοχής και του κόσμου της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης έχει εξαντληθεί με τη λειτουργία των δύο κέντρων, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στη Βέννα Ροδόπης» και πως «η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία καμία άλλη, χωρίς περαιτέρω συζήτηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπουτσής δεσμεύτηκε πως «δεν θα πράξει οτιδήποτε χωρίς να έχει την εκφρασμένη σύμφωνη άποψη των τοπικών κοινωνιών».
Εκείνο που επίσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αναδείχθηκε μέσα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι «οι θεσμικοί κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς έδειξαν ότι ξέρουν να πορεύονται μαζί».
Όσο αφορά την υπηρεσία ασύλου στη Νέα Ορεστιάδα, ο υπουργός παραδέχθηκε πως έχει προταθεί μια βιοτεχνική μονάδα η οποία, εκτός της συγκεκριμένης υπηρεσίας, θα στεγάσει αστυνομική διεύθυνση, Frontex και πυροσβεστική αλλά για να «προχωρήσει» το θέμα, δεσμεύτηκε, πως θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον «αστικό ιστό»…

Βρετανικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα από την παράνομη είσοδο μεταναστών…
Από το πρωί βρίσκονται στην περιοχή του βορείου Έβρου ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα, David Landsman, συνοδευόμενος από μέλη του Βρετανικού κοινοβουλίου. Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση που είχαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας, Γιώργο Σαλαμάγκα. Οι Βρετανοί ήρθαν με σκοπό να μάθουν και να δουν από κοντά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Έβρου από την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών. Αργότερα, η Βρετανική αντιπροσωπεία σχεδιάζει να μεταβεί στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, στην περιοχή της Βύσσας αλλά και στο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών του Φυλακίου.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons