Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Προς κατάργηση τρεις ΔΟΥ του Έβρου, αντιδράσεις για το “αδιανόητο” της απόφασης...



Αδιανόητος κρίνεται από φορείς και τοπική κοινωνία ο πρώτος σχεδιασμός που ανακοινώθηκε και αφορά την κατάργηση των Δ. Ο. Υ. Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Το ίδιο σχέδιο, σε επίπεδο νομού Έβρου, προβλέπει τη διατήρηση μόνο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, η οποία, προφανώς ενισχυμένη από τις αναγκαστικές μετακινήσεις εφοριακών υπαλλήλων των προτεινόμενων προς κατάργηση Δ. Ο. Υ., θα πρέπει να εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών ενός νομού, που έχει μήκος 170 χιλιόμετρα!!!
Αυτό ακριβώς το στοιχείο, μαζί με αρκετά ακόμη, που αφορούν την υποβάθμιση των περιοχών όπου προτείνεται κατάργηση των Δ. Ο. Υ. αλλά και τη μόνιμη μετεγκατάσταση των οικογενειών των εφοριακών υπαλλήλων των τριών πόλεων, στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν τα βασικότερα σημεία της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται, με αίτημα τη σοβαρή επανεξέταση του θέματος...
Αυτό ζητά με αναφορά της προς τον υπουργό Οικονομικών και η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ.,. Ελένη Τσιαούση, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάγκη για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών είναι σεβαστή, απαραίτητη και κατανοητή, όμως η κατάργηση όλων των Δ. Ο. Υ. του νομού Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ήδη προβληματικές και πολύπαθες παραμεθόριες περιοχές». Η ίδια υποστηρίζει πως «για το λόγο αυτό η ύπαρξη τουλάχιστον ακόμη μίας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, στο βόρειο Έβρο, θα συμβάλλει οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά στην περιοχή», ενώ ιδιαίτερα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο νομός είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση και πως ο πολίτης του βορείου τμήματος θα είναι υποχρεωμένος να διανύσει χιλιομετρική απόστασή έως και 170 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί.
Στο θέμα της κατάργησης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος των εργαζομένων στις Δ. Ο. Υ. του νομού Έβρου, τονίζοντας πως «τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των υπηρεσιών που θα κλείσουν, αλλά και αυτών που θα παραμείνουν, είναι κυρίως οικονομικά-εισπρακτικά και πληθυσμιακά, παραβλέποντας τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, οι οποίες δημιουργούν πολλές φορές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης». Ειδικότερα, ο σύλλογος εκτιμά πως:
α) θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου, του οποίου η προηγούμενη διοικητική δομή αναφέρονταν σε Επαρχείο Βορείου Έβρου. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού σε σταθερή βάση στην ευρύτερη περιοχή η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία και την Βουλγαρία, χώρες με τις οποίες το εμπόριο και κυρίως το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή τελευταία έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη απώλεια σημαντικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην περίπτωση των συναλλαγών με τη Βουλγαρία, όπου πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές, απαιτείται συνεχείς έλεγχος για την απόδοση του ΦΠΑ.
β) Η απομάκρυνση των Δ.Ο.Υ θα συμβάλει τόσο στην ερημοποίηση και το μαρασμό της περιοχής μας, η οποία είναι ο ορισμός της παραμεθορίου περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και στην αποψίλωση της τοπικής αγοράς από μερίδα καταστημάτων και επαγγελματιών, με συνέπεια την έκρηξη της τοπικής ανεργίας και της φυγής του τοπικού πληθυσμού. Την ίδια χρονική στιγμή στη γειτονική Τουρκία, η διοίκηση πριμοδοτεί και προικοδοτεί την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα.
γ) Ο νομός Έβρου έχει την ιδιαιτερότητα να έχει εκτός πρωτεύουσας του, δύο ακόμη σημαντικά αστικά κέντρα, τα οποία και μοιράζονται όλες τις διοικητικές μορφές δημοσίων υπηρεσιών. Ο καλλικρατικός δήμος της Ορεστιάδας, αριθμεί πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, ενώ αυτός του Διδυμοτείχου άνω των 25.000 κατοίκων. Η απουσία οικονομικής υπηρεσίας από τον Βόρειο Έβρο, θα αποδομήσει τον διοικητικό ιστό της περιοχής.
δ) θα επιφέρει δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο την εμπορική όσο στην αγροτική και κοινωνική ζωή του δήμου, καθώς ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να διανύσει χιλιομετρική απόσταση πάνω των 100 χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Λόγω του κακού οδικού δικτύου που επιδεινώνεται τον χειμώνα, ο απαιτούμενος χρόνος ανέρχεται στις 2 έως 2,5 ώρες συν την επιστροφή.
Καταλήγοντας, ο σύλλογος προτείνει την ύπαρξη τουλάχιστον άλλης μίας Δ. Ο. Υ. στο βόρειο Έβρο και καλεί τους φορείς του νομού να πάρουν θέση για το θέμα.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons