Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

“Φύτρωσε” ο... σπόρος- πρωτοβουλία για τους “σπόρους”...



Εύφορο “έδαφος” βρήκε και... φύτρωσε ο “σπόρος”- εκδήλωση- πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας που διοργάνωσε την Κυριακή “Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων”, στο άλσος Αδριανουπόλεως. Δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στη γιορτή και παρακολούθησαν τις ομιλίες των Αριστετέλη Παπαγεωργίου, καθηγητή Πανεπιστημίου στο τμήμα Δασολογίας του Δ. Π. Θ, στη Νέα Ορεστιάδα και του Νίκου Δομπάζη, εκπαιδευτικού- μέλος της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι”, οι οποίοι στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις, έλυσαν απορίες και “μοιράστηκαν μυστικά” για τους σπόρους...

Στη διάρκειά της τονίστηκε η αναγκαιότητα διατήρησης αλλά και ανταλλαγής των ντόπιων ποικιλιών, σπόρων και φυτών, τα οποία αποτελούν αγαθά της φύσης χωρίς... ιδιοκτήτη και είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παραγωγική πηγή καθώς είναι κομμάτι ιστορίας και κουλτούρας των λαών και όχι τυποποιημένα προϊόντα εταιρειών. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε και η προσωπική ευθύνη για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών..
Στο τέλος της εκδήλωσης, μοιράστηκαν δωρεάν, περισσότερα από 1.500 φυντάνια (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς, κολοκυθιάς κ. α) τα οποία είχαν σπείρει τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης καθώς και φυτά τα οποία προσέφεραν πολίτες από Νέα Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, όταν πληροφορήθηκαν για την πρωτοβουλία.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons