Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Υπογράφεται η σύμβαση για την εξόρυξη- επεξεργασία ζεόλιθου στα Πετρωτά...



Στις 12 αύριο το μεσημέρι, στα Δίκαια, θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου εξόρυξης και επεξεργασίας Ζεόλιθου του κοιτάσματος των Πετρωτών, που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Aλεξανδρίδης και ΣIA O.E., με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η σύμβαση θα υπογραφεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο και εκπρόσωπο της εταιρείας, που είναι υπεύθυνη για το έργο και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Η συγκεκριμένη επένδυση, που συζητήθηκε αρκετά την τελευταία πενταετία, πήρε τελικά το «πράσινο φως» πριν από λίγο καιρό, μετά από απόφαση της Επιτροπής Απεμπλοκής Επενδύσεων, την οποία ανακοίνωσε και επίσημα τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Το «επιφανειακό» κοίτασμα των Πετρωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε, «κρύβει» εξαιρετικής ποιότητας Ζεόλιθο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.
O χώρος εκμετάλλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εντός της περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών, Bορειοδυτικά του οικισμού και σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων, έχει έκταση 161.265,28 τ.μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 έως 280μέτρων.
H εξόρυξη ζεόλιθων θα γίνεται με τη χρήση αποκλειστικά τσάπας, ενώ για βοηθητικό εργαλείο θα χρησιμοποιείται φορτωτής.
H εξόρυξη θα γίνεται με τη μέθοδο ορθών διαδοχικών βαθμίδων με διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας εργασιών στο επίπεδο της κατώτερης βαθμίδας. Oι βαθμίδες θα αναπτύσσονται από τα υψομετρικά υψηλότερα στα χαμηλότερα σημεία. Tο ύψος κάθε βαθμίδας δεν θα υπερβαίνει τα 8 μέτρα και το πλάτος του θα φτάνει τα 21 μέτρα περίπου.
Σημειώνεται ότι για την παραγωγή του μεταλλεύματος δεν θα χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά.
Το ορυκτό που θα εξορύσσεται θα αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο, απ’ όπου, στη συνέχεια, θα μεταφέρεται στις μονάδες επεξεργασίας.
Εν όψει της υπογραφής της σύμβασης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη επένδυση που θα υλοποιηθεί στο κοίτασμα των Πετρωτών, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής του βορείου Έβρου.

Τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος…
Όπως έγραψε η Press-a στις 22 Μαρτίου 2011, με βάση τις έρευνες του ΙΓΜΕ, το κοίτασμα των Πετρωτών έχει απόθεμα 100 εκατ. τόνων ζεόλιθου, ωστόσο το τελικά απολήψιμο απόθεμα θα είναι λίγο μικρότερο. Το συγκεκριμένο γεωλογικό απόθεμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν υπολογιστεί ότι η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ζεόλιθων δεν ξεπερνά τα 3 (τρία) εκατομμύρια τόνους. Η αξία του κοιτάσματος σχετίζεται με τις τιμές των ζεόλιθων, οι οποίες κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα, το βαθμό επεξεργασίας και το είδος της συσκευασίας που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την χρήση για την οποία προορίζονται. Στην παγκόσμια αγορά η τιμή για κάθε τόνο ζεόλιθου κυμαίνεται από 100 -200 Ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο ζεόλιθος Θράκης χαρακτηρίζεται ποιοτικά ως “κορυφαίος παγκοσμίως”, το κοίτασμα στα Πετρωτά είναι επιφανειακό, η μορφολογία της περιοχής είναι ήπια και υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης καθιστούν το κοίτασμα ακόμα ελκυστικότερο, οικονομικά. Πάντως, το κρίσιμο, όπως χαρακτηρίζεται, ζήτημα για τη βιωσιμότητα μιας επένδυσης με δυναμικότητα 30 έως 50 χιλιάδων τόνων ετησίως είναι η εισαγωγή και η καθιέρωση της χρήσης των ζεόλιθων στην εσωτερική αγορά. Η αξιοποίησή του έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, λόγω του μεγάλου αποθέματος που διαθέτει η χώρα και των πολυάριθμων εφαρμογών του στο περιβάλλον και το εμπόριο.

Χρήσεις του Ζεόλιθου
Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η χρήση ζεόλιθου ως φυσική μέθοδος απορρύπανσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα:
α) στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, καθώς απομακρύνει μέταλλα και οργανικές ενώσεις,
β) στη δέσμευση τοξικών μετάλλων (ψευδάργυρος, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός) από υγρά βιομηχανικά απόβλητα,
γ) στη γεωργία σε εδαφοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας των εδαφών και την αύξηση της απόδοσης των γεωργικών προϊόντων, περιορίζοντας τη χρήση λιπασμάτων.
δ) στη καταπολέμηση του ευτροφισμού των φυκιών, κατά τον οποίο καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου από το νερό, και μειώνεται η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν.
Επίσης, χρησιμοποιείται ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, με “θαυμαστές ιδιότητες” και αποτελέσματα.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons