Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αλληλεγγύη στην απεργία πείνας στα κρατητήρια του Έβρου! Όχι στην κράτηση αιτούντων άσυλο!


Για 12η μέρα συνεχίζεται σήμερα (σ. σ 10 Μαΐου 2011), από τις 28.4.2011 που ξεκίνησε, η απεργία πείνας προσφύγων και μεταναστών από το Ιράν, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ στα κρατητήρια του Έβρου (συγκεκριμένα στο Σουφλί) επαναφέροντας με δραματικό τρόπο το ζήτημα των συνθηκών κράτησης στα σημεία εισόδου της χώρας μας, αλλά και το ίδιο το ζήτημα της κράτησης των αιτούντων άσυλο και των στερούμενων νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών. Ήδη η απεργία πείνας αντιμετωπίζεται κατασταλτικά και διασπαστικά από τις αρχές με την αυθαίρετη μεταφορά των απεργών σε διαφορετικά κρατητήρια...
Παρά τις εξαγγελίες που μονότονα επαναλαμβάνονται, παρά τις συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρά την πρόσφατη δημόσια δήλωση της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των Ελληνικών κρατητηρίων, οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του Έβρου αλλά και των υπόλοιπων σημείων εισόδου στα σύνορα, παραμένουν απάνθρωπες και οριακές. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε διαφορετικά το στοίβαγμα ανθρώπων σε χώρους παλαιών αποθηκών όπου ενίοτε δεν χωρούν μερικές φορές να κοιμηθούν όλοι, όπου κρατούνται γυναίκες και παιδιά μαζί με άνδρες, χωρίς πρόσβαση στο φως της μέρας, χωρίς προαυλισμό, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς επικοινωνία με συνήγορο, χωρίς καν πρόσβαση σε τηλέφωνο

Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας επιβάλει στην πράξη την ύπαρξη χώρων εξαίρεσης από την ισχύ των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στα κρατητήρια του Έβρου, της Ηγουμενίτσας, της Αθήνας η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια αποστερούνται από κάθε αξία και σεβασμό, τα ανθρώπινα σώματα είναι γυμνά από δικαιώματα έκθετα στην αυθαιρεσία της διοίκησης και των δεσμοφυλάκων της.

● Ταυτόχρονα, σημειώνουμε ότι σε όλη τη χώρα (Ηγουμενίτσα, Έβρο, Αθήνα) η αστυνομία προχωρά για πρώτη φορά στη έκδοση αποφάσεων κράτησης αιτούντων άσυλο κατά την προσέλευσή τους για την υποβολή αιτήματος ασύλου κατά καταχρηστική ερμηνεία της σχετικής πρόβλεψης του πολυδιαφημισμένου ΠΔ 114/2010. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 33 παρ. 1 (αρχή της μη επαναπροώθησης) και 31 παρ. 1 και 2 (απαγόρευση επιβολής κυρώσεων για παράνομη είσοδο και εξαιρετική και περιορισμένη πρόβλεψη περί μέτρων περιορισμού των αιτούντων άσυλο) της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 περ. στ΄ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η κράτηση αιτούντων άσυλο κατά την υποβολή του αιτήματος ασύλου τους, συνιστά κύρωση, διακριτική μεταχείριση, αυθαίρετο περιορισμό της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο και στην ουσία μέτρο αποτροπής υποβολής αιτήματος ασύλου, και αντιβαίνει στις παραπάνω υπερνομοθετικές διατάξεις που θέτουν αυστηρά όρια στον περιορισμό της ελευθερίας του προσώπου.

Οι δυτικές κοινωνίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη μετακίνηση των απελπισμένων αυτού του κόσμου με όρους καταστολής, κράτησης και αναστολής των προστατευτικών διατάξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως η στάση απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποτελεί το μέτρο της δημοκρατίας και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων για όλους μας. Δεν αναγνωρίζουμε καμία κατάσταση ανάγκης, δε δεχόμαστε εξαιρέσεις από το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Καλούμε όλο τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το δικαίωμα τους στο να συνεχίσουν να είναι άνθρωποι.


Αθήνα, 10 Μαϊου 2011

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Διαβάστε εδώ την επιστολή των κρατούμενων απεργών πείνων
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons