Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Δράση για το “μεταναστευτικό” στην Αδριανούπολη με ελληνική συμμετοχή...



Εκδήλωση για το μεταναστευτικό ζήτημα και τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία , πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Απριλίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Μεταναστών της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με φορείς της Αδριανούπολης.
Η δράση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Τουρκίας, στον κεντρικό πεζόδρομο της Αδριανούπολης ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με ομιλητές από την Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη αλλά και την Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, στο εργατικό κέντρο της πόλης
Στη συζήτηση συμμετείχαν δημοσιογράφοι, δικηγόροι, μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό ζήτημα και πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση είχε η παρουσία Ιρανών προσφύγων στην αίθουσα, όπου στο δεύτερο μέρος, που ήταν “ανοιχτό” για τοποθετήσεις από όσους το ήθελαν, πήρε το λόγο εκπρόσωπος τους και έκανε αναφορές στο καθεστώς της χώρας του, όπου η λογοκρισία, οι φυλακίσεις και οι δολοφονίες πολιτών για αιτίες όπως η συμμετοχή τους σε ενώσεις εργατών είναι συχνές πρακτικές του καθεστώτος. Αναφέρθηκε επίσης, στις γεμάτες φυλακές του Ιράν από αντιφρονούντες και στην αναζήτηση τρόπων διαφυγής από τη χώρα χιλιάδων ανθρώπων καθώς και στις συνθήκες εξαθλίωσης που ζουν οι μετανάστες στην Τουρκία.
Από τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν :
Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Τουρκία.
Η έλλειψη διαδικασίας αίτησης ασύλου.
H απουσία κρατικής οργάνωσης στο μεταναστευτικό.
Το καθεστώς διατήρησης των μεταναστών και του μεταναστευτικού ζητήματος στην αφάνεια.
Η εκδήλωση- δράση στόχευε στην πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών της Αδριανούπολης για την “πολιτική” της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται, στη διεύρυνση του Δικτύου, στην ανταλλαγή απόψεων, στην καταγραφή και μεταφορά εμπειριών από άλλες περιοχές, πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Sampania
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons