Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας: Πλήγμα η διακοπή των μεταδόσεων του δ.σ Ορεστιάδας...


Την πλήρη αντίθεσή της στη διακοπή των απευθείας μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, εκφράζει η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, θεωρώντας πως “αποκλείεται” η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών από την άμεση ενημέρωση για τα “κοινά” που προσέφεραν οι “ζωντανές μεταδόσεις”.
Στο κείμενο που δημοσιοποίησε και διένειμε κάνει λόγο για “σημεία ρατσισμού και κοινωνικού ενημερωτικού αποκλεισμού των κατοίκων των χωριών και οικισμών του δήμου” ενώ χαρακτηρίζει “υποκριτικό” το γεγονός ότι από τη μια, το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση εκδίδει ψηφίσματα για το “κλείσιμο” ή τον “περιορισμό λειτουργίας” δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη “κλείνει” μια δημοτική υπηρεσία ενημέρωσης και πληροφόρησης του δημότη για θέματα που τον αφορούν.
Αναλυτικά, στο κείμενο αναφέρεται:
Σημαντικό πλήγμα για την άμεση και δημόσια πληροφόρηση των πολιτών του Καλλικρατικού δήμου Ορεστιάδας αποτελεί η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας που αφορά τη διακοπή των απευθείας μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Τη στιγμή που η “διαφάνεια”, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αποτελεί τη “σημαία” της παράταξής του, επιλέγει τη διακοπή των μεταδόσεων και τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών από την ενημέρωση και γνώση των όσων συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο, των θέσεων που εκφράζουν οι “εκπρόσωποί” τους στην “εκκλησία του δήμου”.
Τη στιγμή που όλοι οι δήμοι αναζητούν τρόπους για να μεταδίδουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, η παράταξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου αποφασίζει τη διακοπή τους, μετά από 15 χρόνια απευθείας μεταδόσεων. Η προσβασιμότητα του δημότη στο δημοτικό γίγνεσθαι περιορίζεται (και μάλιστα την εποχή της διάδοσης και διάχυσης της πληροφορίας), η δημοκρατία φιμώνεται, η διαφάνεια και “διαύγεια” στις δημοτικές αποφάσεις “θολώνει” επικίνδυνα. Αντί της “άμεσης και απευθείας ενημέρωσης” επιλέγεται η επιλεκτική και αποσπασματική πληροφόρηση, μέσω “μονταρισμένων” ρεπορτάζ και “επιλεγμένων σημείων” που θα προβάλλονται στη δημοτική τηλεόραση. Αλήθεια, θα μάθαινε ποτέ ο δημότης ότι το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (έστω και σε διαφορετικούς χρόνους ενημέρωσης) γνώριζε για την προσπάθεια δημιουργίας κέντρου κράτησης σε εργοστάσιο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης;
Ας μη ξεχνάμε πως η απόφαση ενέχει σημεία ρατσισμού και κοινωνικού- ενημερωτικού αποκλεισμού των κατοίκων των χωριών και οικισμών του δήμου, που ουσιαστικά δε θα μπορούν ενημερώνονται για αποφάσεις που λαμβάνονται, τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν καθώς υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης, λόγω χιλιομετρικών αποστάσεων, ενώ και ο χώρος διεξαγωγής των συνεδριάσεων δε μπορεί να φιλοξενήσει παρά μόνο ένα μικρό αριθμό δημοτών που θα επιθυμούσαν να τις παρακολουθήσουν.
Όσο αφορά τα επιχειρήματα περί “φλυαρίας” των δημοτικών συμβούλων, που θέλουν να “προβληθούν” λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης, της “μεγάλης διάρκειας των δημοτικών συμβουλίων” (επίσης λόγω “προσπάθειας προβολής των συμβούλων) αλλά και αυτό της “προστασίας της δημόσιας εικόνας τους”, δεν πείθουν ούτε τους ίδιους που κατέθεσαν αυτά τα σαθρά επιχειρήματα. Ο δομημένος ή άναρθρος πολιτικός λόγος, η πολιτική αφωνία, η επιχειρηματολογία, η πρόταση και άποψη δεν έχουν να κάνουν με την τηλεόραση και την τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων αλλά με τη συνολική συγκρότηση του κάθε συμβούλου και της “ποιότητάς” του. Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ως ρόλο να “πουλά προστασία” στα πρόσωπα που το απαρτίζουν αλλά να παράγει έργο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Να σημειωθεί ότι η “απουσία του φόβου έκθεσης”, που μπορεί να πηγάζει από τις απευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις, μπορεί να έχει τελείως αντίθετα αποτελέσματα και να υποβαθμιστεί ο παραγωγικός διάλογος, η κατάθεση προτάσεων, και οι συνεδριάσεις να “χειροτερέψουν” γιατί, ακριβώς, δεν θα είναι “δημόσιες” και δεν θα τους “βλέπει κανείς”.
Είναι τραγικό και άκρως υποκριτικό από τη μια το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, να αποφασίζει για έκδοση ψηφισμάτων που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή και την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία, να αποφασίζει και να “κλείνει” μια δημοτική υπηρεσία που αφορά την ενημέρωση και πληροφόρηση του δημότη για τις αποφάσεις που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο!
Η δημοτική τηλεόραση ανήκει και είναι περιουσία των δημοτών της Ορεστιάδας και όχι της, εκάστοτε, δημοτικής αρχής, η οποία θα πρέπει να τη διαχειρίζεται προς όφελος των δημοτών της και όχι ως “φερέφωνο” του κάθε δημάρχου, με “φτιαγμένα και επιλεκτικά ρεπορτάζ”, αποκλεισμούς άλλων απόψεων και θέσεων.
Ζητούμε:
  • την άμεση επανέναρξη των απευθείας μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου
  • την στελεχιακή ενίσχυση της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης
  • τον εμπλουτισμό του τηλεοπτικού προγράμματος με παραγωγές τοπικού ενδιαφέροντος
  • το “άνοιγμά” της στην τοπική κοινωνία στο σύνολο του δήμου”
    ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons