Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Συμπεράσματα...καταπέλτης για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών...



Καθόλου πρωτότυπα και απόλυτα αναμενόμενα είναι τα συμπεράσματα που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στον Έβρο και τη Ροδόπη, τον προηγούμενο μήνα, με σκοπό να διερευνήσει τις συνθήκες στους χώρους κράτησης μεταναστών στους δύο νομούς, την εφαρμογή της νομοθεσίας ασύλου, καθώς και τα επί μέρους θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου. Το κλιμάκιο κάνει λόγο για σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων που ωστόσο έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά, από τις διαπιστώσεις δεν απουσιάζει η γνωστή, πλέον, έκφραση, ότι οι καταστάσεις που επικρατούν λαμβάνουν «διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».
Κοινή διαπίστωση του κλιμακίου, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων υπήρξε ότι η κατάσταση στην περιοχή, κυρίως την τελευταία διετία, έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των εισερχόμενων αλλοδαπών.
Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί μάλιστα και ανάλογη αντιμετώπιση. Ήδη, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επεξεργάζονται την καταγραφή των προβλημάτων αυτών και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους, οι οποίες θα αποσταλούν στους αρμοδίους φορείς.
Παράλληλα, έχει ζητηθεί συνάντηση με τους αρμοδίους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ιδιαιτέρως κρίσιμης και επείγουσας αυτής κατάστασης.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons