Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Κατάσταση..."δράμα" στα σχολεία από το "ψαλίδι" στα λειτουργικά έξοδα...



Δραματική είναι η κατάσταση με τα οικονομικά των σχολείων, επισημαίνουν οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής Ορεστιάδας, που παρουσίασαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην πρόσφατη σύσκεψη που προκάλεσε για το συγκεκριμένο θέμα ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι υπάρχει σχολείο που χρωστά ακόμη και 12.000 ευρώ, μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης!!!
Τα οικονομικά αυτά χάλια που έχουν να διαχειριστούν οι διευθυντές είναι το αποτέλεσμα των περικοπών που έχουν γίνει, έως και 50%, στις επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα σχολείων της Ορεστιάδας, που έβγαλαν το χειμώνα με το καλοριφέρ ίσα που να καίει και με μαθητές που δεν διανοήθηκαν να βγάλουν τα μπουφάν τους, γιατί πολύ απλά, οι σχολικές αίθουσες ήταν κρύες.
Η κατάσταση αυτή απασχολεί, εκτός από τους διευθυντές και τους δασκάλους, και τους συλλόγους γονέων, που επίσης διαμαρτύρονται για όλα αυτά, καλώντας κάθε αρμόδιο και λογικό άνθρωπο να αναλογιστεί ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα σχολεία υπ’ αυτές τις συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Δασκάλων Ορεστιάδας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να υπάρξουν κονδύλια που θα επιτρέψουν την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ειδάλλως, μάλλον επιστρέφουμε στην εποχή που ο κάθε μαθητής έφερνε μαζί του στο σχολείο κι ένα κούτσουρο για να καίει η ξυλόσομπα που πριν αρκετές δεκαετίες θέρμαινε τις σχολικές αίθουσες…
Κι αν έπιασε καλοκαίρι και το θέμα της θέρμανσης “κλείνει” προσωρινά, οι οικονομικές εκκρεμότητες των σχολείων παραμένουν και φυσικά δεν τελειώνουν στα έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, το επόμενο φθινόπωρο δεν αναμένεται να καθυστερήσει περισσότερο ένα εξάμηνο…

Λαϊκή Συσπείρωση: «η σοβαρότητα του προβλήματος, δικαιολογεί απόλυτα μία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας…»
Με αφορμή λοιπόν την κατάσταση που διαπιστώνεται με τα οικονομικά των σχολείων και την οικονομική «ασφυξία» που έχουν να αντιμετωπίσουν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το δήμο Ορεστιάδας, που συμμετείχε δια του επικεφαλής της παράταξης, Σταμάτη Γκατζίδη, στη σύσκεψη που προκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων Ορεστιάδας, ζητά την άμεση συζήτηση του θέματος σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρεται: "Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των Δ/ντριών και Δ/ντών των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, που αδυνατούν πια να αντιμετωπίσουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα των σχολείων, καθώς οι επιχορηγήσεις των τελευταίων χρόνων μειώνονται συνεχώς. Ιδιαίτερα με την πρόσφατη επιχορήγηση, που είναι μειωμένη έως και 50% , δεν καλύπτονται ούτε τα χρέη προς τρίτους που έχουν τα σχολεία σήμερα. Οι ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση βαραίνουν αποκλειστικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που με τις πολιτικές τους περιορίζουν συνεχώς τις επιχορηγήσεις «σπρώχνοντας» Δήμους , Συλλόγους Γονέων και Δ/ντές να αναζητήσουν άλλες λύσεις, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος από τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Στη χώρα μας σήμερα όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ προωθείται με γρήγορους ρυθμούς το νέο σχολείο της αγοράς, που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, αυτόνομα, και ανταγωνιστικά, με σπάσιμο του ενιαίου της εκπαίδευσης. Ώθηση στην πολιτική τους θα δώσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση του « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με την οποία η ευθύνη για την λειτουργία των σχολείων περνά από την κεντρική εξουσία στις πλάτες των Δήμων και των γονέων. Την μεταρρύθμιση αυτή στήριξαν και στηρίζουν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, στις Περιφέρειες και στους Δήμους, καθώς και στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη, εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, να τους γυρίσουν την πλάτη , να πουν όχι στο σχολείο της αγοράς, να υπερασπιστούν τον δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και δυναμικά να διεκδικήσουν:
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία, παιδεία για όλους. Όχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.
  • Γενναία αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση.
  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Βασική-γενική εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από ένα ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο.
  • Καθιέρωση συστήματος δημόσιων, δωρεάν επαγγελματικών σχολών,  μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης.
Υ.Γ >>> Η σοβαρότητα του προβλήματος δικαιολογεί απόλυτα μια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για να συζητηθεί το πρόβλημα παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων".

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons