Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καλωσορίζει τους “ταξιδιώτες” αλλά τους ζητά να είναι...”ψι λιασμένοι”...



Με μία ανακοίνωση «καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στην Κίτιλα της Φινλανδίας» η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων, μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής, που με πρόσκληση και έξοδα της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης», ταξίδεψε στη Φινλανδική πόλη, για να…πειστεί ότι οι μέθοδοι εξόρυξης που χρησιμοποιεί η εταιρεία δεν είναι ασύμβατες με το Περιβάλλον και την Τουριστική Ανάπτυξη...
Συγκεκριμένα, η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιαπωνία επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τo επιχείρημα ότι η τεχνολογία, ακόμη και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, δεν μπορεί να μηδενίσει τον κίνδυνο από φυσική καταστροφή ή από ανθρώπινο λάθος.
Αυτήν την χρονική στιγμή η εταιρεία ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε οργάνωσε ταξίδι στη Φινλανδία, «για να ενημερωθεί η ελληνική αποστολή για τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και εκχύλισης χρυσού που είναι απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την επιτυχή συνύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρόσκλησή της.
Πιστεύουμε βέβαια ότι οι φιλοξενούμενοι της εταιρείας γνωρίζουν ότι το αν μια δραστηριότητα είναι συμβατή με το περιβάλλον δεν είναι ορατό από έναν επισκέπτη όσο υποψιασμένος κι αν είναι αυτός. Δεν είναι επίσης ορατοί ούτε οι μελλοντικοί σεισμοί ούτε οι θεομηνίες ούτε τα πιθανά ανθρώπινα λάθη ούτε οι αστοχίες κατασκευής. Δυστυχώς δεν είναι αντιληπτό ούτε το κυάνιο, ούτε το πώς θα συμπεριφερθούν οι λίμνες των τελμάτων και οι κρατήρες μετά από πενήντα και παραπάνω χρόνια. Δεν είναι δηλαδή σήμερα ορατή η βαριά κληρονομιά κινδύνων που θα αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι, η μακρινή και παγωμένη Kittila της Φινλανδίας καμία σχέση δεν έχει με την περιοχή μας μιας και:
  • Ο δήμος της Kittila παρουσιάζει σε σχέση με το δήμο Αλεξανδρούπολης τεράστια πληθυσμιακή ανομοιότητα, αφού ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει συνολική έκταση 1217 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 65895 κατοίκους, δηλαδή 54,14 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ ο δήμος της Kittila της Λαπωνίας έχει έκταση 8263 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 6132 κατοίκους, δηλαδή μόλις 0,76 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο
  • Στην Kittila της Φινλανδίας, από τη συνολική έκταση των 8263 τετραγωνικών χιλιομέτρων τα 168,71 καλύπτονται με νερά (λίμνες – ποτάμια). Έχει συνεπώς άφθονα ύδατα που είναι απαραίτητα για την κατ’ εξοχήν υδροβόρα πολτοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων με κυάνιο, ενώ στην περιοχή Περάματος έχουμε τον ημίξηρο βιοκλιματικό όροφο που έχει περιορισμένα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
  • Στην Kittila της ασεισμικής Λαπωνίας που είναι καλυμμένη με χιόνι 175 με 225 μέρες το χρόνο, ο πιο θερμός μήνας ο Ιούλιος, έχει μέση θερμοκρασία μόλις 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αλεξανδρούπολη της σεισμογενούς Ελλάδας με το θερμομεσογειακό χαρακτήρα βιοκλίματος έχουμε πολύ πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που ξεπερνούν τους 25 – 30 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνουμε ότι το υδροκυάνιο έχει σημείο βρασμού τους 25 βαθμούς Κελσίου, και κατά συνέπεια θα εξατμίζεται για επτά (7) μήνες τουλάχιστον το χρόνο, και υγροποιημένο θα επιστρέφει στη γη για να εισαχθεί στον τροφικό μας κύκλο. Αυτά τα θανατηφόρα για τη φύση φαινόμενα – αποτελέσματα από τη χρήση του κυανίου δεν μπορούν να συμβούν στην αρκτική Λαπωνία.
Ακόμη θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιοι άλλοι «εκδρομείς» να επισκέφτηκαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima όταν όλα λειτουργούσαν ρολόι και να μετέφεραν στην πατρίδα τους τις ωραίες τους εντυπώσεις για να πείσουν τους συμπατριώτες τους για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στον τόπο τους."
Η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons