Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Νέα κρούσματα αφθώδη στη Βουλγαρία, παραμένει η “επιφυλακή” στον Έβρο...



Καμπανάκια κινδύνου χτύπησαν τις τελευταίες ημέρες στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Βουλγαρία, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν βεβαιωθεί αρκετά κρούσματα σε πολλές διαφορετικές εστίες. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους κτηνιάτρους είναι τα πρόσφατα κρούσματα που διαγνώστηκαν διαδοχικά, στις 19, 24 και 28 Μαρτίου. Μετά από αυτά, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμη και ο εμβολιασμός μεγάλου αριθμού ζώων της γειτονικής χώρας, ως ύστατο μέτρο αντιμετώπισης του αφθώδη...
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ασθένεια, είναι ότι μεταφέρεται με πολύ μεγάλη ευκολία και ανεξέλεγκτα, ενώ χαρακτηρίζεται και για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποτροπή ενδεχόμενης μετάδοσης της ασθένειας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι κλινικοί αλλά και οι ορολογικοί έλεγχοι, καθώς μόνο με την εξέταση δείγματος αίματος που έχει ληφθεί από ζώο, μπορεί να βεβαιωθεί ότι δεν έχει προσβληθεί από αφθώδη, ανεξάρτητα από την κλινική εικόνα του.
Σε προληπτικό επίπεδο, επίσης, συνεχίζει να λειτουργεί η απολυμαντική τάφρος στην πύλη εισόδου του Ορμενίου, για την απολύμανση των οχημάτων που κινούνται από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα αλλά και στο τελωνείο Καστανεών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έβρος έχει πληγεί από αφθώδη δύο φορές κατά το παρελθόν, η πρώτη το 1996 και η δεύτερη το 2000, με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons