Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οι πρώτες 100 ημέρες “αδράνειας” και “διαχείρισης της μιζέριας”...


Αν η... “καλή ημέρα” φαίνεται από το πρωί, τότε οι δημότες Ορεστιάδας δεν θα πρέπει να περιμένουν και πολλά από δημοτική αρχή, με βάση, τόσο τα “πρώτα” δείγματα γραφής όσο και την προηγούμενη “εμπειρία” της δημαρχιακής θητείας του κ. Μουζά, που χαρακτηρίστηκαν από “αδράνεια”. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή”, Λευτέρης Χαμαλίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τις “100 πρώτες ημέρες” της θητείας της δημοτικής αρχής.
Κατηγόρησε τον δήμαρχο πως από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση έκανε λόγο για “διαχείριση της μιζέριας”, δημιούργησε “χαμηλές προσδοκίες” για την περιοχή, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες, δίκαια ή άδικα, στο σχέδιο “Καλλικράτης”, δημιουργώντας “συνθήκες απαισιοδοξίας.
“Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση ο δήμαρχος προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι θα διαχειριστούμε τη μιζέρια μας και να δημιουργήσει κακή ψυχολογία, για να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια”, είπε χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο “μαιτρ” του πολιτικού λόγου, τύπου “σας κοιτάμε στα μάτια”, νιώθουμε την αγωνία και τα προβλήματά σας”, “εμείς αγαπάμε τα χωριά μας” κ.α., τονίζοντας πως με κινήσεις τύπου, «ντύνομαι «Τρύφωνας» για να εντυπωσιάσω και να αποπροσανατολίσω τους πολίτες», δε λύνονται τα προβλήματα.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαμαλίδης, οι πρώτες 100 ημέρες πέρασαν αναξιοποίητες, χωρίς επιτελικό σχέδιο προτεραιοτήτων για τη συγκρότηση του νέου δήμου και τη σοβαρή καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να προχωρήσουν θέματα πρώτης προτεραιότητας και με υποβάθμιση, απαξίωση και υπολειτουργία κοινωνικών δομών, όπως το “βοήθεια στο σπίτι”.
Αναφερόμενος στα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν το δήμο, αυτό το “πρώτο” χρονικό διάστημα, τα προσδιόρισε σε αυτά της δημιουργίας κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος δημιούργησε προϋποθέσεις συναίνεσης στην ίδρυσή τους και στη συνέχεια, βλέποντας την κοινωνική κατακραυγή, έκανε μια “υπέροχη πολιτική κωλοτούμπα”. Στη διακοπή των ζωντανών μεταδόσεων των δημοτικών συμβουλίων, λέγοντας πως “η δικαιολογία της απόφασης είναι ερασιτεχνική και αστεία”. Στην παραχώρηση οικοπέδου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την οποία, όπως είπε ο κ. Χαμαλίδης, η παράταξη της “Νέας Αρχής” ανέλαβε την πρωτοβουλία “συναίνεσης” που απαιτούνταν για να λυθεί το πρόβλημα. Στάθηκε επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε χωρίς στόχευση και προοπτική, με κατακερματισμό έργων για απευθείας αναθέσεις, απουσία έργων πνοής και μελετών για έργα που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, απουσία δράσεων συνέργειας με το Πανεπιστήμιο και έργων για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε πως “όσο καλή θέληση και να διαθέτει κανείς, δε διαπιστώνει κανένα κοινωνικό ή αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό”, επισημαίνοντας μερικά “μελανά” σημεία του, όπως το υπόλοιπο του δανείου της Πειραιώς περίπου 300 χιλ. ευρώ, το οποίο μεταφέρεται για τέταρτη χρονιά, φορτώνοντας με τόκους το δήμο, ενώ θα έπρεπε να επιστραφεί εξαρχής στην τράπεζα. Για την εγγραφή ποσού 150 χιλιάδων ευρώ για μεταφορά υπολειμμάτων σφαγής (θα μπορούσε να έχει γίνει μια μονάδα αποτέφρωσης), η εγγραφή 155 χιλιάδων ευρώ για 5 ειδικούς συνεργάτες, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η πρόβλεψη ποσού 100 χιλιάδων ευρώ για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου στην Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης β. Έβρου, τα οποία θα “παν” για μισθοδοσίες και αποζημιώσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, παρατήρησε πως ένας τομέας που φαίνεται ότι δεν απασχόλησε καθόλου ήταν η προβολή του Δήμου αφού δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για την προβολή της περιοχής και την προώθηση της επισκεψιμότητας.
Η... “φαρέτρα” του κ. Χαμαλίδη περιελάμβανε ακόμη “βέλη” για τις σχολικές δαπάνες, με αφορμή και το “κούρεμα” των πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τονίζοντας ότι θα έπρεπε ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις ενίσχυσης του κωδικού των σχολικών δαπανών στον προϋπολογισμό, ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις 56 “διμηνιτών” έκανε λόγο για “πετυχημένη συνταγή δημιουργίας στρατού εξυπηρετούμενων δημοτών, εξοφλώντας προεκλογική υποστήριξη ή ό,τι άλλο, αφού για την επιλογή τους δε χρειάζεται... ΑΣΕΠ αλλά, μόνο, απόφαση δημάρχου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στάθηκε και στις προτάσεις που κατέθεσε η παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, “έπεσαν στο κενό”. Ενδεικτικά ανέφερε την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του δήμου (ζεόλιθος, αμμοχάλικο ποταμού, άδεια παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας), τη θεσμοθέτηση ανά δίμηνο ή τρίμηνο «Συνάντησης – συζήτησης και ανάληψης δράσεων τόνωσης της τοπικής οικονομίας” μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου και των παραγωγικών φορέων της περιοχής.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διοργάνωση, από τη “Νέα Αρχή”, μιας εκδήλωσης στο τέλος Μαΐου, η οποία θα “ανοίξει” θέματα που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην τοπική οικονομία καθώς και την έκδοση 6μηνιαίου περιοδικού ενημερωτικού εντύπου, για την ενημέρωση και πληροφόρηση των δημοτών.
Τέλος, ο κ. Χαμαλίδης, αναφέρθηκε στην απουσία της δημοτικής τηλεόρασης από τη συνέντευξη τύπου, την οποία χαρακτήρισε και ως έλλειψη σεβασμού στο 48% των πολιτών που ψήφισαν το συνδυασμό στις επαναληπτικές εκλογές και αναρωτήθηκε “τι σοβαρότερο θέμα υπήρχε να καλύψει ώστε να λείπει από τη συνέντευξη”...
Τελείως ενημερωτικά, ο καμεραμάνος- δημοσιογράφος- ηχολήπτης, είχε σταλεί για να “περάσει” από ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο της δημοτικής τηλεόρασης. Τυχαίο; Δε νομίζω...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons