Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τι (δεν) ακουσα απο την επισκεψη Κατσελη


του Γιώργου Πανταζίδη

Έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την επίσκεψη της υπουργού εργασίας Λούκας Κατσέλη στον Έβρο και τις σχετικές ανακοινώσεις της για «μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας». Παρακάτω παραθέτω σκόρπιες σκέψεις και προβληματισμούς από όσα (δεν) είδα - (δεν) άκουσα από τη σύσκεψη φορέων στο Σουφλί.
Άκουσα την Υπουργό να αναφέρεται στην υπανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων από την έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης και σχεδιασμού. Σα να κατέβηκε ξαφνικά, ουρανοκατέβατη.Να θυμίσουμε ότι εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας κρατούσαν τα ηνία της περιφέρειας και των νομών μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί και τις κυβερνήσεις της χώρας; 
Άκουσα για κάτι .προγράμματα "ασπιρίνες" κοινωνικής εργασίας, αλλά και με περιφερειακά "μνημόνια" απασχολησιμότητας, ως αντίβαρο στους χιλιάδες ανέργους και υποαπασχολούμενους ανέργους αλλά και στους υπό απόλυση εργαζόμενους από επιχειρήσεις και δουλειές που καταρρέουν από την πολιτική του μνημονίου.
Άκουσα την υπουργό να μιλά για την κοινωνική εργασία και να φέρνει σαν παράδειγμα απασχόλησης τις δενδρυφυτεύσεις.Ατυχέστατο δε νομίζετε; Έχουμε τα προσκοπακια, τους μαθητές και τους συνειδητοποιημένους εθελοντές πολίτες, μην ξοδεύεστε, έτσι Λούκα μας!
Ακουσα για 39% ανεργία των νέων, 17,8% ανεργία των γυναικών, μεγάλα ποσοστά από τα οποία βρίσκονται στον Έβρο αλλά. η Υπουργός ανακοίνωνε μέτρα για επιμόρφωση και κατάρτιση (πέρα από τις δενδροφυτεύσεις).
Άκουσα απλά ευχολόγια για το μέλλον των Κλωστηρίων και από εκεί και πέρα, ένα χρηματικό βοήθημα και .. έχει ο Θεός. 
Άκουσα πολλά «ευχαριστούμε» και «μπράβο» και είδα πολλά σαλιαρίσματα προς την υπουργό και τη συνοδεία της. Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν οι χειροκροτητές της κυβέρνησης.
Άκουσα απόλυτα ικανοποιημένο τον παρασημοφορημένο από τη Μητρόπολή μας πρώην πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Έβρου. Μήπως να περίμενε πρώτα να δούμε την απόδοση τους; Μπα, ψιλά γράμματα. Μα, τι ζητώ από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ (σας θυμίζει κάτι;) στην ΑΜΘ;
Ακουσα για 11 χιλιάδες καταγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ Έβρου (και πόσοι άλλοι που δεν είναι γραμμένοι). Το διανοείστε;
Δεν άκουσα προτάσεις και προοπτικές εξόδου από το χάος της ανεργίας στον Έβρο. Δεν άκουσα μέτρα - προτάσεις για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.
Δεν άκουσα κάτι για την ερήμωση της υπαίθρου (ξέχασα δεν είναι αρμοδιότητά της), για την αποβιομηχάνιση, για το ξήλωμα των υπηρεσιών, για τον σιδηρόδρομο που δεν σφυρίζει πλέον για... για...
Δεν άκουσα κάτι για τους πρώην εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ, της «Θράκη» και τόσων άλλων. Αλλά και της ζάχαρης που είναι στον «αέρα».
Δεν άκουσα το πώς θα διατηρηθούν εν ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που καταρρέουν από την πολιτική του μνημονίου (τα διάφορα περί ΟΑΕΔ , δεν νομίζω να μπορούν να σταθούν ως σοβαρά επιχειρήματα).
Δεν είδα και ιδιαίτερα στεναχωρημένους και προβληματισμένους ανθρώπους από τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία στον Έβρο, τη στιγμή που κεντρικό πρόσωπο ήταν η πλέον αρμόδια λόγω θέσης  τίτλου και ρόλου.   
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons