Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

αλληλεγγυη, οχι στο φραχτη



Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Ορεστιάδας, κορυφώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το “διήμερο δράσης και ενημέρωσης ενάντια στο φράχτη και συζήτησης για το μεταναστευτικό”, που διοργάνωσε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας. Με κεντρικά συνθήματα “στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, κτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου”, “η αλληλεγγύη το όπλο των λαών- πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών”, “Ελλάδα- Τουρκία, Αλβανία- ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία”, κ. α. διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο χώρο του πανεπιστημίου, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του “διημέρου”, με προβολή ντοκιμαντέρ και ρεμπέτικη μουσική. Ένα διήμερο που έλαβε “διεθνή χαρακτήρα”, καθώς συμμετείχαν σε αυτό δέκα, περίπου, εκπρόσωποι από δύο αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, ένας από αντίστοιχη κίνηση της Γερμανίας και δύο από τη Γαλλία. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, χιόνια τις προηγούμενες ημέρες και θερμοκρασίες υπό του μηδενός, μπορεί να εμπόδισαν τη μαζικότερη συμμετοχή από συλλογικότητες και στέκια της Αν. Μακεδονίας- Θράκης, υπήρξε όμως εκπροσώπηση από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, σε χώρο του πανεπιστημίου που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα και είχε “ντυθεί” με αφίσες και σχετικές γελοιογραφίες, ενώ είχαν αναρτηθεί διάφορα κείμενα για την πληροφόρηση- ενημέρωση των συμμετεχόντων. Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “battle for attica square” και ακολούθησε συζήτηση για το θέμα του φράχτη, όπου συνολικά εκφράστηκε η κάθετη και πλήρης αντίθεση στην προοπτική κατασκευής του, και τα ζητήματα μετανάστευσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα!

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας, οι οποίες αποτυπώνονται στο κείμενο που διανέμονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, ακολούθησε παρουσίαση μιας έρευνας, από πολιτειολόγο, που αποτύπωνε το μεταναστευτικό ζήτημα και έδινε στοιχεία για τους φράχτες, ανά τον κόσμο, με αναμφισβήτητες απαντήσεις για την “αποτελεσματικότητά” τους αλλά και το τι ισχύει, για το άσυλο, τα κέντρα κράτησης κ. τ. λ., σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία. Το σύνολο όσων τοποθετήθηκαν υπογράμμισαν ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους Έλληνες, αυτά της “μαύρης εργασίας”, της “εκμετάλλευσης”, της “ανασφάλειας”, τονίζοντας την “τεχνητή πόλωση” και “αντιπαλότητα” που προωθείται, αντί της αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στον “αγώνα ζωής” των 300 μεταναστών που πραγματοποιούν απεργία πείνας για 36η ημέρα, στις ακολουθούμενες “ ιμπεριαλιστικές, ληστρικές και πολεμικές” επιδρομές στις πλουτοπαραγωγικές πηγές χωρών, που προκαλούν τον “ξεριζωμό” των ανθρώπων. Φυσικά και δεν έλειψαν οι αναφορές στην ανθρωπιστική διάσταση του όλου ζητήματος.

Η λήξη της ανοιχτής συζήτησης, μετά από 4 περίπου ώρες, σήμανε την έναρξη του μουσικού μέρους του διημέρου, το οποίο δεν ήταν μακριά από το όλο πνεύμα”. Όλες οι μουσικές που ακούστηκαν, τόσο από τους Bud Bourbon από τη Νέα Ορεστιάδα όσο και από τους Bandista από την Τουρκία αλλά και τους “Αναποδιά” από την Αλεξανδρούπολη, είχαν ξεκάθαρες αναφορές στο...χάλι αυτού του κόσμου αλλά και στο σύστημα που καθιστά αδύναμους, από κάθε πλευρά, εκατομμύρια ανθρώπους. Η “αγωνιστικότητα” και το κλίμα συνανθρωπιάς μεταδόθηκαν σε όλες τις μουσικές κλίμακες, στην Ελληνική, Τουρκική, Αγγλική και άλλες γλώσσες και κυριολεκτικά συμπλήρωσαν, με τον πλέον ιδανικό τρόπο, την πρώτη βραδιά, που τελικά ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της δεύτερης ημέρας.

Είναι αλήθεια πως η όλη διοργάνωση αποδείχτηκε πολύ “μεγάλη”, για πολλούς και διάφορους λόγους, και πέρα από τα προσδοκώμενα...


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons