Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

7 ώρες συνεδρίαση και...χωρίς τηλεόραση...



Τελικά, όπως φάνηκε, δεν “έφταιγε” η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για το...πολύωρο της διάρκειάς τους. Η “πρώτη”, μετά τη διακοπή των μεταδόσεων, συνεδρίαση κράτησε περισσότερο από 7 ώρες! Ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μια τα μεσάνυχτα! Και δεν ήταν η...σοβαρότητα των θεμάτων (τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός) που “έπαιξε ρόλο” στη συνολική διάρκεια, αφού τα προ ημερησίας διάταξης και ο δημοτικός έλεγχος κράτησαν 3,5, σχεδόν, ώρες, εκ των οποίων τα 50 λεπτά μιλούσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Μουζάς, ο οποίος, μάλιστα, δεν τοποθετήθηκε στη συνέχεια ούτε για το τεχνικό πρόγραμμα, ούτε για τον προϋπολογισμό!
Πολύ γρήγορα, λοιπόν, καταρρίφθηκε ο “μύθος” περί πολυλογίας των δημοτικών συμβούλων λόγω...κάμερας, όπως και η, εξαιτίας τηλεοπτικής μετάδοσης, πολύωρη διάρκεια των συμβουλίων. Εκείνο που τελικά είχε βάση, από τα, κατά τα άλλα, αβάσιμα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η παράταξη της πλειοψηφίας για τη διακοπή των μεταδόσεων, ήταν αυτό της “προστασίας” των συμβούλων από τη “δημόσια έκθεση”. Η «προστασία» αυτή επέτρεψε να εξελιχθούν όλα λίγο πιο...χύμα, σε σημείο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μητακίδης, να αναρωτηθεί: “Συμβούλιο είναι εδώ; Θα πάρουμε αποφάσεις;” Αφήστε που στο διάλειμμα τα....σουβλάκια και ο γύρος είχαν την τιμητική τους, στο καμαράκι που “φιλοξενούσε” μέχρι πρότινος το “κοντρόλ” της τηλεόρασης. Αν ήταν η τηλεόραση, ποιος θα εμφανιζόταν στην αίθουσα...μασουλώντας και με λαδωμένο στόμα; Επιπλέον, αν υπήρχε η τηλεόραση, μάλλον δεν θα είχαν την ελευθερία οι δημοτικοί σύμβουλοι, την ώρα που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τάσος Παπαδόπουλος, παρουσίαζε το τεχνικό πρόγραμμα (είχε πάει 10 το βράδυ, σχεδόν), να παραγγέλνουν πίτσες!!! Ο κ. Παπαδόπουλος, που προφανώς αντιλήφθηκε ότι η παραγγελία είχε μεγαλύτερη σημασία από αυτά που ο ίδιος παρουσίαζε, παρακάλεσε τους…πεινασμένους να τον ακούσουν λίγο πιο προσεκτικά, «γιατί το τεχνικό πρόγραμμα είναι από τα σοβαρότερα θέματα…».
Πάντως, τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, όπως άλλωστε αναμενόταν, “πέρασαν” συγκεντρώνοντας όμως μόνο τις ψήφους της παράταξης του δημάρχου. Τουτέστιν 20 υπέρ και 12 κατά (ο κ. Βασίλης Παπαμιχαήλ της παράταξης Μαυρίδη απουσίαζε).
Το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 43, περίπου, εκ. Ευρώ και περιλαμβάνει
συνεχιζόμενα έργα των τεσσάρων πρώην δήμων του «Καλλικρατικού», διευρυμένου, πλέον, δήμου Ορεστιάδας, νέα έργα και μελέτες μέσω της ΣΑΤΑ, προτεινόμενα έργα προς ένταξη σε διάφορά προγράμματα και έργα ήδη ενταγμένα.
Η δε «συναίνεση» που ζήτησε ο δήμαρχος, Δημήτρης Μουζάς, από την αρχή της συνεδρίασης, πήγε περίπατο, αφού άπαντες έκριναν αρνητικά το τεχνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Χαμαλίδης, χαρακτήρισε τα έργα του τεχνικού προγράμματος «πλίνθους και κεράμους, ατάκτως ειρημένα». Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Μαυρίδης, υποστήριξε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίστηκε με επιπολαιότητα» και δε δίνει κανένα στίγμα ανάπτυξης και προοπτικής, ενώ διέκρινε ότι «τα ποσά των έργων του προγράμματος “δείχνουν” απευθείας αναθέσεις». Ο Σταμάτης Γκατζίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος να ζητάει συναίνεση για ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα» καθώς και εάν “είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση ή τοπική...διοίκηση”, που προφανώς λειτουργεί κατ' επιταγών της κεντρικής.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται σε 31.569.500 ευρώ. Τα τακτικά έσοδά του έχουν προϋπολογιστεί σε 11,8 εκ. Ευρώ, τα έκτακτα σε 13 ενώ από άλλους πόρους προβλέπονται άλλα 6,6 εκ. Ευρώ, περίπου. “Ο προϋπολογισμός στερείται οράματος και έμπνευσης”, ανέφερε ο Λευτέρης Χαμαλίδης, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα “λογιστικό προϋπολογισμό, χωρίς κοινωνικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό προσανατολισμό”. Ο Βασίλης Μαυρίδης σημείωσε ότι “ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πραγματικός”, ενώ ο Σταμάτης Γκατζίδης εκτίμησε πως “όλο και περισσότερα φορτώνονται στους δήμους και με λιγότερα χρήματα”.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons