Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Νεο δ.σ για τα κεντρα κρατησης


Να διεξαχθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας με θέμα τον «καθορισμό ενεργειών αντίδρασης του Δήμου Ορεστιάδας στην επικείμενη ίδρυση νέων κέντρων πρώτης υποδοχής ή κράτησης λαθρομεταναστών σύμφωνα με το Ν. 3907/2011 και τις τροπολογίες αυτού», ζητούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας “Νέα Αρχή” και “Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή”, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρη Χαμαλίδη, που θα είναι και εισηγητής του θέματος.

Είναι προφανές ότι αφενός η τροπολογία που αφορούσε το Ν.3907/2011, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου που αφορούσε τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2011 ( η οποία “φωτογραφίζει” την περίπτωση “μετατροπής” εργοστασίου της Νέας Ορεστιάδας σε κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών αλλά και σε κέντρο κράτησης) προκαλεί νέο κύκλο προβληματισμού στο θέμα της δημιουργίας των διαφόρων “κέντρων” που προορίζονται για την “υποδοχή”, το “άσυλο” ή την “κράτηση” των παρατύπως εισερχομένων. Αφετέρου υπάρχει η αίσθηση ότι η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στο δημοτικό συμβούλιο, δεν εξαντλήθηκε, έγινε...για να γίνει, και σίγουρα το συμπέρασμα και τα αποτελέσματά της, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκαν στο “111” λέξεων ψήφισμα που εκδόθηκε, δεν ικανοποίησε μεγάλη μερίδα των δημοτικών συμβούλων.

Έτσι, λοιπόν, μάλλον ήρθε, και λίαν συντόμως, η ώρα για να τεθεί και πάλι το θέμα, η συζήτηση να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη, σοβαρή, ειλικρινής και αποκαλυπτική, αφού όπως αποδεικνύεται, ο δήμος γνώριζε για τις προθέσεις που υπήρχαν, παρέχοντας και τις όποιες πληροφορίες αναζητούσαν αξιωματικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ. ΑΣ.

Στο αίτημα των δύο παρατάξεων μειοψηφίας, που υπογράφεται από τους 12 δημοτικούς συμβούλους, και κατατέθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται:

Είναι γνωστό ότι στις 26-1-2011 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. ο Ν.3907/2011 «Περί Ασύλου». Στο νόμο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η ίδρυση Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Μετά την δημοσιοποίηση του νόμου και τις φήμες, διαρροές στον Τύπο, περί ίδρυσης νέων κέντρων λαθρομεταναστών στο νομό Έβρου κι ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ορεστιάδας, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Στο δήμο μας, είχαμε μια χλιαρή αντίδραση από το δήμαρχο Ορεστιάδας κι αυτήν μετά από μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στην κοινωνία. Μετά από οχλήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-2-2011. Στη συζήτηση παρευρέθησαν ένας βουλευτής του νομού, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν ή κατέθεσαν ψηφίσματα, εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων, καθώς και πολίτες οι οποίοι αγωνιούσαν για τις φήμες. Μετά την συζήτηση του θέματος, εκδόθηκε ένα ψήφισμα από το Προεδρείο του Δ.Σ., προσπαθώντας να καταγράψει και να συγκεράσει τις απόψεις που κατατέθηκαν, δυστυχώς ανεπιτυχώς και χωρίς να καλύπτει το Σώμα στο σύνολό του.

Στις 18-2-2011 κατατέθηκε στην βουλή Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλάμβανε Τροπολογία, η οποία αφορούσε στο Ν.3907/2011. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 22-2-2011 και απομένει η δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ..

Σύμφωνα με την Τροπολογία αυτή, την οποία συνυπογράφουν τρεις (3) συναρμόδιοι Υπουργοί, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες.

Στόχος, σύμφωνα με την τροπολογία, είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής των παράνομων μεταναστών και, αφετέρου, η κράτηση όσων υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών είναι αθρόα. Επίσης στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης των ακινήτων, η παρέκκλιση θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση ως κέντρο υποδοχής.

Για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Οι ως άνω χώροι, όπως προβλέπεται στην Τροπολογία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι ως Κέντρα Κράτησης.

Η ανωτέρω Τροπολογία, μετά την ψήφιση του Ν. 3907/2011, ουσιαστικά «επιβεβαιώνει» τις φήμες και τις διαρροές στον Τύπο, που αφορούν στη μετατροπή διαφόρων ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. εργοστασίων που υπολειτουργούν ή είναι σε αχρησία, μη λειτουργούντων γυμναστηρίων, αποθηκών, κτλ), σε χώρους που θα περιλαμβάνουν το Γραφείο Ασύλου, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Ταυτόχρονα όλο αυτό το συγκρότημα, θα λειτουργεί κι ως Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Επειδή:

  1. Εκφράζοντας την βούληση τεράστιας μερίδας συμπολιτών μας, αντιδρούμε στο ενδεχόμενο αυτό.

  2. Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, ο πρόεδρος του Δ.Σ. συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γραπτή αίτηση του 1/3 των μελών του.

Προτείνουμε:

Διεξαγωγή συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας με θέμα «Καθορισμός ενεργειών αντίδρασης του Δήμου Ορεστιάδας στην επικείμενη ίδρυση νέων κέντρων πρώτης υποδοχής ή κράτησης λαθρομεταναστών σύμφωνα με το Ν. 3907/2011 και τις τροπολογίες αυτού».

Η εισήγηση θα γίνει από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή» κ. Χαμαλίδη Ελευθέριο και οι προτάσεις θα κατατεθούν την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης.”

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons