Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Χαμος για τα σχολεια που κλεινουν


Γιούργια” φώναξαν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, και οι κάτοικοι των Μεταξάδων, στο άκουσμα της είδησης ότι οι λυκειακές τάξεις των Μεταξάδων πάνε προς κατάργηση. Γέμισαν ένα λεωφορείο και πήγαν “καρφί” για το περιφερειακό συμβούλιο, όπου, παρουσία του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργου Κελεσίδη, γινόταν συζήτηση για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Εκεί τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η κατάργηση των λυκειακών τάξεων των Μεταξάδων θα ήταν «μέγα λάθος». Πέρα από όλους τους άλλους λόγους, εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι ότι οι λυκειακοί μαθητές της συγκεκριμένης περιοχής, για να φτάσουν σε Λύκειο του Διδυμοτείχου, θα πρέπει να ταξιδεύουν περισσότερο από μία ώρα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, μία φορά το πρωί και μία φορά το μεσημέρι. Ας επισημανθεί ότι το γενικότερο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων αναφέρει ότι αυτές μπορούν να προχωρήσουν εφόσον οι αποστάσεις που θα διανύουν οι μαθητές δεν θα ξεπερνούν τα 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στους Μεταξάδες έχουν σηκώσει, από εχθές, τη σημαία της “επανάστασης” έχοντας προχωρήσει σε κατάληψη των σχολικών μονάδων των Μεταξάδων, ακόμη και του δημοτικού σχολείου. Προειδοποιούν δε, ότι εάν δεν σοβαρευτούν ορισμένοι, και δεν καταλάβουν ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι βάρβαρο σε βάρος των μαθητών του χωριού, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και από την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, μόνο λίγοι δεν είναι αυτοί που συνδέουν τα “λουκέτα” των σχολείων με τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών που σχεδιάζονται να δημιουργηθούν στον Έβρο. “Όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή”, λέει η σοφή λαϊκή ρήση. Απλά, σκέφτονται ότι αφού τα πράγματα γίνονται με τη μέθοδο του “οδοστρωτήρα”, και στα σχέδια έχουν "πέσει" και οι μετατροπές βιομηχανικών μονάδων-κουφαριών της περιοχής σε κέντρα κράτησης (τα “πήραν” μια φορά για τις “επενδύσεις” γιατί να μην τα “ξαναπάρουν”;), γιατί να μην υπάρχει η υποψία ότι οι συγκεκριμένοι τύποι-οδοστρωτήρες είναι ικανοί να στήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμη και μέσα σε άδεια σχολεία;

Πάντως, οι αντιδράσεις για το κλείσιμο σχολείων στον Έβρο (η εισήγηση του προϊσταμένου β’βάμιας εκπαίδευσης Έβρου, Παναγιώτη Ζιαγάκη, προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, Γιώργο Κελεσίδη, προτείνει “λουκέτο στα γυμνάσια Πέπλου, Λαβάρων και Ριζίων και στις λυκειακές τάξεις των Μεταξάδων) εντείνονται κάθε λεπτό, αφού οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι γνωστές κεντρικές εξουσίες αποφάσισαν να «σβήσουν» από το χάρτη της ελληνικής, τιμημένης κατά τα άλλα, περιφέρειας κάθε εκπαιδευτική δομή.

Μετά από όλα αυτά που μας έρχονται κατακέφαλα κάθε μέρα, τι ακριβώς μας απέμεινε να περιμένουμε και για ποια ακριβώς αναπτυξιακή προοπτική να μιλήσουμε; Τελικά μήπως ο “φράχτης” είναι για τους “γηγενείς”;


ΥΓ. Στην κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, στη Διεύθυνση β’βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα για τις προτάσεις του κ. Ζιαγάκη. Ο δήμαρχος Σουφλίου, μάλιστα, χτύπησε το χέρι στο γραφείο του προϊσταμένου και του είπε κατάμουτρα να παραιτηθεί. Ο Παρασκευάς Πατσουρίδης, του Διδυμοτείχου, πήρε ένα λεωφορείο κόσμο και κουβαλήθηκαν μέχρι το περιφερειακό συμβούλιο, στην Κομοτηνή, για να διαμαρτυρηθούν. Ψάξτε να βρείτε ποιος δήμαρχος δεν έχει εκδηλώσει ακόμη, πουθενά έντονη αντίδραση, παρά μόνο ένα ψηφισματάκι για “εσωτερική κατανάλωση”, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης, παρότι κλείνει γυμνάσιο (45 μαθητών) και στην περιοχή διοικητικής ευθύνης του….

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons