Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Δεν ειναι λυση αλλα...ναι


Υπέρ της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, στην περιοχή της Νέας Βύσσας, τάχθηκε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Ορεστιάδας, στην πρόσφατη “ειδική” συνεδρίαση (την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου) που είχε ως μοναδικό θέμα “το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και τη λαθρομετανάστευση”. Οι περισσότεροι σύμβουλοι παραδέχθηκαν πως από “μόνος” του ο φράχτης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά για “ψυχολογικούς” λόγους ή τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας, δήλωσαν ότι συναινούν στην κατασκευή του. Παρατήρησαν επίσης πως το συγκεκριμένο μέτρο, αφενός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε είδους ανθρωπιστική ευαισθησία, αφετέρου δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα της αθρόας παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, απλά να το μετατοπίσει, αφού τα ρεύματα των παράνομων μεταναστών και οι διακινητές τους, θα αναζητήσουν πύλες εισόδου από άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής του νομού Έβρου. Την αντίθεσή τους στον “φράχτη” εξέφρασαν μόνο οι κύριοι Χαμαλίδης και Γκατζίδης και με “ιδιαίτερο” τρόπο ο πρώην δήμαρχος Τριγώνου, κ. Γραμμενίδης, που τάχθηκε “κατά του φράχτη και κατά των μεταναστών”! Υπήρξαν βέβαια και ακραίες ρατσιστικές και φασιστικές φωνές, όπως του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του δημάρχου, Λάμπρου Κουμπρίδη, που ζήτησε όχι μόνο 12 χιλιόμετρα φράχτη αλλά... 120 χιλιόμετρα και μάλιστα “ρευματοφόρου”, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ παραδίπλα του, λίγο αργότερα, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Δημήτρης Σταματίου κι ενώ μιλούσε πολίτης που εξέφραζε την αντίθεσή του στο “φράχτη”, με χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών (ο Δ. Σταματίου) παρίστανε πως “τραβούσε πιστόλι” και πυροβολούσε προς το σημείο της αίθουσας όπου στέκονταν ομάδα πολιτών που τάχθηκε κατά το φράχτη!

Τέτοιες μαγκιές και τέτοιοι τσαμπουκάδες από τα “φασιστάκια” της “Δημοτικής Αλληλεγγύης”, τα λόγια και τις κινήσεις των οποίων ούτε ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, πρόεδρος του δ. Σ, Βαγγέλης Γουδετσίδης, ούτε ο δήμαρχος επιχείρησαν να καταδικάσουν για τις ακραίες θέσεις που εξέφρασαν, ή, έστω, να διαχωρίσουν τη θέση της παράταξης και να διευκρινίσουν πως δεν απηχούν το σύνολό της. Το περίεργο είναι πως ούτε από τις άλλες παρατάξεις ευαισθητοποιήθηκε κανείς να αντιδράσει, αντίθετα, όταν πολίτης παρενέβη αυθόρμητα να επισημάνει τη σιωπή αυτή, τον...εγκάλεσαν στην τάξη “για τη μομφή κατά του δημοτικού συμβουλίου” !

Αν, πάντως, κάπου υπήρξε “ταύτιση” απόψεων και θέσεων, ήταν πως δε θέλουν να δημιουργηθεί κανένα άλλο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή του δήμου Ορεστιάδας, αν και οι περισσότεροι φάνηκε να έχουν λίγο μπερδεμένες τις έννοιες του κέντρου πρώτης υποδοχής και του κέντρου κράτησης. Το γενικό συμπέρασμα; Μια σπιθαμή μακριά από τον κώλο μας κι όπου θέλει να είναι...

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης το “χώσιμο” του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, στο δήμαρχο Ορεστιάδας για τις μη ξεκάθαρες θέσεις του στη δημιουργία κέντρου κράτησης, το οποίο συνδέει με “ανταποδοτικά οφέλη”. “Θα περίμενα να έχετε ξεκάθαρη θέση”, του είπε χαρακτηριστικά. Τον κ. Μουζά “άδειασαν” ακόμη και οι δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς κανείς μα κανείς δεν ενστερνίστηκε τη θέση του πως θα δεχόταν τη δημιουργία κέντρου εφόσον υπήρχαν συγκεκριμένα “ανταποδοτικά”.

Μετά από 4 ώρες συζήτησης η συνεδρίαση “διεκόπη βίαια και απότομα”, εν μέσω αντιδράσεων και σχετικής βαβούρας, χωρίς το δ. σ να έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα. Ο κ. Μουζάς ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα σχέδιά της σχετικά με τη δημιουργία κέντρων κράτησης, πρώτης υποδοχής και ασύλου στην περιοχή ενώ τα “συμπεράσματα” της συνεδρίασης θα αποτυπωθούν σε κείμενο ψηφίσματος από διαπαραταξιακή επιτροπή και μετά την επεξεργασία των προτάσεων που ακούστηκαν.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons