Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

“Λουκετα” σε σχολεια;


Στο δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, που προγραμματίζεται σε μια περίπου εβδομάδα, θα “ολοκληρωθεί” η “τελική πρόταση” του δήμου για τις “καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων” στα όρια του δήμου. Τα σχολεία που “κινδυνεύουν” να κλείσουν και να μην ξανακουστεί “κουδούνι” από τη νέα χρονιά είναι τα διθέσια δημοτικά της Δόξας (23 μαθητές) και Ασπρονερίου (27 μαθητές), το δημοτικό σχολείο Μεταξάδων (47 μαθητές), το γυμνάσιο Μεταξάδων (37 μαθητές) και οι λυκειακές τάξεις που λειτουργούν στους Μεταξάδες (12 μαθητές). Σε έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Μεταξάδων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7 Φεβρουαρίου 2010) και στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος, Παρασκευάς Πατσουρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, συζητήθηκε το θέμα των “συγχωνεύσεων και καταργήσεων” και αυτό που τονίστηκε ήταν πως θα πρέπει να παραμείνουν οπωσδήποτε τα σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λυκειακές τάξεις) των Μεταξάδων και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Όσο αφορά τα άλλα δύο σχολεία, Δόξας και Ασπρονερίου, θα προηγηθούν επαφές και συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις. “Εύκολα κλείνεις ένα σχολείο αλλά πολύ δύσκολα ανοίγεις”, σχολίασε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου την “ιστορία των καταργήσεων και συγχωνεύσεων” σχολικών μονάδων...Το “παραθυράκι” που υπάρχει για να παραμείνουν τα σχολεία είναι πως, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, θα “εξαιρεθούν από το πρόγραμμα συνενώσεων οι απομονωμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι συνθήκες (καιρικές, οδικό δίκτυο κ. α) δεν τον επιτρέπουν.

Από τις 27 Ιανουαρίου η υφυπουργός Παιδείας, Έφη Χριστοφιλοπούλου, έχει στείλει επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων και ζητά τη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Από την άλλη βέβαια υπάρχει προβληματισμός στους δημάρχους καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις ενώ αρκετοί θεωρούν “καταστροφικό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων”. Παράλληλα, προβληματίζονται και για το οικονομικό κόστος αφού θα πρέπει να καλύψουν, οι δήμοι, πλέον το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα νέα σχολεία που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις χωρίς όμως να γίνεται κουβέντα για σχετικά κονδύλια!

* Το θέμα των “συγχωνεύσεων και καταργήσεων” σχολείων στο δήμο Ορεστιάδας θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 σήμερα το απόγευμα (Τρίτη)...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons