Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πιο χαμηλα, πιο χαμηλα...


Στα επίπεδα της “μιζέριας” και της “απόγνωσης” κατέβασε τον πήχη και τις “προσδοκίες” για την πρώτη Καλλικρατική δημαρχιακή περίοδο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, στην “πρώτη”, ουσιαστικά, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας (το βράδυ της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου 2011), σε μια εμφανή προσπάθεια να περιορίσει, σε απόλυτο βαθμό, τις όποιες προσδοκίες μπορεί να είχαν οι δημότες, για τη διατήρηση τουλάχιστον των, μέχρι πρότινος, δεδομένων. “Θα διαχειριστούμε την απόλυτη μιζέρια”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναφέροντας πως “ήδη ξεκίνησε η κατακραυγή του κόσμου” ενώ εξέφρασε την άποψη ότι “η λέξη απόγνωση θα γραφτεί με κεφαλαία γράμματα”! Κάλεσε μάλιστα τους δημοτικούς συμβούλους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τους, να ασχοληθούν με τα μεγάλα κι όχι με τα μικρά και να προσπαθήσουν όλοι για τη διατήρηση, έστω, των υπαρχόντων.

Η πρώτη συνεδρίαση του δ.σ, που κράτησε περίπου 5 ώρες “κινήθηκε” σε ήπιους και πολιτικά πολιτισμένους τόνους, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο η καλή προσπάθεια του νέου προέδρου, Βαγγέλη Γουδετσίδη, να τηρήσει τον κανονισμό χωρίς “εξαιρέσεις” αλλά και η “διάθεση” των δημοτικών συμβούλων να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας “άλλης εικόνας” του δημοτικού συμβουλίου.

Από τα 45 συνολικά θέματα, αποσύρθηκαν τα δύο που αφορούσαν εντάξεις έργων αγροτικής οδοποιίας στο δήμο Τριγώνου, εγκρίθηκαν ομόφωνα ή “σχεδόν” ομόφωνα τα 15 που αφορούσαν σε οριστικές ή προσωρινές παραλαβές έργων, τρία ύδρευσης σε Δίκαια, Μαράσια, Πεντάλοφο, πέντε που αφορούσαν σε συγκροτήσεις επιτροπών. Επίσης, ψηφίστηκε και η συνέχιση των προγραμμάτων “βοήθεια στο σπίτι” και “κοινωνική μέριμνα” για το 2011, με την καταβολή από το ταμείο του δήμου 10 χιλιάδων ευρώ, περίπου, για την κάλυψη των εξόδων του Δεκεμβρίου 2010, λόγω της γνωστής “ιστορίας” του λάθους στο ύψος της εγγυητικής επιστολής που είχε ως αποτέλεσμα να βγει εκτός των προγραμμάτων ο, Καποδιστριακός, δήμος Ορεστιάδας.

Εκεί που... “έφαγε ήττα” ο δήμαρχος ήταν στο πρώτο θέμα, που αφορούσε την πρόταση- αίτηση του δ.σ Ορεστιάδας προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση του νομικού προσώπου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ορεστιάδας, ως αυτοτελούς νομικού προσώπου. Η πρόταση, που εισηγήθηκε ο κ. Μουζάς, δεν “πέρασε” αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 22 ψήφων (2/3). “Πήρε” 20 ψήφους, 11 ψήφισαν “κατά” ενώ καταγράφηκε και μια λευκή ψήφος. Εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς, ζήτησε από τους συμβούλους να υπερψηφίσουν την πρόταση ώστε να ζητηθεί η διατήρηση του Δ. Α. Κ. Ο που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο μόνο τον αθλητισμό και τις αθλητικές υποδομές. “Για πιο λόγο να μη δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο που θα έχει να διαχειριστεί μια πολύ μεγάλη περιουσία, με γήπεδα που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, που είναι πολλά και αξιόλογα”, έθεσε το ερώτημα προς τους δημοτικούς συμβούλους ο δήμαρχος, ζητώντας τη θετική τους ψήφο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η δημιουργία ενός νομικού προσώπου με μοναδικό αντικείμενο τον αθλητισμό θα λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής.

Ενώ προηγουμένως είπατε σε όλους τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων πως σε αυτή τη θητεία θα διαχειριστούν τη μιζέρια τους, έρχεστε τώρα και στο πρώτο σοβαρό θέμα που συζητάει το σώμα και ζητάτε, σε αυτή την εποχή της κρίσης να δημιουργήσουμε άλλο ένα νομικό πρόσωπο και να ζητήσουμε κάτι που δεν πρόκειται να περάσει”, υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Χαμαλίδης. Κατηγόρησε μάλιστα τον δήμαρχο πως ο μόνος λόγος για τον οποίο ζητά να παραμείνει το Δ. Α. Κ. Ο είναι το “βόλεμα” ενός ακόμη δημοτικού συμβούλου ως προέδρου. “Είναι ο μοναδικός στόχος στο συγκεκριμένο ζήτημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Μαυρίδης, πρότεινε να δημιουργηθεί ένα μόνο νομικό πρόσωπο και διευθύνσεις για την κοινωνική μέριμνα, την παιδεία και τον αθλητισμό. “Ο κύριος λόγος που πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος με ένα νομικό πρόσωπο, είναι ο οικονομικός”, συμπλήρωσε ο κ. Μαυρίδης, συμφωνώντας με την άποψη του δημάρχου ότι είναι δύσκολες, οικονομικά, εποχές, οπότε καλό είναι να μην ανοίξει ο δήμος μια ακόμα “πληγή”.

Από τώρα και για αρκετό διάστημα, τέτοια θέματα θα συζητάμε. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Γι' αυτό είμασταν ενάντια στον Καλλικράτη και ο δικός μας πόλεμος ενάντια στον Καλλικράτη συνεχίζεται”, ανέφερε από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σταμάτης Γκατζίδης.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons