Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στο “φραχτη” λεμε ΟΧΙ...



Την αντίθεσή τους στην προοπτική κατασκευής “φράχτη” στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, στην περιοχή της Νέας Βύσσας και σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων, εξέφρασαν πολίτες της Νέας Ορεστιάδας, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας- “δράσης” που διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιανουαρίου.

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι- Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”- Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, έγραφε το πανώ που αναρτήθηκε στο ένα ταμπλό ενώ σε ένα δεύτερο είχαν αναρτηθεί αφίσες, δημοσιεύματα που αφορούσαν το “φράχτη”, η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ αλλά και του Σένγκεν, γελοιογραφίες και άλλο ενημερωτικό υλικό. Παράλληλα, οι συγκεντρωθέντες- διαμαρτυρόμενοι, διένειμαν στους περαστικούς της πλατείας αλλά και σε παρακείμενα καταστήματα, ένα κείμενο στο οποίο γινόταν αναφορά στους λόγους που αντιδρούν στην κατασκευή του “φράχτη” ενώ συζητούσαν και με διερχόμενους πολίτες τόσο για το “θέμα” της διαμαρτυρίας τους όσο και γενικότερα για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

“Εδώ στην Ορεστιάδα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον επικείμενο φράχτη, δεν υπάρχει μόνο η φωνή της συναίνεσης για την κατασκευή του”, αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο που διανέμονταν, υπογραμμίζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με τον “φράχτη” που “ρίχνει στάχτη στα μάτια ως δήθεν λύση, που χωρίζει τους βολεμένους από τους κολασμένους, που θα μείνει εδώ για πάντα, δίνοντας άλλο ένα στίγμα ασχήμιας και εσχατιάς στην περιοχή, στο φράχτη των 5 εκατομμυρίων ευρώ και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος”.

Καλούσαν μάλιστα τους Ορεστιαδίτες να μην ξεχνούν πως η πόλη δημιουργήθηκε από “πρόσφυγες”, το 1923, οι οποίοι “έφτιαξαν” τη Νέα Ορεστιάδα γιατί βρήκαν “κλειστές πόρτες” στις γειτονικές πόλεις που επιχείρησαν να καταφύγουν και να διαμείνουν.

Παλεύουμε για άσυλο, σίτιση, στέγαση, περίθαλψη στους μετανάστες, κατοχύρωση των πολιτικών, θρησκευτικών, εργασιακών δικαιωμάτων, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην Ε. Ε σε όποιο μετανάστη το επιθυμεί κόντρα σε ευρωσυνθήκες τύπου Δουβλίνου, Σένγκεν για μια Ευρώπη- φρούριο. Κόντρα σε ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, Frontex, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή, αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων. Όχι φράχτες στα ανθρώπινα δικαιώματα, φράχτες στα αρρωστημένα τους μυαλά και τις αποφάσεις τους”, κατέληγε το κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία, παρά την ομίχλη και την υγρασία, κράτησε για περισσότερο από τρεις ώρες.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons