Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αλληλεγγυη στους “κολασμενους”...


Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, στους παράνομους μετανάστες, που κρατούνται στο κέντρο φύλαξης του Φυλακίου του δήμου Κυπρίνου, εξέφρασαν μέλη αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών κινήσεων (από Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη) καθώς και της “ανοιχτής συνέλευσης Ορεστιάδας για τη μετανάστευση”, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο Κέντρο Φύλαξης, το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου(Παγκόσμια Ημέρα για τη Μετανάστευση), ζητώντας παράλληλα την τροποποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

Οι 200-250 περίπου συμμετέχοντες με συνθήματα και πανό ζήτησαν την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα “διοικητικά έγγραφα”, την απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και την απομάκρυνση της FRONTEX.

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι- Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”. “No borders, no nations, stop debortations”, “το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά”. Στις νάρκες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου” αλλά και το τοFreedom”, που φώναζαν και οι κρατούμενοι του Κέντρου Φύλαξης από τα καγκελόφραχτα παράθυρα, ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, “μπλε και πράσινων” ΜΑΤάδων...

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, στην οποία συμμετείχαν γιατροί και δικηγόροι, επισκέφθηκαν τους κρατούμενους μετανάστες, παραδίδοντάς τους ρούχα, είδη καθημερινής υγιεινής και φάρμακα ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους για τις συνθήκες κράτησής τους, οι οποίες είναι τραγικές. Μετά από ένα 2ωρο παρουσίας στον επαρχιακό δρόμο, έξω από το Κέντρο, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν για τη Νέα Ορεστιάδα, όπου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, από το 1ο γυμνάσιο μέχρι το Πανεπιστήμιο, όπου και είχε προγραμματιστεί συνέλευση.

Στη διάρκειά της έγινε ενημέρωση από την ομάδα γιατρών, δικηγόρων και ψυχολόγων που συνομίλησαν με τους κρατούμενους μετανάστες. Η εκπρόσωπος των γιατρών έκανε λόγο για άσχημες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα περισσότερα κελιά, ενώ αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ευρείας χρήσης φάρμακα, όπως παυσίπονα, ενώ τις τελευταίες ημέρες, λόγω παγετού, δεν υπάρχει ούτε νερό στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Ο συνωστισμός που υπάρχει στο κέντρο του Φυλακίου, δεν είναι μυστικό. Τον διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια και τα μέλη της ομάδας που πέρασε την πύλη του κέντρου. Στοιβαγμένες ψυχές που κάθε μέρα περιμένουν να μάθουν τι τους ξημέρωσε και εάν θα συνεχίσουν να είναι κρατούμενοι ή εάν ήρθε η ώρα να δουν την έξοδο και να πάρουν το “πολυπόθητο χαρτί”. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ορισμένα από αυτά ασυνόδευτα, που για να πάψουν να βλέπουν κάγκελα, πρέπει να αδειάσει για αυτά μία θέση στα ειδικά, υπερπλήρη κέντρα στήριξης που υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές.

Ο δικηγόρος που συμμετείχε στην ομάδα, δεν έκρυψε ότι όποιος ζητά πολιτικό άσυλο “τιμωρείται” με το να κρατείται επί μακρόν, έως πέντε-έξι μήνες, μέχρι την ημέρα που θα πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της αίτησής του-συνήθως απορριπτικό. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ειδικές ομάδες της FRONTEX που έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των κρατουμένων, παραποιούν σκόπιμα τη χώρα καταγωγής που τους δηλώνεται από τους ίδιους τους μετανάστες, και εγγράφουν ως χώρες καταγωγής, κράτη που συνορεύουν με την Τουρκία. Η.. “πατέντα” αυτή εφαρμόζεται προκειμένου να υπάρχει “πάτημα” ώστε να τους επιστρέψουν “πακέτο” πίσω στη γειτονική χώρα, αφού η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δέχεται την επανεισδοχή ορισμένου αριθμού μεταναστών, μόνο, όμως, εφόσον αυτοί κατάγονται από χώρες που συνορεύουν με αυτήν. Επίσης, ο ψυχολόγος που μίλησε με τους κρατούμενους, διαπίστωσε “εκνευρισμό εγκλεισμού”, αφού οι άνθρωποι που κρατούνται στο Κέντρο του Φυλακίου, ζουν στα κελιά τους 24ωρα συνεχόμενα μέχρι να τους επιτραπεί ο προαυλισμός, λίγος καθαρός αέρας και λίγο ξεμούδιασμα....Επιπλέον, υπήρξαν και καταγγελίες κρατουμένων που ανέφεραν κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με εκτιμήσεις για την κινητοποίηση αλλά και σκέψεις για μελλοντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν...


Υ. Γ. Για άλλη μια φορά, το πρωί του Σαββάτου, “λειτούργησαν” τα “γνωστά” κανάλια μεταξύ “αστυνομίας” και “παπαγάλων” του εμπορικού συλλόγου της Νέας Ορεστιάδας που “ενημέρωναν” τους καταστηματάρχες για “ορδές” αντιεξουσιαστών που έρχονται για να “κάψουν” την πόλη, να καταστρέψουν καταστήματα κ. τ. λ. Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό που ξέρουν να κάνουν. Να στοχοποιούν κάθε μαζικό, μαχητικό, κοινωνικό κίνημα, άρα κάθε αγωνιζόμενο που δείχνει αλληλεγγύη, κατεβαίνει στο δρόμο, αντιδρά, διαμαρτύρεται, διεκδικεί και αμφισβητεί. Να διαμορφώνουν και να δείχνουν ένα ιδιόμορφο ρατσισμό απέναντι στη νεολαία και σε κάθε κοινωνικό κίνημα. Το... αποτέλεσμα τους εξέθεσε, για μια ακόμη φορά. Θα πρέπει όμως να ξέρουν πως αυτό που προσπαθούν να “θάψουν” είναι... “σπόρος”!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons