Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Μαγγαν(ι)οπήγαδο... μόλυνε το δίκτυο ύδρευσης της Νέας Ορεστιάδας...


Δεκάδες είναι καθημερινά, πλέον, τα παράπονα για το νερό του δικτύου ύδρευσης στη Νέα Ορεστιάδα, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη θολότητα ή “κιτρινίλα”, έχει δυσάρεστη γεύση ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις και αναλόγως της περιοχής, “φαίνεται” να αιωρούνται ακόμη και στερεά σωματίδια, αγνώστου...ταυτότητας. Επισήμως, μέχρι τώρα, η ΔΕΥΑΟ δεν έχει παραδεχτεί το πρόβλημα και στα παράπονα που κατατίθονταν στα γραφεία της ανταπαντούσε πως “δεν υπάρχει κανένα θέμα” και πως μπορούν οι δημότες να “καταναλώνουν άφοβα” το νερό. Τώρα το πόσο “άφοβα” μπορεί κανείς να καταναλώσει το νερό που παρουσιάζει μια τέτοια... “εικόνα” και “γεύση”, είναι ένα ερωτηματικό...
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το “πρόβλημα” άρχισε να παρουσιάζεται εδώ και περισσότερο, ίσως, από ένα μήνα, και προήλθε από μια γεώτρηση η οποία άρχισε να “βγάζει” μαγγάνιο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα με ποσότητα μαγγανίου η δεξαμενή όπου συγκεντρώνεται το νερό, από τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται, και φυσικά να διοχετευτεί, στη συνέχεια, στις σωληνώσεις του δικτύου. Η... καθυστερημένη αποδοχή του προβλήματος και αναζήτησης των αιτιών του, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίησή του, αφού καθυστερημένα έκλεισε η συγκεκριμένη γεώτρηση, κι αφού πρώτα είχε “τροφοδοτήσει” με μεγάλες ποσότητες μαγγανίου τη δεξαμενή. Κατ'επέκταση, καθυστερημένα άρχισε και η διαδικασία καθαρισμού τμήματος της δεξαμενής (η οποία έχει θαλάμους), ενώ φυσικά το δίκτυο των σωληνώσεων δεν έχει εκτονωθεί ακόμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να καθαριστεί τελείως το δίκτυο ύδρευσης θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες.
Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί πως δεν έχουν διαπιστωθεί βλαβερές συνέπειες στην υγεία από πόσιμο νερό που περιέχει μαγγάνιο, καθώς θεωρείται από τα στοιχεία τα λιγότερο τοξικά για τον άνθρωπο. Η απορρόφησή του από τον οργανισμό συνδέεται άμεσα με την απορρόφηση του σιδήρου. Υψηλές συγκεντρώσεις στο νερό προκαλούν δυσάρεστη γεύση, δημιουργούν αισθητικά προβλήματα (sic) ή προσδίδουν μεταλλική γεύση στο νερό, φράζουν τις σωληνώσεις σε ηλεκτρικές συσκευές, προκαλεί λεκέδες στα υφάσματα σε πλυντήρια και υφαντήρια. Το μαγγάνιο, διευκολύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα δίκτυα με αποτέλεσμα την αύξηση της θολότητας, τη δημιουργία οσμών και αποθέσεων ενώ, με δεδομένο ότι δεσμεύει ποσοστά χλωρίου κατά τη χλωρίωση, ενδεχομένως να προκαλεί προβλήματα κατά την απολύμανση του νερού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ανθρώπων που παρουσιάσαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, που όμως, τελικά, δεν είχαν σχέση με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά αποδόθηκαν, ιατρικά, στην κατανάλωση νερού από το δίκτυο.
Επίσης, το τμήμα Υγείας που εδρεύει στη Νέα Ορεστιάδα, μετά από καταγγελία πολίτη, έχει πάρει δείγμα από νερό οικιακής κατανάλωσης προκειμένου να αναλυθεί, αφού παρά τις επανελλειμένες ενοχλήσεις στη ΔΕΥΑΟ, από τον ίδιο καταγγέλοντα πολίτη, η επιχείρηση επέμενε να ισχυρίζεται πως αποκλείεται να υπάρχει πρόβλημα, χωρίς όμως να καταφέρει να γίνει “πειστική”...
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως καταγράφηκε σημαντική χρονική καθυστέρηση στην αποδοχή, αρχικά, και την αντιμετώπιση του προβλήματος στη συνέχεια, πιθανή απόρροια και της απουσίας διοίκησης αφού η θέση του προέδρου παραμένει κενή εδώ και κάτι περισσότερο από τρεις μήνες, μετά την παραίτηση του κ. Καντζιάρη, και ο δήμαρχος Ορεστιάδας δε δείχνει διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα “λύσουν” το διοικητικό κενό...
Παράλληλα, θα πρέπει να στηλιτευθεί η “αποσιώπηση” του θέματος, αφού δεν έχει βγει καμία απολύτως ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΟ, η οποία να ενημερώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δίκτυο πόσιμου νερού της πόλης και τις ενέργειες που γίνονται, να δίνει κάποιες απλές συμβουλές στους καταναλωτές και φυσικά να τους πληροφορεί για το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επίλυση του προβλήματος.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην ανακοινωση που θα βγαλει η ΔΕΥΑΟ ας μας πει για τα golden boys που διαθετει στις ταξεις της. Εχουν ακουστει κατι τρελοι μισθοι για τους εργαζομενους. Οι οποιοι αυξηθηκαν ακομη περισσοτερο το τελευταιο διαστημα. Εχουν ακουστει μισθοι και επιδοματα που ξεπερναν τα 4000 για το διευθυντη, τα 2500 για τους προισταμενους που ειναι και πολλοι και τα 2000 για τους απλους υπαλληλους.
Αν ειναι αληθεια αυτα και τα οποια πρεπει να τα πει πια δημοσια η επιχειρηση για να μην πλανονται, τοτε μιλαμε οντως για golden boys στη ΔΕΥΑΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ, ΠΕΣ ΜΕΣ ΤΙ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ....ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ , ΣΤΙΣ ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΙΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΟ ΥΔΩΡ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ...
ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΠΑΤΑΚΙΑ ....
ΑΝ ΚΑΙ ΣΑΖΑΝΙ....
JAMAIS

Ανώνυμος είπε...

Τι θέμα πάλι άνοιξες βρε ΡΡΕΣΣ-Α kai βάζεις σε βάσανα τον χαμογελαστό μας; Τι να πει στο δημοτικό συμβούλιο -αν μπορούσε να μην γίνει ποτέ-πέρα από την απαράδεκτη αύξηση ,την φετινή εννοώ, πρέπει να μας πει και για τους χρυσούς μισθούς ,σε μια εποχή που οι όμοιοι τους καλούνται να τα επιστρέψουν πίσω.
Γνωρίζει κανείς,επιχείρηση ή οργανισμό χωρίς αρχηγό, χωρίς κεφαλή; Πως να ελεγχθεί η όλη κατάσταση όταν όλοι ξέρουμε την γνωστή παροιμία που λέει όταν η γάτα λείπει τα ποντίκια χορεύουν Την συμπεριφορά των υπαλλήλων την γνωρίζουμε όλοι. Τι με νοιάζει εμένα ; Εγώ έχω να πίνω εμφιαλωμένο λένε αυτοί. .Ρε όμορφοι ΔΕΝ φταίτε εσείς ,αυτοί οι μαλ….κες που σας τα δίνουν φταίνε .Πολύ ιδρώνει ο καθένας σας εκεί ; Και εν πασει περιπτώσει ΔΕΝ σας νοιάζει να πλένεστε με καθαρό νερό ; Ρε αθεόφοβοι ο πρωινός μου καφές δεν χρειαζόταν καφέ ,ήταν από μόνο του καφέ. .Ξύπνα δήμαρχεεεεεεεεεεεε.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ; ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ .. ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόση ανευθυνότητα.
Σηκωθείτεεεεε. Το ξυπνητήρι χτύπησε ρεεεεε

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ; ΠΙΕΙΤΕ ΚΡΑΣΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ.
ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕ;
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ..ΚΛΕΟΠΑΤΡΕΣ. ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ. ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ.
ΘΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλή ιδέα ,δεν πετάμε το γάλα ,δεν μας χρειάζεται η ΔΕΛΤΑ ,δεν κάνουμε μποικοτάζ, να έχουμε και τύψεις για τον φουκαρά τον βάζελο Βγενόπουλο .Το κρασί είναι αποστειρωμένο δεν έχει μικρόβια, είναι ευχάριστο κάνει κέφι οπότε ρίχνεις και κανένα ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ στον Μουζα που δεν μπόρεσε να γίνει πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ σοβαρευτείτε εκεί στην δημαρχεία ,ποτίσατε τα παιδιά των σχολείων μας ,ιδιαίτερα τα μικρά με δηλητήρίο .ΜΗ σας πάρει και σας σηκώσει μα...κες ,με την υγεία των παιδιών δεν παίζουμε

Ανώνυμος είπε...

Καλή ιδέα ,δεν πετάμε το γάλα ,δεν μας χρειάζεται η ΔΕΛΤΑ ,δεν κάνουμε μποικοτάζ, να έχουμε και τύψεις για τον φουκαρά τον βάζελο Βγενόπουλο .Το κρασί είναι αποστειρωμένο δεν έχει μικρόβια, είναι ευχάριστο κάνει κέφι οπότε ρίχνεις και κανένα ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ στον Μουζα που δεν μπόρεσε να γίνει πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ σοβαρευτείτε εκεί στην δημαρχεία ,ποτίσατε τα παιδιά των σχολείων μας ,ιδιαίτερα τα μικρά με δηλητήρίο .ΜΗ σας πάρει και σας σηκώσει μα...κες ,με την υγεία των παιδιών δεν παίζουμε

Ανώνυμος είπε...

Ti το θέλουμε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΟ αφου ο προιστάμενος κανει συνεντευξη τύπου, ανακοινώνει οτι απο το μαγγάνιο δεν ΠΕΘΑΝΕ κανένας ,μας συμβουλεύει να αφηνουμε για 10 λεπτά την βρύση ανοιχτή να τρέξει το θολωμένο νερό,.Ρε μεγάλε, χρυσό αγόρι της ΔΕΥΑΟ ,ποιός θα πληρώσει το κόστος του χαμένου νερού;Τι συμβουλές ειναι αυτές;Στα καλά καθούμενα ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΜΥΡΕΣ.ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ Ο ..ΝΟΜΑΡΧΗΣ ,Ο ΕΠΑΡΧΟΣ,ΟΙ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΑ;Που είσαι προεδρε της ΔΕΥΑΟ (ξέχασα δεν εχουμε)να βάλεις τάξη,στον εν τάξει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τον πρωτο στη λιστα των σχολίων.
Η ΔΕΥΑΟ , το άκουσα και εγώ , στελεχωνεται από άτομα τα οποία αμοίβονται με υπέρογκα ποσά. Λεω υπέρογκα , σύμφωνα με το εργο που προσφερουν. Άκουσα οτι πληρώνονται σύμφωνα με μια σύμβαση την οποία χρησιμοποιούν και άλλες ΔΕΥΑ , είναι δε στο χερι του εκαστοτε Δημάρχου να την χρησιμοποιεί. Προφανώς αυτοί οι κομματικοί υπάλληλοι της ΔΕΥΑΟ έχουν το Δήμαρχο " στο χέρι ". Γιατί ;
Προτείνω να παρουσιάσει η ΔΕΥΑΟ , σε μαι τοπική εφημερίδα , όλες τις συμβάσεις της με το προσωπικό και τις χορηγίες της σε διάφορους φορείς. Ισως φανεί εκεί γιατί δεν αντιδρά ο κάθε Δήμαρχος και γιατί πάντα φιμώνεται οποιαδηποτε αντίδραση εκδηλώνεται στο Συμβούλιο της ΔΕΥΑΟ.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΥΑΟ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ;
ΠΟΙΟΣ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ; ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΗΠΩΣ ;

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα καλό θα γίνει σε αυτήν την πόλη;

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons