Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Γειά σου Ελλάδα με την... “ανίκητη” διαφθορά σου...


Η διαφθορά ζει και... βασιλεύει και την Ελλάδα...κυριεύει! Ως καταγράφεται δημοσκοπικά, η διαφθορά, αναδεικνύεται ως το 2ο πιο σημαντικό πρόβλημα, μετά την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,η οποία διεξήχθη σε δείγμα 4.720 ατόμων, άνω των 18 ετών, σε όλη τη χώρα.
Το πρώτο στοιχείο της διαφθοράς είναι ο χρηματισμός, καθώς το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν πως για να προχωρήσει μια υπόθεσή τους στο δημόσιο θα πρέπει να τα... “σπρώξουν”.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η... σειρά κατάταξης των φορέων, που εκτιμούν οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα πως εμφανίζονται με “μεγαλύτερη ένταση” τα φαινόμενα διαφθοράς, και η οποία είναι: πολιτικά κόμματα και βουλευτές, Πολεοδομία, γιατροί και νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομία και τέλος δικαιοσύνη.
Περισσότεροι από τους μισούς, 55%, δεν πιστεύουν πως η κυβέρνηση ή η κεντρική πολιτική εξουσία έχουν τη διάθεση να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της διαφθοράς ενώ όσο αφορά την αποτελσματική καταπολέμησή της εκτμούν πως μόνος τρόπος είναι η επιβολή βαρύτερων ποινών.
Ενάμιση πακέτο στήριξης των αγροτών το... κόστος της μικρό- διαφθοράς...
Μια άλλη έρευνα, εθνικής εμβέλειας, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και είχε διεξαχθεί από την Ρublic Ιssue, από τον Ιούλιο ώς τον Δεκέμβριο του 2008, για τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς, “ανέβαζε” το κόστος της μικρό- διαφθοράς στην Ελλάδα, το περασμένο έτος, στα...748 εκ. ευρώ, δηλαδή ενάμιση πακέτο στήριξης αγροτών...
Η συγκεκριμένη έρευνα εμφάνιζε ως πρωταρχικό πεδίο διαφθοράς το δημόσιο τομέα, συγκεντρώνοντας κρούσματα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παραδοχή της έκτασης του φαινομένου καθώς 9 στους 10 πολίτες, 91%, παραδέχονται πως η χώρα είναι “παγιδευμένη” στα πλοκάμια της διαφθοράς ενώ η “έκταση της διαφθοράς” φέρεται να έχει μειώσει την ανοχή των πολιτών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους (80%) διαφωνούν με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες αλλά από την άλλη, όπως φαίνεται από την... αύξηση του κόστους, μάλλον “αναγκάζονται” να προχωρήσουν σε αυτές.
Επίσης, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ ακριβώς την αντίθετη άποψη πως η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» υιοθετεί το 52%.
Στην κλίμακα ιδεολογικής αποδοχής πράξεων διαφθοράς οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά. Έτσι, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου διαφθοράς είναι το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακόγια να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».
Τελικά, θέλουμε “λιγότερη διαφθορά” ή... “περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε”;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οταν θα εχουμε μια κυβερνηση που δεν θα γλυφει τους τεμπεληδες ανικανους
διεφθαρμενους που ζουν εις βαρος του κοινωνικου συνολου,δημοσιους υπαλληλους,αλλα θα στελνει στο σπιτι του οποιον τα παιρνει τοτε ισως γινουμε σοβαρο κρατος
Γιατι βρε αδερφε ΑΥΤΟΙ τα παιρνουν για να κανουν απλως την δουλεια τους
αυτην την απλη αληθεια κανεις μα κανεις δεν εχει το θαρρος να την πει
γινετε να εχεις κρατος της πλακας και να μην φταινε οι ανθρωποι που εργαζονται σ΄αυτο.
ilias

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε ΚΡΑΤΟΣ της μίζας,της διαπλοκής ,της ρεμούλας ,της αρπαχτής και οπως ειναι γνωστό το ΚΡΑΤΟΣ χαρακτηρίζει και τους υπηκόους του..
Το λυπηρό είναι οτι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ για να αλλάξει η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,οι δε επομενες γενεες εχουν και αυτες στο DNA τους ολα τα παραπάνω που μας χαρακτηρίζουν.
ΤΕΛΙΚΑ απ οτι ΦΑΙΝΕΤΑΙ βολεύονται όλοι,γιατί διαφοετικά δεν εξηγείται γιατί αυτος ο ΛΑΟΣ ειναι τοσο απαθής ..
ΚΡΙΜΑ και ΑΙΣΧΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Διαφθορά χωρίς την παρουσία δημόσιου υπαλλήλου δεν μπορεί να γίνει. Υποχρεωτικά .Άρα η εξυγίανση του κράτους θα γίνει μόνο αν καθαρίσει η κρατική μηχανή από τα λαμόγια, τους επίορκους ,τους γλύφτες ,από αυτούς που πάνε από υπηρεσία σε υπηρεσία ,έρποντας και οπωσδήποτε ΓΛΥΦΟΝΤΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ti μας λές βρε press-a,εγώ είδα στην TV στο δημοτικό συμβούλιο, σύμβουλος νε λέει οτι ο δήμαρχος αξίωσε μίζα σε μορφή εισιτηρίων,για δάνειο σε τράπεζα;Ασφαλώς ξεφύγαμε ως λαος,δεν κρατανε ούτε τα προσχήματα πιά.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons