Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Με... θεσμικά μέτρα η αντιμετώπιση του...πρακτικού προβλήματος διάθεσης γάλακτος των 45 κτηνοτρόφων του Έβρου...


Τα «παράπονά» τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, είπαν εχθές (Τετάρτη 18 Μαρτίου) εκπρόσωποι των 45 κτηνοτρόφων του Έβρου που από την 1η Μαΐου δεν θα ξέρουν τι να κάνουν την παραγωγή 25 τόνων γάλακτος, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία «κλείνει» το παράρτημα της Vivartia στο Διδυμότειχο, που συγκέντρωνε γάλα για λογαριασμό της «ΔΕΛΤΑ» και φυσικά μένει... αμανάτι στους κτηνοτρόφους η παραγωγή!
Ο κ. Χατζηγάκης ενημερώθηκε για τις συνέπειες που προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη στην κτηνοτροφία της περιοχής, ενώ ζητήθηκε παράλληλα η ανάληψη πρωτοβουλιών και η λήψη μέτρων για την επίλυση του προβλήματος αλλά και η γενικότερη στήριξη της κτηνοτροφίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός, ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους και τον βουλευτή, Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο που συμμετείχε στη συνάντηση, πως το ΥΠΑΑΤ δε μπορεί να παρέμβει στις «σχέσεις» ανάμεσα στην εταιρεία και τους γαλακτοπαραγωγούς και πως το μόνο που μπορεί να κάνει από την πλευρά του είναι να προωθήσει μια σειρά θεσμικών μέτρων, ελπίζοντας ότι η εφαρμογή τους θα ομαλοποιήσει την αγορά γάλακτος, όπου τα «καρτέλ» κάνουν πάρτι στις πλάτες των κτηνοτρόφων, κάτι που είδαν με... «καλό μάτι» οι κτηνοτρόφοι.
Ουσιαστικά δηλαδή οι «ελπίδες» τους έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των εταιρειών (χώρα παραγωγής, σκόνη, συμπυκνωμένο κ. τ. λ), ευελπιστώντας στην «εθνική συνείδηση» των Ελλήνων και στους ελέγχους κατά την εισαγωγή, από τον ΕΦΕΤ. Συν τοις άλλοις, υπάρχει κι ένα... μπέρδεμα καθώς η «υπόθεση» δεν αφορά μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και αυτό της Ανάπτυξης. Όταν πάντως οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το θέμα στον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, εκείνος τους παρέπεμψε στην... Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφήνοντας ανικανοποίητους τους γαλακτοπαραγωγούς που έκαναν λόγο για «δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης στο νομό»...
Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκε και το θέμα της ένταξης των παραγωγών του Έβρου (πατάτας, σκόρδου κ. α. προϊόντων) στο πακέτο στήριξης των 425 εκ. ευρώ, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται στην Κ. Υ. Α. που δημοσιεύτηκε. Η αλήθεια είναι πως και δεν πρόκειται να... συμπεριληφθούν αλλά θα γίνει προσπάθεια ένταξής τους στα ΠΣΕΑ ή αποζημίωσής τους μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως δεν έχει απαντήσει ακόμη πως, πότε και με ποιο τρόπο θα τους αποζημιώσει... Στο περίμενε δηλαδή!

Τρία ερωτήματα στον υπουργό Ανάπτυξης θέτει ο Ντόλιος με ερώτησή του...

Τρία βασικά ερωτήματα θέτει στον υπουργό Ανάπτυξης, ο βουλευτής Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το πρόβλημα διάθεση του γάλακτος που προέκυψε για τους κτηνοτρόφους του Έβρου. Οι ερωτήσεις αφορούν: εάν θεωρεί ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας η διακοπή της συνεργασίας της «ΔΕΛΤΑ» με τους κτηνοτρόφους, εάν προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων και εάν έχει αντιληφθεί ότι «οι διαγραφόμενες εξελίξεις πλήττουν καίρια τη μικρή κτηνοτροφία». Ο κ. Ντόλιος σημειώνει στο κείμενο της ερώτησης ότι η αιφνίδια, εκ μέρους της εταιρείας, απόφαση διακοπής της συνεργασίας της με τους παραγωγούς της περιοχής, «καταστρατηγεί κάθε έννοια εθιμικού δικαίου», αφού, όπως επισημαίνει, η προφορική συμφωνία που ίσχυε μεταξύ των δύο πλευρών επί σειρά ετών, είχε το χαρακτήρα «έννομης σχέσης», βάσει της οποίας οι κτηνοτρόφοι είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις, υποδομές και προμήθεια εξοπλισμού. Παράλληλα αναφέρεται και στην τάση που τελευταία παρατηρείται από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, να καλύπτουν τις παραγωγικές τους ανάγκες από τις «αθρόες και ανέλεγκτες εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tι ξεφτίλα είναι αυτή με την ΔΕΛΤΑ.ΚΡΆΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ;Τρεις συν ένας βουλευτές συν χλιδάτος νομάρχης του Εβρου.Ολοι τους ξέρουν οτι η δύναμη του νομού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ αυτη η εταιρία VIVARTIA δεν ανηκει στον Εθνικο Σωτηρα τον ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ (MIG).
Τι περιμενει κανεις απο τετοιους σωτηρες ,που προτιμουν στο ονομα του κερδους να φλομωνουν την αγορα με γαλατα απο Σκοπια,Βουλγαρια και με παγοκολωνες γαλακτος και ποιος ξερει τι αλλο.
Οσο για τους ΒΟΛΕΥΤΕΣ μας και τους αλλους (οι οποίοι ροχαλιζουν μακαρίως),τι να περιμενει κανείς;
ΤΙΠΟΤΑ.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons